Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоградовите площадки в Северозапада работят нормално

Снимка: Радио Видин

Нормално върви работата в Регионалните дирекции за борба с градушките в Северозапада, независимо че Комисията за бюджет и финанси не прие предложението  за допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на персонала им. В Агенцията за борба с градушките в България работят 1000 души, които се грижат за земеделската продукция. Разочарование има, но ние продължаваме ежедневните си задължения, каза за Радио Видин Румен Ангелов, директор на Регионалната дирекция за борба с градушките в Монтана с полигон в Долно Церовене. Там работят повече от 70 човека:


"Сензация няма при нас. Нормално се развиват нещата. Спокойно е в момента. Ракети имаме достатъчно, днес получаваме дори допълнително количество. До сега сме провели 15 въздействия. Изстреляли сме доста повече ракети, в сравнение със същия период на миналата година... На минимална работна заплата са всички ракетострелци. А това са хората, които са по ракетните площадки и директно се занимават с изстрелването на противоградовите ракети. Те са болшинството от служителите. Специалистите, които са в командния пункт, също като заплащане не са много над това - около 900 лева... При нас не би могло да се извърши никаква реорганизация, за да можем да получил средства от тези 300 милиона, които ще бъдат раздадени на реорганизираните структури. Реорганизация в този състав, в който сме, е невъзможна, защото при нас е непрекъснат цикъл на работа през активния сезон. Присъствието е 24-часово и това не търпи никакво намаляване на състава за икономии и увеличаване на средствата за работна заплата. Това е невъзможно при нас. Системата е на повече от 50 години и за всички тях, е установено, че е така... Другото важно е, че ние нямаме статут за това, което работим. В Единния класификатор няма такова нещо като ракетострелец. Това все пак е тормоз. Значи един хигиенист, който отговаря за една метла, фигурира в класификатора, а при нас ракетострелеца се занимава с взривоопасни материали, все пак..."


Полигонът за борба с градушките с команден пункт село Долно Церовене е създаден през юни 1970 година с 22 ракетни площадки. Строителството на Командния пункт и Ракетните площадки започва от януари 1972 г. На 1 май 1972 г. започва оперативна дейност. Първото въздействие върху градови процеси е проведено на 2 юни 1972 г. Днес тази дирекция защитава 1 693 кв. км от градушки. 60% от нея е засята със зърнени култури.


Нормално тече работата и в Регионалната дирекция за борба с градушките във Враца с полигон в Бърдарски геран. Директорът ѝ Йордан Йорданов обясни че за момента имат достатъчно ракети за въздействие върху градоносните облаци. От началото на април са имали около 18 въздействия против градушки. В дирекцията работят 94 човека, от които 95% са на минимална заплата. Заплатите на останалите са до 1000 лева. Предишни години единственото увеличение за заплатите е идвало от атестациите, но тази година и това им е отказано, а инфлацията е еднаква за всички, коментират от дирекцията.


От полигона в Бърдарски геран отговарят за близо 2 млн. дка, а продукцията е за няколко стотици милиона.


"Ние правим каквото трябва, но за съжаление не се оценява. Продукцията, която пазим, струва стотици милиони. А и с тези зърнени кризи в момента от войната, ако и ние опропастим продукция за изхранването на това европейско население, какво правим?", коментира Йорданов.


Полигонът за Борба с градушките с. Бърдарски геран е създаден през 1972 година. Целта е защита на селскостопанската продукция от градушки. Първото въздействие е проведено на 24.05.1973 г., а защитаваната територия е 1971 кв. км. 60% от нея е засята със зърнени култури.


Няма проблем и в Регионалната дирекция за борба с градушките във Видин, чиито полигон е в Грамада, обясни директорът й - Джони Ангелов:


"Специалисти имаме достатъчно досега. Финансиране до този момент- също. Ракети също имаме достатъчно. Провели сме 17 въздействия до днес. Но  как ще продължи финансирането е сложно, тя обстановката в цялата държава е сложна..." 


В дирекцията работят общо 92 души - стрелци, специалисти и администрация.


През 1970 г. на територията на Видински окръг (според административното деление на страната тогава) се изгражда Полигон за борба с градушките в гр. Грамада и ракетни площадки, разположени в мрежа, обхващаща целия окръг. Първата година операциите по изкуствено въздействие се извършват от грузински специалисти, а на 29.07.1971 год. се провежда и първото въздействие от наши специалисти. Защитаваната територия  2 056 кв. км, 45% от която е засята със зърнени култури.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09