Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителят Милена Георгиева: Хората ходят на работа, аз ходя на училище и така цял живот

10
Снимка: личен архив
В навечерието на 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в "Калейдоскоп" гостува Милена Георгиева,  дългогодишен учител по български език и литература ППМГ "Екзарх Антим Първи" във Видин. Тя е носител на най-високото почетно отличие "Неофит Рилски" за цялостна професионална дейност в областта на училищното образование. Родена е в Разград, детските и юношеските ѝ години минават в Шумен. Израства в учителско семейство. Баща ѝ е учител по математика и по физика, а майка ѝ по български език и литература и по френски език. И някак си съвсем естествено Милена продължава семейната традиция. Завършва езикова гимназия със засилено изучаване на  руски език. Единственото ѝ желание е да бъде приета "Руска филология". Успява да влезе и да завърши с отличен успех.

 
Промените през 1989 година водят до други приоритети и изучаването на руския език в българските училища намалява.  Милена Георгиева завършва втора специалност  "Българска филология". След което се занизват поредица от  курсове и допълнителни обучения. Първото ѝ работно място е в Техникума по механотехника във Видин, след това в училище "Христо Ботев". 13 години от професионалния ѝ път преминават като учител по български език и литература в ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин. След успешно издържан конкурс работи две години в българо-унгарското училище в Будапеща.

От 7 години преподава български език и литература  в математическата гимназия във Видин.

 
РОДНИЯТ ДОМ
"Докато има човек къде да се връща някак си по-здраво и по-стабилно стоим на тази земя.
Аз съм от поколението, за което четенето беше потребност. Мога да кажа от позицията на годините, че съм имала едно хубаво детство... Обичам да се връщам в спомените си в Шумен... Това е край, който ти дава спокойствие и усещане, че си у дома си."

ПЕДАГОГИКАТА
"Скоро си мислех защо съм избрала това и педагогиката като направление, може би има някаква  закваска, това че човек излиза от семейство на учители има значение.  Това беше моят свят, светът на семейството ми. Имам усещането, че цял живот съм ходила на училище и сега работя в училище. Хората ходят на работа, аз ходя на училище и така цял живот. "


РАБОТАТА

"Да, аз съм облагодетелствана, че работя с ученици, за които ученето не е някаква далечна материя. В същото време това е много отговорно и изисква да си винаги на ниво. Убедила съм се в това, че първо, учителят трябва да бъде професионалист, първо, учителят респектира със знания, с подготвеност, с академична подоготовка, която така да я пригоди, че да бъде леснодостъпна за учениците и някак си да уцелиш баланса да изискваш, а в същото време в часовете да е приятно, полезно и в същото време да провокираш учене и още и още... В днешно време да спечелиш доверието на учениците, че знаеш, че можеш, че ще посочиш правилния път изисква усилия, много повече усилия отколкото преди години, но направиш ли го - значи успехите са ей там, на една ръка разстояние...

Стремя се, не зная дали съм се научила, да не обръщам голяма  внимание на всичко, което казват хората, да отсявам, да се интересувам от това, което казват за мен хора, които ценя и хора, с които заедно работим на една нива... Не се научих да съм безразлична, и слава Богу, към това, което се случва в часовете. Не съм безразлична с това, което става с учениците ми в съвместната ни работа и така трябва да бъде... В момента, в който се настани рутината в работата на когото и да е, това е началото на края като професионалист... Работата ми ме кара да чувствам, че живея пълноценно. След толкова много учителски стаж продължавам да се вълнувам за това, което се случва в работата ми, извън работата ми и съм учител, който не спира да се интересува от новото - новото около мен, новото в професията ми,  новото в образованието."




РАЗМИСЛИ НА ЕДИН УЧИТЕЛ
"Уча ги на грамотност, на отговорност и дисциплинираност, да държат на думата, да уважават човека, който е срещу тях, да се уважават помежду си, да уважават себе си, да се защитават, да живеят и с мисъл за себе си.  Да уважаваш не означава да се страхуваш. Човек има нужда да чува похвалата, добрата дума и то на момента. А това "Ти си знаеш" нито топли, нито поддържа, нито дава стимул да продължиш..Човек трябва да бъде похвален, да чува, че се е справил добре, за да продължи напред..."


ЛИТЕРАТУРАТА
"Литературата е емоция и когато чрез емацията стигнеш до тези изводи как и по кой път да тръгнем, и кой е печелившият избор, мисля, че сме постигнали целта си, ако успеем това да го направим. "


Повече може да чуете в прикаченото интервю с Милена Георгиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Близо 12 000 души в област Видин ще получат помощи от БЧК

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз за подпомагане на уязвими хора. Първият пункт в област Видин ще бъде открит на 3 април в община Ружинци. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта, обясни председателят на Областния съвет на БЧК-Видин Цветелина Петрова и посочи..

публикувано на 29.03.24 в 13:00

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30