Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест във врачанския квартал "Бистрец"

2
Снимка: Ива Антонова

Стотици жители на врачанския квартал "Бистрец" протестираха срещу тежкото състояние на уличната мрежа в квартала. Там от 10 години се копае за воден цикъл, а пороите през почивните дни създадоха допълнителни проблеми.

"Това, което искаме, е улици, по които децата ни да могат да карат колелета. Искаме улици, по които колите ни да не се чупят. Искаме улици, които имат асфалт. Не искаме улици с прах, пепел, чакъл и безбройни големи дупки", каза Лилия Симеонова от инициативния комитет за възстановяване на уличната мрежа в Бистрец.

От 10 години в квартала се изпълнява проект за воден цикъл, който приключи наскоро. Пороите през почивните дни отнесоха голяма част от инертните материали, с които са запълнени изкопите. Разкопани са всички 25 улици с обща дължина 9 километра.

"Към момента Община Враца не разполага със средства за възстановяване на целия квартал. Разполага със средства за около 5 улици, които по никакъв начин не ни решават проблема. Тук трябва държавна помощ. Тук не сме на политически протест, протестираме за жизнена среда. Тук са прахоляци, за капак наводнението унищожи каквото имаше чакълирани улици. Сега остава прахалякът и зимата да не може да се снегопочиства", обясни кметският наместник Владимир Тодоров.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Забавно лято" във Вършец за децата

Центърът за подкрепа на личностното развитие в град Вършец с подкрепата на Община Вършец организира забавно лятно училище. То ще стартира от 8 юли и ще продължи до 23 август 2024 година.  Заниманията са целодневни за деца от 6 до 10 години, през делничните дни от седмицата, от 9:00 часа до 17:00 часа.  За да запишете детето си, е необходимо да..

публикувано на 29.06.24 в 14:20

Книга за народните лечители представиха в мездренското село Зверино

Доц. д-р Йорданка Манкова- етнограф и фолклорист, един от най - добрите изследователи на Врачански регион, представи книгата си "Цер и лек да намериш" в НЧ "Факел-1926" в село Зверино, община Мездра. Книгата е посветена на народните лечители и призванието им да служат в името на човешкото здраве, като писателката е обхванала Врачанския регион, а..

публикувано на 29.06.24 в 12:03

"Забавно лято в библиотеката" в Мездра

От 1 юли /понеделник/ в НЧ "Просвета 1925"- Мездра започва "Забавно лято в библиотеката", което ще продължи без прекъсване до 30 август. Заниманията с децата ще се провеждат в понеделник, сряда и петък от 9.00 до 11.00 часа. Понеделникът е предвиден за предизвикателство за четене на книги – от задължителните за четене, до любими на децата по техен..

публикувано на 29.06.24 в 10:51

Международен етнофестивал се проведе в Майор Узуново

Във видинското село Майор Узуново се проведе Деветият международен етнофестивал за хора с увреждания "Балканска среща" . Фестивалът се провежда по инициатива на фондация „Подкрепа за реализация“ - гр. Видин и сдружение ЦДП от сръбския град Зайчар, като всяка година двете организации си разменят домакинството. Тазгодишното издание събра..

публикувано на 29.06.24 в 10:15

Търсят се кадри в образованието във Врачанско

Детски градини и училища в област Враца си търсят преподаватели и помощен персонал. В разгара на лятото свободните работни места бяха обобщени в справка, изготвена от регионалното управление на образованието във Враца. Четири са свободните позиции в ДГ "Европейчета" в града под Околчица, като три от тях са за учители и едно за помощник възпитател...

публикувано на 29.06.24 в 10:04

„По следите на козлодуйските думи – 2“ е при своите читатели

В Козлодуй ще бъде представен поредният втори брой на литературния сборник „По следите на козлодуйските думи“ на издателство Медия груп – град Враца. Изданието е част от творческата дейност на Литературен клуб „Нашето слово“ в Козлодуй. предпечатната подготовка е дело на Калин Младенов. Творби на 46 автори са включени сборника. Идеята..

публикувано на 29.06.24 в 09:00

Белоградчик празнува

Петровден е денят на Белоградчик. В града се провежда традиционния Белоградчишки панаир, който ще продължи до утре, 30 юни.  В 10:00 ч. ще бъде отслужен тържествен водосвет. След това кметът Боян Минков ще отправи приветствие.  Празничен концерт ще се проведе в местността "Панаирище". В него ще участват  Духов оркестър - Белоградчик, Детска градина..

публикувано на 29.06.24 в 08:45