Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Обретенова: " Рисуването е чувство, не само изкуство"

Стрийт арт-а като средство за социална комуникация

7
Снимка: Радио ВИДИН



Изкуството е трудоемък процес, но когато идва от сърцето, когато правиш изкуство заради удоволствието от творческия акт, тогава удовлетворението е толкова голямо, че трудът, който си положил ти се струва сладък. Точно това е рисуването за Теодора Обретенова от Видин. Тя хваща четката от малка и винаги е знаела, че рисуването я влече.

"Първата ми среща с творчеството беше още в детската градина, аз откакто се помня, рисувам. Целият ми съзнателен живот минава в рисунки още от тогава... Знаех, че не мога без него, искам да го правя, разтоварваше ме, носеше ми наслада, удоволствие..."

Теди си дава сметка чак като поотраснала, че това нейно хоби ще се превърне в професия и ще бъде неизменна част от ежедневието и живота й. Теди е на 39 години, семейна е и има две момичета - едното е на 8 години , а другото на 14. И двете са наследили таланта на мама и рисуват много добре, споделя тя.  

"Дадох си сметка може би няколко години след като завърших училище. Не знам, някак винаги ме е дърпало към рисуването. С каквото и да съм се занимавала, винаги съм рисувала, затова в крайна сметка реших да оставя всичко друго и да се отдам изцяло на това, което обичам".



Теодора учи в училището по изкуствата във Видин, повлияна от учителите и от баща си, който вярва много в нейния талант. 

"Тогава учителите ме забелязаха, че рисувам и винаги са ме питали, какво искам да правя, с какво да се занимавам и едва ли не ме насочиха към Шестото, баща ми също ме насочи натам..."




Теди не може да определи стила си на рисуване. 

"Аз правя нещата така, както ги усещам, както ги чувствам, обичам да рисувам с бои, като малка не беше така - използвах само химикал. В началото ми беше трудно да рисувам с бои... С течение на времето се развиваш, усъвършенстваш, виждаш къде бъркаш... Трябва да има цвят, всичко е сиво, хората са тъжни и си мисля, че когато има много цветове и е шаренко - хората може и да се усмихнат".

Младата художничка не може да определи какво обича да рисува, но споделя, че докато рисува, преминава през различни състояния и настроения, а  понякога рисуването й действа успокояващо: 

"Много зависи от настроението, от емоцията, от много неща... Най-често рисувам хора... Емоцията е много силна - и радост, понякога и тъга, когато не ми се получават нещата... Притеснявам се, искам да дам най-доброто от себе си... Когато приключа нещо, абсолютно. Дори и самия процес, то хем ме напряга понякога, хем ме отпуска. Пак е много относително, зависи от много неща... "


Повечето видинчани познават изкуството на Теодора от участието й във фестивала "Дунавски  вълни" през 2020 година във Видин. Тогава тя изрисува част от сивите електрически табла в центъра на града. Рисува на тема "Екология", а изображенията й носят послание за минувачите. Пъстрите творби не само радват минувачите, но имат за цел да привлекат вниманието им към опазване на околната среда. 

"Това беше моя и на една моя приятелка идея. Докато се разхождахме, помислихме да бъде това, защото градът има нужда да се пази, трябва да бъде чист, да ни е хубаво".




Следващите творби на Теди са на тема "Музика" на ул. "Градинска" покрай сградата на Симфониета Видин. 



Стъпка по стъпка улично изкуство допринесе за това Видин да стане по-красив и артистичен град. Теди споделя, че видинчани оценяват и харесват творбите й:

"Много положително ги приемат, радват се. Аз това наистина не съм го очаквала. Още първото табло, което направих, очаквах на следващия ден да видя надпис "ЦСКА" примерно, но до ден днешен, ето вече колко години са минали, те стоят по същия начин, по който съм ги оставила. И се приема много добре, радва хората, спират, говорят, поздравяват ме - това е идеята на цялата работа".

Теди иска да рисува върху сгради и върху всякакви неугледни предмети в града. На този етап ще продължи да разкрасява електрическите табла в Белоградчик. В града под скалите миналата година художничката е дала нов живот на десет.

Тук може да видите повече от творчеството на Теди: https://www.facebook.com/TedyArtStudio

 Чуйте цялото интервю с прикаченият файл* 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50