Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тунис - най-предпочитаната дестинация за почивка в чужбина

12
Снимка: личен архив



С отпадането на ковид ограниченията мечтите за повече пътувания започват да се сбъдват за повече хора. Много са хората, които избират да отидат на почивка в чужбина пред тази в България. 

Като най-предпочитана дестинация за този сезон е Тунис. Други любими места са близките страни като Турция, Гърция и Хърватия. След това следват есенните дестинации - Дубай, Египет, Йордания и Мароко. 




През зимния сезон екзотичните - Кабо Верде, Кения, Малдиви и Занзибар. 

Благодарение на добрата информация, която получават, на добрите хотели и дестинации, които им осигуряват, видинчани са едни от най-пътуващите в северозапада, каза Николай Антов, представител на туристическа агенция "Fiesta Tours" във Видин:


"Смея да кажа и винаги съм казвал - видинчанинът има все по-висока култура на пътуване, т.е. жаждата да пътуваш, да опознаваш, да бъдеш богат, както аз казвам , че най-богатите хора са тези, които имат богати спомени, които пътуват. Видинчани са сред тях. И аз се гордея, че това са наши клиенти и ние имаме стимул да работим за по-доброто качество на обслужване на всички жители на нашия регион."


Съществува проблем, който спира българските туристи да избират нашите курорти, каза още Антов:


"Правителството с всички умни решения взе решение да настанява украинци в хотелите на морето. Не само на морето, но и цяла България. Имаме случаи на отказана екскурзия миналата седмица, тя трябваше да бъдем на Рилски езера и поради това, че правителството е решило в този регион да настани украинци, беше анулирана нашата резервация. Без право на резервация, без право на подмяна на дата, изобщо решения, които са винаги в минус на българският турист, държа да го отбележа. Имаме прекрасни хотели по Черноморието, имаме прекрасни курорт, имаме прекрасни условия, но все още политиката, с която работят нашите хотелиери е да се спечелят някакви пари ден до пладне. Нямат стратегия, която да оформя екипи на определените хотели, да оформя имиджа, да се стараем да повишаваме качеството и затова нашите туристи получавайки по-добро качество на по-добра цена се насочват към чужбина. Нещата са много прости."

Не само от целия северозапад, но хора от цялата страна пътуват с видинската туристическа агенция на Николай.


"Имаме клиенти и от София и от Пловдив. И от другите по-големи градове, които пътуват с наши програми и избират да пътуват програмите на наши партньор, защото при нас вниманието към клиента е много важно. Клиентът получава всякаква информация, от която се нуждае и ние се стараем да бъдем компетентни и да опознаваме всички дестинации, които предлагаме, за което много пътуваме по страните, които включваме в нашия каталог на предлагани дестинации и претендираме, че познаваме детайлите за определени курорти, определени хотели, определени екскурзии, затова и се радваме на вниманието на много български туристи."


Възрастовата група на пътуващите в чужбина е най-разнообразна.


"Ние имаме постоянни клиенти, които прибирайки се, в средата на октомври от поредната традиционна почивка в Анталия, през декември вече са се записали за следващата година. Техните впечатления от начина, по който работим, хотелите които подбираме и тяхната прекрасна почивка привлича нови туристи. По традиция в края на септември и началото на октомври ние правим едно голямо пътуване в Анталия, където температурите са прекрасни за този период- 33- 35 градуса, изключително добри условия за почивка, ние правим няколко автобуса - 50, 60, 70 седалки за самолетна програма. Тази година можем да кажем, че имаме 3 автобуса и за всяка една седмица непрекъснато имаме пътуващи туристи, които са обслужени на ниво от нас, вече се прибират и първите туристи доволни своите почивки, за които всеки ден общуваме. Като не става въпрос само за Турция, а става въпрос за Египет, за Тунис. Тунис в момента е хит. И всякакви дестинации, говорим и за екзотични дестинации, но те не са в този период. Имаме туристи, които зависи от своя кръгозор, от своя бюджет намираме най-добрия начин за тяхната ваканция, било в екзотична дестинация, било на круиз и т.н.





Дестинации като Дубай, Малдивите, както и най-различни държави в Азия, Северна и Южна Америка вече не са мираж и далечна мечта. Българинът отдавна излезе от руслото, че на море се ходи само през лятото. Все по-често виждаме българи, които пътуват до екзотични дестинации и то не кога да е, а през зимния сезон. 


Видинчани споделят, че обичат да ходят на почивка в чужбина:


"Да, разбира се. Има една или две туристически агенции, които до колкото разбрах от познати, организират много добри турове до близките ни съседки с пълни автобуси. Връщат се туристите доволни, така че е добра алтернатива не само за България, но и тези близки курсове...Планувам да го направя, стига времето да позволи и съответно дечицата да са добри. Няма значение, всяко едно място ново е интересно за опознаване...да кажем Турция бих разгледала - Истанбул...Не съм ходил...никога. На този етап, може би там е по-добре... Най-близко в Гърция...предпочитам по-наблизо...Естествено, че обичам, но на тоя етап нещо не се получават нещата...естествено от финансова гледна точка...Обичам да ходя, да и ходя често в чужбина на почивка. В Гърция, ходя и в Турция и това са горе-долу дестинациите, които обичам да посещавам. Мечтая си да отида на Малдивите."






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45