Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

600 седмокласници се явяват на НВО в област Видин

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

Предстои национално външно оценяване (НВО) след седми клас. На 14 юни е изпитът по български език и литература (БЕЛ), на 16 юни по математика, а на 17 юни ще се проведе изпит по чужд език, който е по желание. 


НВО ще се проведе във всички училища от област Видин без професионалните гимназии и Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков", каза за Радио Видин изпълняващият длъжността началник на Регионалното управление на образованието Видин Ангел Донкин:


"На националното външно оценяване по български език и литература очакваме да се явят 600 ученици, които са разпределени в 58 зали, 5 ученици са със специални образователни потребности. Целите на националното външно оценяване, съгласно Наредба 11 за оценяването резултатите от обучението на учениците, са: диагностика на индивидуалния напредък, мониторинг на образователния процес за прилагане на политики и мерки, насочени към подобряване на качеството, установяване на степента на постигане на отделни очаквани резултати от обучението по български език, установяване на степента на постигане на отделни очаквани резултати в края на прогимназиалния етап по български език, определен с държавния образователен стандарт за общообразователна подготовка и използване на резултатите на НВО по български език и литература като балообразуващ елемент при приемане на учениците в 8 клас. Системата от задачи по български език се определя от задължителното учебно съдържание включено в учебните програми от 5 до 7 клас, като се прилагат знанията и уменията, придобити до 7 клас включително. Изпитът е писмен."


Ангел Донкин разясни целите и методологията и на изпита по математика, които са сходни с изпита по БЕЛ.


"На националното външно оценяване в 7 клас по математика очакваме да се явят 599 ученици, разпределени в 57 зали, като 4 от тях са със специални образователни потребности. Равнището на компетентностите на седмокласниците се проверява с тест с общо 23 задачи, времетраенето е 150 минути, а за учениците със специални потребности е до 80 минути над определеното време. Задачите са 18, които са със структуриран отговор, с 4 възможности за отговор, като само един е правилен. 2 задачи с кратък свободен отговор - числов, символен или словесен. От учениците се изисква да напишат свободни отговори без да привеждат своето решение и 3 задачи с разширен свободен отговор, като учениците трябва да опишат и да аргументират изпълнението на определената математическа задача".


Националното външно оценяване по чужд език, което ще се проведе на 17 юни, е по желание на ученика, като учениците са предпочели да се явят на английски език. Общо 20 ученици са се записали, изпитът ще се проведе в ОУ "Любен Каравелов" - Видин, допълни Ангел Донкин:


"Обект на измерване в тестовете по чужди езици е комуникативната компетентност на учениците и езиково равнище А2 от общоевропейската езикова рамка. Компетентностите на тестовете се основават на 3 езикови умения - четене, слушане, писане. Езиковите компетентности се проверяват с различни видове задачи - задачи с избираем отговор, задачи с кратък свободен отговор и една задача за създаване на писмен текст".


Как се подготвят за националното външно оценяване след 7 клас и какви са притесненията им - това разказаха Ема и Славена от СУ "Цар Симеон Велики":

"По най-различни начини - решаваме в училище пробни, всякакви матури, решаваме много различни материали, подготвяме се, дават ни различни тестове, правим различни упражнения. Всеки, където не се чувства толкова сигурен, пита, задава въпроси - обясняват се по няколко пъти нещата... Преди няколко месеца се започна с подготовките и определено всеки се подготвя сам за себе си, но и в училище имаме много материали, учителите много са ни стегнали, защото всички се надяваме на най-добрите резултати".

Седмокласниците споделиха още, че са уверени в себе си, но притеснението го има.

Предстоят изпити по национално външно оценяване и за десетокласниците - те се чувстват малко по-спокойни споделиха Николай Ангелов и Ивана Богданова:

"По български език и литература се подготвяме активно, правихме няколко пробни матури и също така госпожата ни запознава с формата от началото на учебната година. По математика също се подготвяме за външното оценяване, бих казал активно, но там изпитваме по-големи притеснения - по български се чувстваме доста по-спокойни и подготвени. Имаше такива от нас, които се записахме на допълнителни изпити по информационни технологии и по английски език... Подготвям се за НВО-тата като решавам индивидуално задачи, правя си домашните, решаваме матури, запознати сме с формата. По български правихме няколко пробни матури, по математика също. За избираемите матури, които са по английски и информационни, аз съм записана за английски - там също госпожата много добре ни обяснява, подготвя, дава ни и допълнителни материали".

Обезпечено е всичко необходимо за провеждането на Националното външно оценяване, осигурени са квестори, консултанти за учениците със специални образователни потребности, учители по чужд език, учители четци по български език и навсякъде е осигурено видеонаблюдение и аудио техника, информира изпълняващия длъжността началник на РУО Видин Ангел Донкин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12

Екоинспекцията в Монтана обяви конкурс за рисунка за Европейския ден на "Натура 2000"

Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана, обяви конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“. Поводът е   Европейския ден на „Натура 2000“, който се отбелязва на 21 май.   Целта е популяризиране на биологичното разнообразие в България, свързано с изграждането на Национална екологична мрежа НАТУРА 2000, включваща:..

публикувано на 23.05.24 в 15:01

Възможно ли е екологично и достъпно строителство

Строителството е една от индустриите с най-голям негативен ефект върху околната среда от гледна точка на материалите, които се използват, както и от гледна точка на начина, по който сградите функционират.  Възможно е строителство с екологични материали и в същото време да е достъпно за потребители, казва д-р Божидар Иванов- част от авторския..

публикувано на 23.05.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Тестове на сирените за предупреждение разтревожиха жители на Видин

Тестове на сирените (сигналите) за ранно предупреждение и оповестяване на населението внесоха смут в някои граждани на Видин. Според Десислава Василева те не са били публично оповестени и това е породило известни притеснения както в нея, така и в други жители на Видин, които изразяват своето възмущение под нейна публикация в социалните..

публикувано на 23.05.24 в 10:16