Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Билките са най-лековити, когато са набрани на Еньовден

Снимка: Радио ВИДИН

На 24 юни е Еньовден. Традиция на този ден е брането на билки и правенето на венци. Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрева на слънцето. 

"Аз сутрин рано бера в района на туристически център билки, но ако хората искат да спазят традицията, те трябва да се измият в течаща вода или да се отъркалят в росата преди да изгрее слънцето, защото се вярва, че водата и росата тогава са най-лековити и да наберат билки преди да изгрее слънцето, защото тогава имат лечебна и магическа сила в този момент. В района на туристическия център има доста билки, които аз пазя и бера. Това са едни от най- разпространените билки за нашия район - бял равнец и жълт, жълт кантарион. За съжаление той беше унищожен, когато го изкупуваха, но сега се появява отново. Има находище и от червен кантарион, който е много рядък тук в района. Риган, мащерка, маточина, лайка живовляк, мента, смрадлика, глухарче, копривата също е безкрайно много. Тя наистина има много лечебни свойства и и вкусна като храна. При нас също се среща и тученица, която е лечебна, но я използват в салати, като подправка за ястия", разказа Жулиета Янева, която работи в туристическия център в село Долни Лом, община Чупрене. 

За да се опазят от унищожаване лечебните растения, особено важно е събирането на билки да става по правилен начин и в разумни количества. Можем ли да комбинираме различни билки за чай ще научите от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Археолози започнаха спешни спасителни разкопки в най-големия некропол на Рациария

Спешно спасително проучване започнаха археолози край пътя за село Държаница, където преди месец при извършване на подготвителни дейности за ремонт бяха разкрити археологически ценности, в които са установени иманярски действия. В разкопките участва екип от Националния археологически институт с музей и от Регионален исторически музей Видин...

публикувано на 29.05.24 в 15:51

Пет години Салон за наивистично и интуитивно изкуство в Белоградчик

Салонът за наивистично и интуитивно изкуство в Белоградчик става на пет години. Единственaта по рода си музейна експозиция у нас е събрала творби както на български, така и на чужди автори. Създадена е от Даниела Осиковска и нейния съпруг Георги Героргиев - едно семейство, което не е от Белоградчик, но обича града и решава да му помогне той да стане..

публикувано на 29.05.24 в 14:57

Отвориха "завета към поколенията" в чипровското училище "Петър Парчевич"

400 години от своето създаване отбелязва тази година Основно училище "Петър Парчевич" в Чипровци. По този повод днес в училището бе отворен  Заветът към поколенията, написан и оставен през 1984 година от тогавашното училищно ръководство,  каза директорът Лена Георгиева: "Това е една вълнуваща инициатива, защото са минали 40 години и..

публикувано на 28.05.24 в 15:00

Врачански ученици с призови места в международен конкурс

Четирима ученици от СУ "Козма Тричков" Враца спечелиха призови места в конкурса "История, патрони и дарители на моето училище".  Конкурсът се организира от Национална Априловска гимназия - Габрово и фондация "Радетел" и е с  международно участие. Темата тази година бе  "Каквото можах - направих, по-хубаво нека направят могъщите" цитатът е на..

публикувано на 28.05.24 в 14:15

Фестивалът на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" раздаде наградите си

Отличени са  творците с най-добрите есета и стихотворения, участвали в шестия Фестивал на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето". Темата беше  "Днес имаме ли свободата, за която се е борил Христо Ботев".  37 бяха участниците в категория "Есе", и 41 в категория "Стихотворение".  Ето и кои са победителите в конкурса, след като..

публикувано на 28.05.24 в 12:40

Въстанието от лятото на 1850 година: Героична десетдневна обсада

174 години от въстанието в Северозападна България отбелязваме на 29 май. Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското и в същото време е потънало в забрава. Въстанието от 1850 година е събитие, което заслужава своето внимание в историческата си страница, която е и част от историята ни, но за жалост тя не е имала..

публикувано на 28.05.24 в 10:50

Благотворително събитие събра над 5000 лева в подкрепа на жени с онкологични заболявания

Над 5000 лева събра благотворителен коктейл във Враца за закупуване на помощни средства за жени с онкологични заболявания от Северозападна България. Събитието, органирано от Инициативен комитет за борба с рака на гърдата, получи много широка подкрепа, обясни председателят на организацията Албена Кисьова.  "Лично за мен резултатите са много..

публикувано на 27.05.24 в 17:55