Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На работа или в университет- изборът на зрелостниците от професионални гимназии

Снимка: Радио ВИДИН

Какво ще правят зрелостниците, които завършиха професионални гимназии- ще започнат работа по специалността си или ще продължат образованието си в университет? В "Посоките на делника" говорим с млади хора след изпита им по практика за добиване на професионална квалификация.

Цветан Лозанов е от село Динково, община Ружинци. Завършва Професионалната гимназия по селско стопанство "Г.М.Димитров" в град Дунавци, специалност "Лесовъд". В училището го записва баща му. 

Сега Цветан не съжалява за този избор, защото има професия. 

"В нашето село Динково имахме училище, но нямаше професия. Татко ми реши, че трябва да уча тук. Сега излизам горски, професия лесовъд. Засега за работа ще мисля. Тук учиш всичко на теория. Като започнеш да работиш, свикваш и с практиката. Много по- добре е за децата да знаят за какво ходят и да се трудят. Иначе ти какво правиш? Завършваш само 12 клас без професия", смята Цветан.

Марина Иванова е от Видин, възпитаник на ПГСС в град Дунавци, специалност "Лесовъд". В училището се мести в 10 клас. 

"Изучаваме сечи, как се отглеждат гори. Както госпожите ни обясняват, разбираш всичко. С нетърпение чакаме резултатите от матурите и след това ще разберем кой накъде ще поеме и какво иска да прави. Аз искам много неща. На мен светът ми е в различни цветове. Все още не съм се ориентирала кое точно искам и с кое да се захвана- дали да продължа нещо с професията, която е в това училище, или нещо съвсем различно. Имаш една професия зад гърба си, един ден в живота напред не знаеш каква възможност ще ти се отвори и е хубаво да имаш това зад гърба си", коментира изборът на професия Марина.

Гергана Георгиева и Кристън Райкова са възпитаници на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. Гергана е със специалност "Компютърна техника и технологии", а Кристън Райкова - "Икономика и мениджмънт". На изпита по практика Гергана сглобява цял компютър, прави диагностика на системата и след това мрежови кабел. Казва, че не е сложно. Изпитът по практика на Кристън е свързан с дипломния й проект за местни данъци и такси- попълва данъчни декларации, свързани с доходите на физическите лица. 

"Завършвам училище с професия "Компютърен техник" и имам такава специалност, документ, който може да се използва при кандидатстване за работа. Аз мисля да продължа да уча висше, повечето от моя клас са се насочили така, защото е много по-високо платено, ако вече имаш диплома за висше образование и след това си търсиш работа", каза Гергана.

Младата дама ще надгражда наученото в училище. Иска да учи специалност "Инженерна информатика" в Химикотехнологичен и металургичен университет. 

"Аз след 12 клас излизам с професия "Икономист". Ние също получаваме такъв документ за квалификация и можем да работим. Но аз съм се насочила към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" с "Бизнес мениджмънт". Още след 7 клас много исках да вляза с икономика и точно в това училище. Просто много обичам математиката. Интересно ми е къде отиват парите на общините и на самата държава и  какво се случва с тях", споделя Кристън.

Валентина Петрова, Искрен Войнов и Ивайло Иванов са възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин. Тримата са със специалност "Готвач". 

"Аз много се чудих като избирах училище и накрая са спрях на това. Реших, че това е най- добрият избор, защото се излиза с някаква професия. Докато, примерно в гимназията или в математическата, там не е така. Училището ми дава знания в областта. Лятото ще работя по професията след това мисля да ходя да уча висше в София- компютърно инженерство. Защото това ме влече повече", каза Валентина.

"Аз ще се занимавам с нещо различно, не мисля да е с тази професия. Защото не смятам, че бих се справил в такива по- големи ресторанти и кухни. Интересно ни е, но ние сме влезли с идеята да имаме някаква представа как да си сготвим на нас", каза Ивайло Иванов.

Искрен и Ивайло ще учат "Инженерство и програмиране" в Химикотехнологичен и металургичен университет.

"Аз от малък се занимавам с компютри. Това си ме влече повече. Изпратиха тест от самия университета, който ние тук пет човека решихме и всички излязохме с добри оценки над 5,50. Лесни неща няма", смята Искрен.

Защо и как избират да завършат средното си образование младите хора и какво съветват седмокласниците за избор на училище може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10