Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученик мечтае да изгради приют за кучета

Снимка: Радио ВИДИН



Мечтите често са в зародиша на съзиданието, затова всяка мечта заслужава шанс. Това е причината да ви разкажем за мечтата на едно момче от видинското село Дреновец. 17-годишният Цветан Цветанов иска да създаде Приют за безстопанствени кучета в Монтана. Макар преди време да е имал инцидент с ухапвания от глутница агресивни кучета, това не го спира да иска да помогне на бездомните четириноги:


"Виждам, че има доста бездомни кучета, които са безстопанствени и няма кой да ги гледа… Животните не са виновни. Някой път са агресивни, това е защото са гладни или жадни, те не са виновни за нищо. Затова трябва да им направим удобствата за по-добро бъдеще за тях...Отидох при областния управител на Монтана с една докладна и помолих г-жа Вецина да изградим приют за кучета в Монтана. Тя се съгласи. Тя е доста приятен и разбран човек и ми каза, че ще ми помогне с каквото може. Свърших разговора с нея и отидох в град Берковица в общината… в Общинския съвет, те ми казаха, че няма достатъчно средства за сега, остава на заден план. Но не и отказано, те ще го изградят, когато съберат средства.“


Въпреки, че областната администрация не би могла да осъществи подобен проект областният управител на Монтана инж. Ванина Вецина иска да помогне на момчето. В област Монтана преди години е създаден такъв приют, но е сменил статута си на кастрационен център – той обслужва община Монтана, останалите общини са с договори за кастрация, обясни инж. Ванина Вецина:


"Неговото желание от темите, по които сме разговаряли е най-вече свързано с възможността да се създаде приют за бездомни животни на територията на областта. Всъщност, след като си поговорихме с него, без значение дали ще е на територията на област Монтана или област Видин, важното е да се случи и тръгнахме да се информираме, и да търсим решение относно възможностите за подобни действия. Условията, които са създадени в България, не позволяват директни действия на областния управител за изграждане на подобен приют, те по-скоро са в компетенцията на общините и на техните кметове, където има възможност от бюджетите да осигуряват средства за подобни приюти. Но това, което аз разбрах, след като разговарях с представители на община Монтана, е трудно да се издържа подобен приют. Това е наложило и те да сменят статута, и да се превърне в кастрационен център, т.е. практиката в Европа и по света ни показва, че има голямо участие на неправителствени организации. Всичко това споделих с Цветан и си обещахме заедно да търсим решение, дали то ще бъде съвместно с инициативата на областния управител, през общините и неправителствените организации."


Тъй като село Дреновец се намира в област Видин, Цветан решава да се обърне и към областния управител на Видин:


“Тук имаме пак много бездомни кучета… и реших да намеря решение на този проблем. И той, г-н Иванов (Любен Иванов б. ред), доста приятен човек и той се съгласи, каза че ще ми помогне с каквото може, дори и площ е намерил, и каза, че ще говори с някой от Министерството за средства. За сега е това на този етап.“


Проблемът на бездомните кучета в град Видин е огромен и той се неглижира от години. От една страна се поставят в опасност гражданите на Видин, от друга страна се причиняват страдания на бездомните животни. В момента наблюдаваме едно ескалиране на напрежението между гражданите, които ежедневно се сблъскват с безстопанствените животни. Наличие на лошо отношение на животните и преминаване към саморазправа с тях. От друга страна животните гладуват, страдат от заболявания и това ги кара да агресират към гражданите. Опазването и здравето на живота на нашите съграждани е от първостепенно значение, но като цивилизовано общество, ние не можем да пренебрегнем отношението и към животните, обясни областния управител на Видин Любен Иванов:


"В тази насока общинската власт е малко инертна и се наблюдава бездействие. В момента липсва ефективно действащ приют за кучета, като механизми за справяне с проблема има. Добрите практики, както в България, така и в Европа са наложени и ги има и са насочени към угрижване на животните. Видин се явява един от малкото градове в България, където този проблем все още съществува. Успешните кметове в България осъзнаха значението на този проблем и го решиха. Тази причина ме мотивира да започна проучване на възможности за създаване на приют за кучета, който да осигури адекватни условия и грижа за безстопанствените животни. Много съм удовлетворен, че младите съграждани, младите граждани на област Видин търсят решение на този проблем и го приемат като своя собствена кауза. Това което видях в това 17-годишно момче  Цветан е желание да реши веднъж за винаги проблемите с безстопанствените кучета. Видях любовта му към животните, но видях и осъзнаването на проблема, който възниква за нашите съграждани и за хората въобще в област Видин от възможностите за агресиране на животни. Много добре в видял проблема и затова иска да го реши. Аз съм много горд, че има такива млади достойни хора и тези хора са нашето бъдеще и искат да решават проблемите на България, на областта и на гражданите. Надявам се, че заедно, с общи усилия, ще постигнем решаване на този проблем и младите ще нараждат това, което ние постигнем днес."


Основното правило, за да се отвори един приют за животни, е, че той трябва да се намира на не по-близо от 300 метра от най-близката жилищна сграда. Трябва също площта на територията да бъде най-малко един хектар земя, с възможност за организиране на разходки за животни. Предвид това, най-добре е да бъде място извън града или в пустош, в границите на някое село.


За да се изгради един приют за кучета са необходими минимум 1 млн. лева, каза Цветан Цветанов:


“В този 1 млн след като се изгради приюта, трябва да има екип от хора – единия трябва да бъде ветеринар и другите да почистват клетките, да има персонал, който да ги храни и поне охрана да има около тези кучета, защото някой може да си направи майтап и да ди пуснат през вечерта.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Еднодневна школа за деца организираха от клуб по риболов във Видин

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба за спортен риболов "Дунав" във Видин. Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10