Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в местни наредби гласуваха общинските съветници във Видин

Учредиха и гаранция, за да започне ремонт на закритата лекоатлетическа писта

Снимка: Радио Видин

Общинският съвет във Видин промени текст от Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, който беше в разрез със Закона за местните данъци такси. Касае се за срока за подаване на декларациите за освобождаване от таксата за битови отпадъци за имоти, които не се ползват. В Закона за местните данъци и такси е посочено, че декларации за освобождаване от заплащането на такса за услугата по събиране и извозване на битови отпадъци се подава до края на предходната година, но в действащата до сега общинска наредба срокът е 31 октомври. Заради жалби на граждани, проверка по законността на общинската наредба извърши Върховната административна прокуратура. С решение на Общински съвет-Видин от днес текстът в наредбата е поправен и синхронизиран със Закона.

Гласувани са също и промени в наредбата за обществения ред. Документът е съгласуван с наредбата за организацията на движение. Приета е и промяна във връзка със Закона за чистия атмосферен въздух, който забранява ползване на дърва за огрев с влажност над 30 %.

Общинските съветници отказаха да изпратя свой делегат заседанието на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация. Така изразиха несъгласие с предвидено в бизнес-плана на ВиК- Видин поскъпване на водата.

На заседанието днес стана ясно, че държавата отпуска 700 000 лв. за ремонт на закритата лекоатлетическа писта във Видин. Проектът е подаден през март в Министерството на младежта и спорта и е одобрен за финансиране. За да се изпълни, Общината трябва да участва с 9000 лв., за което има и решение от заседанието на Общинския съвет днес. Сумата е за покриване на разходите за авторски и строителен надзор. Учредена е и гаранция за изпълнение на проекта в полза на Министерството на младежта и спорта, което е необходимо съгласно условията на договора. Срокът за изпълнение на проекта е 11 месеца. Предстои ремонт на покрива и на фасадата, както и вътрешен ремонт на коридори, санитарни и административни помещения, тренировъчна зала и склад, лекоатлетическа зала.

С друго свое решение съветниците предоставиха за безвъзмездно ползване на спортен клуб "Дуло" физкултурния салон на бившето училище "Христо Ботев" във Видин. Предложението е внесено насила, коментира Юли Петров от групата на БСП. Той визира също и обжалване от страна на клуба, с което е спряно разпределението на парите за спорта в общината:

"Преди време имаше комисия, която констатира, че въпросният обект - Седмо основно училище, бивше такова, е опасано за живота и здравето на, ще бъда директен ,на имитиращите спортни дейности там. Сега с това предложение би трябвало някой да ми докаже, че с този констативен протокол нещо се е променило от преди месец. Не виждам такова доказателство и съм притеснен кой ще поеме отговорност, ако не дай си Боже там се случи нещо. Второ -този спортен клуб няма ли още един терен, още една общинска собственост, която "стопанисва", стадиона в село Иново. Откъде накъде ще има два имота? Същото усещане остава в мен, че въпросният клуб буквално рекетира Общинския съвет и кметската администрация: "вие ще ми дадете седмото, за да мога да си правя нещо. Аз ще пусна парите на останалите спортни клубове в град Видин. Аз предлагам да не го даваме днес."

На друго мнение беше директорът на Гимназията с преподаване на чужди езици Любомир Георгиев от същата групата:

"Тази точка не е обсъждана в групата, тъй като сега я вкарахте. Смятам, че опасности за децата в салона,  който се предлага, няма. Човекът, който иска това, е  вкарал достатъчно пари и е обезопасил салона на училището. Другото, което е, четири хиляди лева най-малко в тези три години, в които той ползва салона, са вкарани. Друг е въпросът, че може би трябва да има охрана на това училище, за да не се чупят прозорците непрекъснато, от което и той се оплаква.“

На заседание бяха гласувани и предложения за  разпореждане с имоти публична общинска собственост. Десет училища и детски градини са определени като средищни. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба представя книжовно-документалното наследство на Христо Ботев

Изложба, проследяваща важни етапи от живота и дейността на Христо Ботев, ще бъде показана във Враца. Експозицията  "Документи, извори, истини. Книжовно-документалното наследство на Христо Ботев“ е създадена от специалисти на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Тя представя един различен поглед върху живота и делото на поета- революционер,..

публикувано на 22.05.24 в 15:06

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30