Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Борисов: "Предметите ми дават живот, не аз на тях!"

Как да си изработим марионетка

4
Снимка: личен архив



За марионетиста Теодор Борисов сме разказвали неведнъж. Той изработва сам своите марионетки, които бързо навлизат в света на театралното изкуство и радват публиката със своята оригиналност. Прави куклите си от дърво, но споделя, че видът дърво се определя според куклата и това, което иска да каже с нейната история:

"Класическата марионетка, която се изработва в България, се изработва от липа. За мен това е дървото, което стои най-добре на сцената и най-добре се ръководи... Примерно- ако е балерина - краката трябва да са много здрави и там се използва европейски бук, в който жилката вътре позволява крака на балерината да бъде еластичен и в същото време твърд".



Кукла марионетка може да се изработи и от други материали, казва Теодор. . 

"Може да се използват импровизирани материали, примерно вестник и скоч хартиен. Да се види каква е структурата на марионетката, колко елемента са, мисля че са 22, и да ги направи поотделно- глава, крака, рамене, подбедрици, всичко се прави и после да ги съедини с конче и пак може да се направи за един ден".

Конците са другият важен материал, с който трябва да разполагаме, за да може да се върже марионетката на водач. 

"Също така, може и плат за костюмите, или кожа, която аз предпочитам - да работя с натурални елементи, а може и да си ги скулптира дрехите на дървото".


Времето, което вложим в изработването на една марионетка, е много относително, в зависимост от това, което искаш да кажеш с нея и къде ще я представиш, споделя Тео:

"Може да я направиш и за три дни, за пет дни, за един месец - зависи какъв детайл има, ако ръката е механична, ако очите се движат, устата се движи, ако корпуса се отваря - торса, вътре ако има механика, зависи".

Тео изпълнява и поръчки. Изработил е марионетка за ресторанта на една дама в Швейцария. Височината на куклата е 2 метра и 40 см. В торса на куклата има прозорче, което се отваря и вътре има бутилка с ракия:

"То не е нищо сложно - това е просто една скулптура марионетка Ангел, която хората, които минават, да могат да я движат и да не бъде опасна. И сега на всеки три месеца ходя да й променям местоположението в градчето".

В момента Тео работи по други две скулптури марионетки, които да са статични:

"Това са движещи се скулптури, така ги наричат в Швейцария и в Италия, влезнаха от преди 10 години... И сега ще правя марионетка, която да се задвижва от вятъра. И другия проект, който подготвям с нея, е да направя музикална къща от олуци за вода, които издават звуци, когато вали".

На фестивала на изкуствата във Видин Тео имаше театрални куклени представления. В програмата бяха включени и арт работилници за деца и възрастни, в които той демонстрираше как се изработват кукли марионетки от хартия. В работилницата се включиха много деца, които бяха много развълнувани, но и съсредоточени върху напътствията, които Тео им даваше, стъпка по стъпка: 

"Смачкахме топчета вестник и ги облепихме с много тиксо, после ги смачкаме за устата... да ги зашием с конец, за да стане на уста и да говори.... Сега ще направим тялото на куклата... Пръчки използвах- 4 са - две, за да мога да залепя двете глави, които направих и за ръцете две, за да мога да ги залепя да се крепят, да не падат и да са като истински ръце. Няма да могат да се движат, но нали това е кукла... Аз по принцип много се занимавам с хартия, но за първи път правя такива кукли - много ми харесва!"

Тео е и професор в Болоня, където преподава "микродраматургия" и в момента е почти на края да изпълни един проект, свързан с учебника "Teatro delle marionete di Teodor Borisov". Това всъщност ще бъде първата техническа книга в Италия- само за марионетки:

"Преди 5 години имах запитване за евентуален учебник... 20 години научна работа, защото куклите, които ги правя, това са прототипи и системата вътре, която представям във всяка една кукла е уникална, водачът е уникален. Аз нямам една кукла еднаква с другата. Повечето автори в България работят с една форма от 20, 30 или 40 години - едно изражение на марионетката. Последните 5-6 години има нови творци на марионетки. В България няма марионетист, има кукловоди".

Според Тео, не той е този, който дава живот на своите марионетки:

"Предметите ми дават на мен живот, не аз на тях. Аз обичам тази обратна психология на моите професори. Мисля, че те ни провокират да им дадем живот, а не ние. Всъщност, всяко едно нещо, което е около вас, ако ви накара да го докоснете по малко по-различен начин, то приема вашата светла или тъмна енергия и оживява".

Чуйте цялото интервю в звуковия файл*



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32