Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На кого ще помогнат антикризисните мерки

Снимка: Радио ВИДИН

Нулева ставка на ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел - това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет на коалиционен съвет. Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса. 

Антикризисните мерки са сред темите, които вълнуват и гражданите. Част от тях подкрепят работата на правителството, други са на мнение, че каквито и да са мерките, до нищо добро за хората няма да доведат: 

"Инфлацията става жестока, до 20% ще стане инфлацията. В момента печатат пари и няма да се оправим. Аз карам 73 години, такава разруха не съм очаквал да съществува в България. Как расте пенсията, така расте и хлябът. Хлябът ще стане 3 лева... Не вярвам. Тези хлебопроизводителите казват сега, че няма така да стане... Правителството работи добре. Зависи от търговците, от тези къде продават хляба. Трябва да има контрол... Ще намалят горивата малко. Около 30-40 литра зареждаме, ние сме пенсионери. Добре е да е 1 лев бензинът, но така е по цял свят... Аз често пътувам, не съм ги засичала... Положението е лошо. С 10 лева по- рано си отивах на село, сега с 10 лева няма как да стане. Намалението ще ми е от полза... Прах на хората в очите. Прекалено скъпо е за заплатите, които дават...", коментират хората. 

Мерките целят компенсиране на гражданите, които най-много страдат от високата инфлация, както и гарантиране на финансовата стабилност на държавата.

"Тези мерки означават, че бюджетният дефицит няма да нарасне спрямо заложения в бюджета преди няколко месеца, както и държавните разходи като процент от брутния вътрешен продукт също няма да нараснат. Т.е. ние няма да генерираме наша си, българска, инфлация, наред с тази, която е вносна и която е извън нашия контрол, доколкото България е една доста отворена икономика и съответно всичките ръстове на цени на горива и на други суровини в чужбина влияят пряко върху цените и в България", обясни Владислав Панев от "Демократична България". 

Хлебопроизводителите ще бъдат подпомогнати по два начина- чрез нулевото ДДС върху хляба и мерките за компенсиране на ръста на цените на природния газ. Що се отнася до горивата и цените на суровините на международните пазари, не може да се предвижда какво може да се случи, допълни Владислав Панев:

"Да, има обективни фактори за ръста на суровините и това не е само войната в Украйна и прекъснатите вериги на доставки. Това е 10-годишно, поне, поддържане на нулеви лихвени нива в Еврозоната и в Съединените щати, и печатането на пари, както естествено и пандемията. Всичките тези фактори нямаше как да не доведат до инфлация в един момент. Редица анализатори, включително и аз, го коментирахме това още преди години, далеч преди началото на войната, пък и на пандемията. Има събития, на които можем да влияем, така че да помогнем да хората да не загубят доход и да не загубят покупателна способност през тези месеци и може би години даже, на висока инфлация, но има фактори, на които и не можем да повлияем, каквито са международните цени на суровините".

Възможно е цената на зърното и брашното да продължи да се покачва. Спад в предлагането и стабилно търсене означава ръст в цените. Цената на торовете последната година също върви нагоре. Затова от управляващите целят, ако има поскъпване на хляба, то да бъде малко, вследствие на нулевото ДДС и на компенсацията на цената на природния газ, който ползват и производителите на торове.

Според икономисти мерките от антикризисния пакет на правителството са закъснели. Някои от тях са правилни, като увеличението на прага за ДДС, други временно стабилизират проблемни елементи от българската социална система- като ниските пенсии на голяма част от българите. 

"Въпросът е дали това са правилните мерки в този момент. Дали това повишение на пенсиите, например, е правилният подход за премахване на инфлацията. Ако целта на тези мерки е ограничаване на инфлацията, те повечето от тях, абсолютно няма да я постигнат тази цел, даже напротив. По своята същност те са проинфлационни, ще увеличават инфлацията", смята Стоян Панчев- икономист в Експертния клуб за икономика и политика. 

Според Панчев целта на мерките е справяне с проблеми в конкретни пазари с очакването инфлацията да се реши по друг начин. В голяма степен инфлацията е вносна - тя е следствие на паричната политика в Еврозоната и Съединените щати. Ако бъде наложено ембарго върху руския петрол ще се стигне до увеличение на цените на горивата, смята икономистът. По думите му, намаляването на ДДС върху хляба най-вероятно няма да доведе до поевтиняване на хляба:

"При намаляването на ДДС много зависи за какъв тип стока става въпрос, за какъв пазар става въпрос, как функционира конкретният пазар, за да се разбере дали намаляването на ДДС ще се отрази на цената".

Пакетът от мерки ще увеличи ръста на цените, дори и с малко.

"Тези мерки са палеативни. Това не е лечение на инфлацията, това е справяне със симптомите на инфлацията. Ако този пакет не беше 2 милиарда, ами 20 милиарда, със сигурност щяхме да имаме сериозно увеличение на цените, следствие на този пакет. Проблемът е, че тези мерки дават разполагаем доход на групи в обществото, които веднага ще ги изхарчат тези пари. Това изхарчване ще вдигне търсенето, съответно и цените на съответните стоки и услуги", допълни Стоян Панчев.

Да се намали бюджетният дефицит или да се балансира бюджетът- това са мерките, които трябва да бъдат взети. Държавата да свие своите разходи, което ще свие потреблението и вероятно ще намали не малка част от цените, смята икономистът.

Осъвременяването на пенсиите от 1 юли и мерките, които целят да подпомогнат най-уязвимите от ефекта на инфлацията, е добра мярка , коментира Симеон Илиев- председател на клуба на пенсионерите и на клуба на диабетиците в Белоградчик: 

"Увеличиха размера на ниските пенсии. И сега от 1 юли ниските пенсии стават 467 лева и се доближават до средните пенсии. Трябваше еднакво да хване и малки, и големи, и средни... По принцип тези решения ги одобрявам, не само за пенсиите. Всички трябва да живеем", заяви Симеон Илиев.

Целите интервюта може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00