Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори Поетичен пленер се провежда във Видин

Снимка: Виктория Топалска




За втора поредна година "Поетичен пленер", организиран от Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин ще събере на една сцена поети и творци. Преди културното събитие творците имаха възможност да разгледат знакови места в града и да творят свои стихове, а паралелно с това, те не скриха и впечатленията си от Видин.


Мария Донева е от Стара Загора и е един от участниците в тазгодишния пленер. 


"Много ми харесва. Ухае на липи, улучихме време, което ни даде всичко- горещо, прохладно, вятър, всичко имаше за сезона. Много хубав град. Аз за първи път съм във Видин и за мен всичко е изненада. Видяхме от високо града, но мисля да се пусна и да поскитам. Да си намеря нещо, дето ме чака някъде", каза Мария Донева.


Силвия Чолева, която освен, че пише е и водещ на предаване в Българското Национално Радио, посещава града последно, когато е много малка и днес успява да го преоткрие.

"Много, много отдавна идвах на екскурзия тук и си спомнях само Крепостта и то бегло, затова сега ми е сякаш за първи път. Много приятно съм изненадана, защото дойдох без предварителна нагласа какво ще бъде и затова много ми хареса. Хареса ми това спокойствие, тишината, реката, разбира се и това, че някак си градът е обърнат към нея. Чисто е! А това все по-рядко се случва в България", сподели Чолева.

"Стоейки на земята и хвърляйки трохи на птиците" - хвърли ни във вселената на нейното писане поетесата Маргарита Петкова, изчитайки едно от вече приготвените ѝ стихотворения за "Поетичния пленер". 


Заедно с Мария Донева, Силвия Чолева и Маргарита Петкова днес бяха и поетът-музикант Петър Чухов, както и литературоведът-поет и музикант Иван Христов. Гост на видинския "Поетичен пленер" тази година е и Панкури Синха- писателка от индийски произход. 

Културното събитие ще се състои днес от 17:30 ч. на откритата сцена на БиблиоПоща-та. 


*Повече за "Поетичния пленер" и за участниците в него може да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инициативата "Лекар на село" се провежда във Врачанско

Враца и населени места от областта се включиха в инициативата "Лекар на село". Тя е организирана от фондация "Практикум" съвместно с Община Враца и се провежда за втори път. Всяка събота и неделя мобилен екип от лекари, студенти по медицина и специализирани доброволци ще посещават различни населени места и ще извършват безплатни прегледи и..

публикувано на 24.09.24 в 16:44

Млад автор от Монтана издаде историческа книга

С нова книга се представя младият автор от Монтана Димитър Петров. Изданието разказва за 50 исторически личности от три епохи - Средновековие, Възраждане, Трета българска държава. Първите му две произведения са книги игри. Целта на ново издание е да запали пламъкът на родолюбието в малките читатели по достъпен и увлекателен начин, с нови,..

публикувано на 24.09.24 в 15:00

Гимназията по транспорт в село Владимирово е образец за съвременно училище

Иновативните методи на преподаване се прилагат в Професионална гимназия по транспорт „Вл. П. Минчев“ в монтанското село Владимирово. Изцяло е обновен учебният корпус. Общо  215 ученици в 11 класа се обучават в 4 специалности, свързани с транспорта.  Целта е качествен учебен процес и по-висок успех на учащите, а училището се развива в..

публикувано на 24.09.24 в 14:00

Награда за най-добър учител в Математическата гимназия във Видин

Емилия Петрова, преподавател по математика в ППМГ "Екзарх Антим Първи" във Видин получи наградата на училищното настоятелство за най-добър учител за 2024 година. Отличието се присъжда поради високите резултати на нейните ученици на националните външни оценявания след 7-и и след 10-и клас. Седмокласниците се нареждат на 15-о място по среден резултат..

публикувано на 24.09.24 в 13:00

Латино танците: Борят стреса и дават самочувствие

Латино танцът е социален танц. Много хора го използват и за социални контакти, и за раздвижване, и за разтоварване след работа. Там за работа не се говори. Това каза в "Направление здраве" инструкторът по латиноамерикански танци Александър Апостолов и отбеляза, че интересът към тях е заради нуждата на хората от общуване...

публикувано на 24.09.24 в 12:49

Видин е домакин на международна конференция по археология

 Видин е домакин на Седмата международна конференция за римските дунавски провинции. Тя се провежда от 23-и до 28 септември.  Домакинството на града изцяло става със съдействието на доц. д-р Здравко Димитров и на резултатите от проучванията на антична Бонония и на Рациария, в които участват археолози от Регионалния исторически музей във..

публикувано на 24.09.24 в 12:00

Габриела Руменова: Ефектът от забраната на “енергийния прах” без свалянето му от интернет е допълнителна реклама

Въпреки забраната за продажба на енергийния прах , който така нашумя напоследък, все още има информацията за него в българските сайтове, макар и да не могат да се правят поръчки. Специалните сайтове на двата продукта съдържат подвеждаща и поддържаща интереса към тях информация. Габриела Руменова , създател на платформата "Ние..

публикувано на 23.09.24 в 18:00