Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Златни хитове с нов аранжимент ще звучат във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Концерт-спектакъл "Пресътворените песни" със съвременни оркестрации на избрани произведения от Николай Антов ще се състои във Видин. Създателят на най-популярната група в град Видин за поп музика през 80-те и 90-те – формация "Север" има богат репертоар от авторска музика, който оставя ярка следа в културния живот на града. В концерта са включени песни, създадени между 80-та и 95-та година на миналия век, основно писани формация "Север"


"Тази идея от половин година започна от мен. Най-голямото ми щастие е че нещата се случват... Всичко съм оставил в ръцете на маестро Косев. Всичко оставих в ръцете на солистите, които повярваха в този проект и следейки репетиционния процес аз съм безкрайно щастлив. Надявам се, че Видин ще получи това удоволствие, което искаме да подарим, да оставим за поколенията. Видин ще получи един много различен концерт.", каза Николай Антов


Съвременните оркестрации на избраните произведения от Николай Антов са поверени в ръцете на младия талант маестро Димитър Косев. Наред с дирижирането маестро Косев ще свири на бас китара и на клавир.  


"Достатъчно проекти съм имал за крехките си 29 години, които са ме научили кое и как става. И се радвам, че съм работил на много места и поверявайки един такъв проект на мен, мога да кажа, че освен свиренето и отговорността и привилегията да бъда в такъв концерт, аз се чувствам спокоен. Екипът, с който работя е абсолютно прекрасен и е съставен от професионалисти, които знаят как да си свършат работата... Ще ги видят хората в една друга светлина, ще видят хората как свирят една по-различна музика, онази другата, както я наричат някои, но свирейки, те с усмивка и с желание, мисля че нещата ще се получат.", сподели Димитър Косев:


Аз обичам Видин и много го харесвам, с Ники Антов сме приятели от доста години, повече от 25, сподели актьорът и певец Симеон Владов, който е част от проекта:


"Аз следя развитието на група "Север" още от самото начало, даже участвах в концерта на десетгодишнината на група "Север", който беше доста отдавна. Беше грандиозен концерт тогава. И сега през всичките тези години, които минаха от десетгодишнината на група "Север" до сега, не е имало разговор, в който говорим с Ники Антов и аз да не го подтиквам да направи нови аранжименти и да направи така, че неговата музика да се чуе отново. Аз бях един от тези, който му казваше: "хайде, хайде, направи нещо. Тази музика трябва да остане, трябва да направиш нови аранжименти, тази музика трябва да се пее". И ето, че това се случва, случи се. Неговите песни са въздействащи, те са по-много хубави стихотворения на известни български поети, музиката му е мелодична, запява се". 


Освен Симеон Владов в концерта ще чуете и Яница Маслинкова, Илона Иванова и Денко Проданов, обединени под ръководството на вокалния педагог Даниела Станкова. Концертът е със специалното участие на Данаил Ненков (концерт-майстор на Биг Бенд – Русе) – саксофон и Николай Тодоров ("Кикимора") - ударни. 


Концерт-спектакълът ще бъде представен на 1 юли, от 21:00 часа в центъра на Видин пред Стамбол капия.


Повече чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Кирил Кирилов
Вижте още

Фестивал на занаятите предстои в Козлодуй

Фестивал на занаятите и изкуствата ще се проведе от 22-ри до 24-ти септември в Козлодуй. Тази година ще е петото издание на събитието, а стремежът на Общината е да предлага все по-богата и разнообразна програма, каза Величка Нейчева , директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинската администрация.  "Надявам се и тази година това, което..

публикувано на 21.09.23 в 15:45

Видинчанинът Мартин Петров и дъщеря му Кристина покориха планинския масив Кения

Изкачването е с благотворителна цел - събиране на средства за обновяване и разширяване на капацитета на приют за бедни деца и деца без родители в Моши (Танзания). Инициативата е продължение на проекта на Лайънс Интернешънъл Kili4Kids, в рамките на който през миналата година експедиция отново с участието на Мартин Петров изкачи най-високия връх в..

публикувано на 21.09.23 в 15:23

Богомил Петров, еколог: Да почистим Видин за един месец

Почистване на кварталите на Видин да се проведе в рамките на един месец предлага видинският еколог и фотограф Богомил Петров. Последните години по-често сам, а понякога и с приятели, събира отпадъци и премахва растителност в квартала, в който живее -  "Химик". Казва, че вече районът е по-чист и затова предлага видинчани да се организират и през..

публикувано на 21.09.23 в 15:19

Как да адаптираме към климатичните промени най-уязвимите гори у нас

Климатичните промени оказват все по-силно влияние върху нашето ежедневие. Това се усеща ясно и в горскостопанския сектор, който се грижи за втория най-голям склад на въглероден диоксид на планетата - горите . В тази връзка тяхното адекватно управление е от съществено значение както за природата, така и за всички нас. Именно това е целта на WWF -..

публикувано на 21.09.23 в 15:16

Сигнализираме онлайн за пътни нередности край учебни заведения

На интернет страницата "Безопасност за децата" могат да се подават анонимни сигнали за нередности в пътната инфраструктура в близост до училища и детски градини. Хубаво е да се прилагат и снимки, обясниха в интервю за БНР от Българската браншова асоциация "Пътна безопасност". "Много от общините сами се инициират, даже има и такива кампании..

публикувано на 21.09.23 в 15:00

Цените на горивата отново се покачват

През последните месеци цените на горивата у нас отново се покачват. След известен период на спад и застой, стойността на масовия бензин А-95 и обикновения дизел плавно се увеличава и приближава психологическата граница от 3 лева. В България цените на горивата се влияят от международните, изключено е в борсова търговска среда да има спекула,..

публикувано на 21.09.23 в 14:00

Децата от Детска градина "Арабела" във Видин отбелязаха Седмицата на мобилността

Децата от втора и трета възрастова група на Детска градина "Арабела"  във Видин раздаваха флаери на участниците в движението с призив за алтернативно и умно придвижване. Инициативата се провежда за втора година съвместно с полицията, каза директорът на детското заведение Станислава Иличова :  "Идеята ни е да формираме екологично възпитание в..

публикувано на 21.09.23 в 13:09