Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинската гимназия 140 години след създаването си

12
Снимка: Радио Видин
  140 години навършва видинската гимназия "Цар Симеон Велики" тази година,  точно на 11 май, деня на Светите братя Кирил и Методий.
"Духовната съкровищница" на Видин, така я нарича художничката Венера Константинова, която е възпитаник на училището. Днес СУ "Цар Симеон Велики" е напълно  модерно европейско училище, съчетало в себе си традициите и съвременните достижения на науката и техниката в образователния си процес. То бе ремонтирано основно и мащабно за близо 9 млн. лева по европрограмата "Региони в растеж". В тази връзка  училището получи Наградата от националния конкурс "Сграда на годината 2020".

Видинската гимназия е най-старото учебно заведение във Видин, което  продължава традициите в образованието и ги съчетава с най-новите и съвременни технологии в модерно оборудваните кабинети. Мечтата, която завеща на следващите поколения видинчани дългогодишният ѝ директор Венцислав Станев.

В училището се работи по различни проекти. То е иновативно в областта на екологията като стремежът е да има приемственост в тази област.  Използването на иновации и съвременни технологии провокират мисленето на учениците, което ги прави активни участници в учебно-възпитателния процес.

Днес в най-старото училище работят квалифицирани и с богат педагогически опит учители, които имат желанието и амбицията да научат децата на най-доброто - като образование, като възпитание и като житейски уроци. Добрата им професионална подготовка позволява да прилагат най-разнообразни съвременни методи и форми на работа.


Историята на учебното заведение започва през 1850 г., когато стремежът към светска просвета във Видин намира своя израз в откриването на начално училище, което постепенно става класно.

СУ “Цар Симеон Велики” е наследник на първото средно училище в града, в чиято сграда се помещава и днес. Високото качество на обучение се осъществява чрез профилираната подготовка, която е въведена в училището от 1968 година.

През 1994/1995 учебна година е открита единствената в региона хуманитарна паралелка с интензивно изучаване на английски език с прием след VІІ клас. За учебната 1997/1998 година е разкрита и първата паралелка с профил “Информатика”.

Днешният облик на училището е свързан с изучаването на информационните технологии. Паралелките с профил “Технологичен” са разкрити през 2003/2004 учебна година.


Наталия Емилова е начален учител, който 30 години работи в СУ "Цар Симеон Велики"  Видин, към момента тя е най-възрастният преподавател тук.  Завършила е политехническата гимназия "Димитър Благоев" на стотния випуск, през 1992 година:  

"Гордея се с училището, което са завършили моята майка и моят син, така че три поколения сме завършили това училище... В началото работата ми тук беше предизвикателство за мен, но по-голяма част от моя живот съм прекарала в това училище... През тези 30 години наблюдавам, че децата станаха по-интелигентни и изискват нов подход на работа... на първо място желая здраве на моите колеги, а на децата да намерят своя път и своето място в живота."

Най-младият учител в СУ "Цар Симеон Велики" и възпитаник на същото училище е Зорница Цветанова, тя е учила във видинската гимназия от 1. до 12. клас и за нея работата в нейното  училище е вдъхновяващо. В момента преподава история и английски език:


"Това е мястото, на което винаги съм се чувствала добре... и затова се ориентирах към тази професия... Гимназията е много важна част от моя живот... На учениците пожелавам да мечтаят смело, а на колегите да работят със същия хъс и вдъхновение."


Училището работи по няколко национални проекта, а от 2014 година училището работи по програма "Еразъм плюс" и всяка година работи по една тема, която е определяща. Акцентът е в разработването на нови методически пособия и споделянето на добри практики, казва Цветанка Стоянова, ръководител направление ИКТ :

"Програма "Еразъм плюс" от миналата година сме в следващия програмен период... Това, което е полезно в тази програма - в нея се наблегна на обмяна на добри практики, разработване  на учебни стратегии, повишаване  на квалификацията... Учениците използват чуждия език, за да повишават своята компетенция, да разработват различни продукти... Партнираме с училища, от които има какво да научим..."

Съществуват проекти на МОН, по които работят учениците на видинската гимназия. Екоклубът "Зелени хора" е свързан с иновативността на училището
и дава възможност на младите хора да научават на практика и на теория повече за околната среда и за опазването на водите, почвата и въздуха. Ръководител на клуба е Боянка Ценова,учител по биология. Десетокласниците Боян Антов, Преслава Велкова, Боян Антов, Светозар Захариев  разказват за своята дейност:

"Решихме тази година да участваме в Международен екологичен форум "Сребърна 2022" проект "Посяване на бъдещето", целта е засяване с дървета от ядки... Най-важните участници са нашите съученици и нашите учители... Направихме и видеоклип ,в който показваме засяването на ядки и семена в задния двор на училището... Работим и по проект "Моята красива био градина"."

 
Училището  е част от системата на иновативните училища, като в случая  се изпълнява проекта "Легоритъм".  Работа по иновативния проект е важна част от образователния модерен начин на преподаване, казва  Владислава Георгиева, старши учител по английски език и по иновациите в училище:

"Проектът легоритъм има за цел да развием СТЕМ и СТИИМ образование, вкл. наука, технологии, инженерство и математика и се допълва от изкуствата. Идеята е да се интегрират в едно различни дисциплини и да се постави фокус върху ученето чрез правене... Като продължение е създаване на специализирана учебна среда, в чийто фокус е ученикът... Вече имаме 30 обучени учители... Проведени са първи експериментални уроци, имаме и клуб "Легороботика"."

 

Началният учител Таня Бързашка работи със своите ученици - второкласници,  по проект на МОН. Това е клуб "Българче", в който се изучават произведения на български автори, говори се за  традиционните български празници, обичаи, народни носии и природните красоти на родината ни:

 
"В този клуб работим от декември, това е времето за занимания по интереси, децата се вълнуват, четат, преразказват, запознават се с нови автори и се учат да обичат своята родина... За учениците е важно да се изявяват, целта на клуба е да развият децата своите заложби и да се опознаят повече... Тук пишем и четем... Преразказваме, пишем съчинения... Играем народни хора..Научаваме за природните красоти на България...Облякохме се в народни носии... Съчинявам различни приказки..."

Учениците учат в модерна съвременна сграда, като това е единственото училище в област Видин, в което е изграден вътрешен басейн. Целта е малките ученици да се научат да плуват, едно умение важно за децата в живота след това, на по-късен етап.  Двамата преподаватели по плуване са  Борислав Спиров и Цветомир Цветанов:

"Водим плуване, интересът е много голям, работим с деца от 1. до 6. клас... Условията са идеални, за да се научат децата да плуват... Идеята беше  на г-н Венци Станев, неговият девиз беше да няма дете, което да не може да плува и ние продължаваме неговата мечта... Златните медалисти бяха Алис и Антонио... Стремим се да научим децата правилно технически да плуват..."


Профил "Природни науки" се реализира след 7. клас. След ремонта учениците се радват на нов  и модерно оборудван кабинет, който е финансиран със средства на национална програма на МОН,  разказва Полина Градомирова, учител по физика и астрономия:

"Тази паралелка профил "Природни науки" е със засилено изучаване на биология и здравно образование  и химия и опазване на околната среда. Ние сме единствената паралелка в града... Новият кабинет води до засилване интереса към тези науки и повишава мотивацията за учене... Учениците извършват експериментална работа .."
.
Симона Иванова и Боян Антов са от 10. клас. Избрали са да учат в паралелка с профилиращи предмети "Биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда" и ще продължат висшето си образование с тези предмети. Обученията в различните профили  на 100% отговарят на съвременните изисквания на днешното общество и подготвят учениците за кандидат-студентски изпити.

 
Рая Радославова и Петър Димитров са 12. клас и тази година завършват училище, те са в паралелка с профил "Чужди езици" с изучаване на английски и немски езици:

"Смятам, че езиците ще ни трябват за бъдещето ни развитие, в случая английски и немски език... Клубът ни се казва БЕСТ има и състезания, които се водят на английски език... В този клуб състезанията ми помогнаха за говорене пред публика и се отпуснах да говоря пред много хора... Смятам, че подготовката ни по тези езици е много добра..."

Ради Асенов е единайсетокласник и  учи в профил "Хуманитарен", предпочитаните му предмети са история, литература, философия, той  е лауреат на олимпиадата по история и цивилизация за тази година:

"Любимият ми предмет е историята, миналата година  спечелих Националния  кръг по история с отлична оценка 6,00, моят резултат беше оценен като най-високият,  и затова получих първото място... Тази година взех участие в областния кръг по история с най-високия резултат със 73 точки... За мен чуждите езици не са най-голямата ми сила, чета за историята и от чужди автори и документи и те са на чужди езици..."


От 2017 година училището  има статут на иновативно училище, като  проектът, по който работят учениците е свързан с интегриране на екологичните знания по учебни предмети в начален етап, обяснява  Камелия Трифонова, начален учител.
Иновативният проект започва в начален етап, като идеята е да има приемственост и еко-темите да бъдат развити в среден и горен етап от учениците.  

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45