Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дерзай, чедо! Прощават ти се греховете"

В шестата неделя след Петдесетница - на Разслабения, която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Бог е церител на душите и телата на човеците и ни дава пълното свидетелство чрез днешното евангелско събитие, че Бог ни обича, милва и спасява и желае на всекиго доброто. 

"Тогава Той влезе е един кораб, отплува обратно и пристигна в града Си. И ето, донесоха при Него един разслабен, сложен на постелка."

"Неговият град е наречен Капернаум, защото Христос живял там. Той се родил във Витлеем, възпитавал се в Назарет, а в Капернаум било постоянното Му местожителство. Разслабеният не е съшият, за който говори Евангелист Йоан (5:5), защото онзи лежал при овчите врата в Йерусалим, а този бил в Капернаум. Онзи нямал човек, който да му помогне, а този бил носен от четворица, както казва Марко (2:3), и при това бил спуснат през покрива на къщата, за което впрочем Матей премълчава.

"И като видя Ииус вярата им", тоест вярата на онези, които донесли разслабения, защото Той често вършел чудеса и заради хората, които донасяли болните, или пък заедно с това и вярата на самия болен.

"Каза на разслабения: дерзай, чедо, прощават ти се греховете!"

Нарича го чедо или като Създание Божие, или заради вярата му. А за да покаже, че главна причина за разслабването са били греховете, отначало ги прощава, а после изцелява от недъга и тялото.

огава някои от книжниците казаха в себе си: "Той богохулствува."А Иисус, като видя помислите им, рече: "Защо мислите лошо в сърцата си? Защото кое е по-лесно? Да кажа: прощават ти се греховете ли; или да кажа: стани и ходи? Но за да знаете, че Син Човеческий има власт на земята да прощава грехове (тогава казва на разслабения): "Стани, вземи си постелката и върви у дома си. И той стана, взе си постелката и отиде у дома си." А народът, като видя това, почуди се и прослави Бога, Който е дал такава власт на човеците."

Заповядал му да вземе постелката си, за да не би другите да сметнат случилото се за видение и наред с това чудото да бъде видяно от народа, който смятал Христа за обикновен човек, макар и най-голям от всички.“

Блажени Теофилакт Български, архиепископ Охридски

В рубриката "Съвременна Библия" – в третата ни среща с Христовата притча за богаташа и Лазар ще открием тайната сила на вярата да носи утешение. Вгледайте се в образа на Лазар и ще откриете човек, за когото не би трябвало да съществува никаква утеха. Когато гледаш с очи виждаш едно, но когато гледаш с вяра - виждаш друго. И днес всеки, който търси утешение ще трябва да погледне с вяра към Бога на Лазар. Апостол Павел Го нарича "Бог на мира и на всяка утеха".

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Иван Аспарухов: Работим за подобряване на жизнената среда и съхраняване на културната идентичност на Мездра

На Гергьовден своя празник отбелязва град Мездра . По този повод кметът Иван Аспарухов каза в "Цветовете на деня", че за ръководството на Мездра е важно да продължи да работи за благоустрояване и подобряване на жизнената среда, но и за съхраняване на културната идентичност на града. "Този мандат започнахме сериозна инвестиционна програма..

публикувано на 06.05.24 в 16:54

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите.  Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера...

публикувано на 06.05.24 в 09:10

"Неделник" от 5 май 2024 година

Христос Воскресе. На Великден, като на Великден. Всъщност всеки път на Великден има „Неделник“, защото е неделя. И днес ни има. Започвам с това, че в понеделник при голям успех в София се състоя премиерната прожекция на филма „Гераците“ на роденият във Видин режисьор Максим Генчев. Филма тръгна по кината от 3 май, а идеята на Максим Генчев..

публикувано на 05.05.24 в 14:10

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50