Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкрепата на ЕС за младите хора обсъдиха на среща във Видин

3
Снимка: Радио Видин

Възможностите, които ЕС /Европейския съюз/ предоставя на младите хора, бяха представени на среща в Информационен център "Европа Директно" във Видин. В нея участваха членове на Европейския клуб към Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" Видин. С тях се срещна ръководителят на центъра Сабрина Калъчова:

"2022 е обявена за Година на европейската младеж и по този повод в целия ЕС се акцентира върху младежите. Целта е те да се ангажират все повече в процес на тяхното израстване, да станат активни граждани, да се срещат помежду си, да се опознават. Затова ще има представя някои европейски програми, като "Еразъм плюс", "Европейският корпус за солидарност", инициативи за пътуване..."

Гимназистите научиха повече и за дейността на мрежата "Европа Директно", която се състои от над 400 информационни центъра. Някои от учениците разказаха за работата на своя Евроклуб и споделиха впечатленията си от срещата: 

"Знам, че има много възможности за това да пътувам, да комуникирам с много различни хора и да научавам много нови неща за ЕС, защото даже от тази презентация мисля, че научих много, защото преди не съм се интересувал толкова от тази сфера, но мисля, че ще започна... Смятаме, че това, че сме в езикова гимназия е голям плюс за нас и смятам, че чрез Евроклуба можем да се развием..."

Срещата е част от инициативите, организирани от "Европа Директно" Видин за Деня на Европа - 9 май.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Снимката е илюстративна.

Откриха над 31 000 къса цигари на Дунав мост 2

Митнически инспектори задържаха 31 680 къса цигари (1584 кутии) на Дунав мост при Видин . Акцизните стоки са установени в хода на специализирана операция срещу контрабандата при проверка на напускащ България камион, теглещ платформа с натоварен на нея микробус. Укритите цигарите са иззети. На водача, български гражданин, е съставен акт за..

публикувано на 11.06.24 в 11:30
Река Дунав при гр.Видин

"Речен надзор - Лом": Не се очаква покачване на Дунав у нас след наводненията по горното течение на реката

Около средното е корабоплавателното ниво на река Дунав към момента в българския участък. Валежите и наводненията по-горното течение на реката в Германия и Австрия не се очаква да окажат сериозно влияние на нивото на реката у нас, коментира за Радио ВИДИН капитан Тони Тодоров , директор на Дирекция "Речен надзор - Лом".  "В момента е около средното..

публикувано на 11.06.24 в 10:53

Кръвен център заработи в Монтана

Откриха кръвен център в областната болница в Монтана . След повече от 30 години в лечебното заведение отново има специализирано отделение. Създаването на отделение по трансфузионна хематология в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ Монтана решава дългогодишен проблем за желаещите да станат кръводарители и за пациентите на областната и другите..

публикувано на 11.06.24 в 10:03

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ - СДС печели изборите в област Монтана

На 100% обработени протоколи ГЕРБ - СДС печели изборите в област Монтана. 15 часа след приключването на изборния ден в неделя от ЦИК обявиха крайните резултати от вота 2 в 1 в 12 МИР - Монтана.  ГЕРБ – СДС е първа политическа сила в област Монтана. За изборите за национален парламент коалицията събра 31,38 % от гласовете. На второ място с  е ДПС с над..

публикувано на 11.06.24 в 08:47

Във Враца откриха най-стария театрален фестивал у нас

Кметът на Враца Калин Каменов и директорът на Драматично-куклен театър – Враца Владлен Александров откриха най-стария театрален фестивал в страната. До неделя жителите и гостите на Враца могат да видят 14 спектакъла от страната и чужбина, както и стотици творци, които участват в XXXIV издание на Националния фестивал на малките театрални форми...

публикувано на 11.06.24 в 08:37

Фолклорни изпълнители от цялата страна събира фестивалът "Змей Горянин" в Зверино

Седми Национален фолклорен фестивал "Змей Горянин" ще се проведе тази събота /15 юни/ в местността "Воденицата" в мездренското село Зверино. В 10 часа е официалното откриване и началото на фестивалната програма.  В 12 часа участниците и гостите ще видят  Историческа възстановка по посрещане на Ботевите четници. Ф естивалната програма ще продължи до..

публикувано на 11.06.24 в 08:31

ГЕРБ-СДС печелят изборите 2 в 1 във Видинско

При обработени 100% секционни протоколи ГЕРБ-СДС печели вота за Национален парламент с 26.44% във Видинско. Втори са ДПС със 21.03 на сто, следвани от ПП-ДБ с 11.78%. След тях се нареждат "Възраждане" - 11.69%, БСП - 8.95%, "Има такъв народ" - 5.28% и "Величие" - 3.95 на сто. При вота за европарламент подредба е почти същата, с разликата, че..

публикувано на 11.06.24 в 08:16