Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт-спектакъл за 140 години читалище в Кула

12
Снимка: Радио ВИДИН

Стотици жители и гости на Кула присъстваха на празничния концерт по повод 140-ата годишнина на народно читалище "Просвета-1882" град Кула под надслов "Искри в народната свяст ".

Участваха 9 състава на читалището: "Кулчене" и "Кулченче", с ръководител Димитър Карчев, народен хор "Кулчанки", с ръководител Владислав Перов, формациите по спорни и модерни танци на Таня Тошева представиха нова програма на групите "Звезден дъжд", "Пеперуди" и "Светлина“ и най- малките артисти от Детската градина "Звънче". Гостите се насладиха и на хумористични миниатюри от Силвия Христова, Цветомира Ванкова и Маргарита Генова, и кратък рецитал на самодейци с произведения на кулски писатели "Сказка“ от Даскал Йончев, стихове от Перо Йончев "Дъжд“ и "Театър“, както и стихотворението "Моят град“ на Силвия Христова. Гости на концерта бяха клуб за хора и народни танци "Бреговяни", а водещи- учениците от СУ „Васил Левски“ Цветина Николаева и Марек Мирославов.

"Честит Празник на всички, защото това е наш празник. Това е празник на нашето читалище. Искам да благодаря от мое и от ваше име на всички тези, които участваха и изнесоха този прекрасен концерт. Искам и да им благодарим за това, че в годините със сърце и душа участват в различни мероприятия със своето слово, със своята музика, песни и рисунки. Пазят българщината, пазят родния дух“, поздрави присъстващите Владимир Владимиров, кмет на Община Кула.

Областния управител на Видин Любен Иванов също поздрави присъстващите и поднесе поздравителен адрес, който да бъде прочетен на 200-годишнината на читалището от най-младия участник в концерта.

"Искам тук всички да се замислят за годината 1882. Три години след като Берлинският конгрес е разпокъсал България- тогава се създадава това читалище, което, заедно с духовенството, да поддържа силата на българския дух, да поддържа националното самочувствие, да потърси жизнеността на населението, което дава резултати две години по-късно със съединението на Княжество България с Източна Румелия. Днес, 140 години по-късно, българският дух е поставен на изпитание, на изпитание, което трябва да преодолеем и да поставим основите на модерна България, на европейска България. В тази насока това, което видях, е невероятно, впечатляващо. Аз  благодаря на всички участници в настоящия концерт, на всички читалищни дейци, самодейци, че сте запазили българския дух и за това, че продължавате чрез песните, танците, народното творчество и поезията  да повдигате духа и да гледате в бъдещето“.

Гости на събитието бяха Негово високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, свещеник Илия Симеонов, архиерийският наместник на град Кула, областният управител на област Видин Любен Иванов, Владимир Владимиров, кмет на града, Димитър Цанков, председател на Общинския съвет, общински съветници, представители на институции и самодейци от община Кула.

Председателят на читалището Маргарита Йончева прочете поздравителни адреси от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова, министъра на културата Атанас Атанасов, Видински фонд "Читалища" и много други културни и просветни средища от областа и страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Готвят протест заради пускането на тировете през Петрохан

Протест срещу заповедта на Агенция "Пътна инфраструктура" за пускането на свободното движение на тежкотоварния трафик отново през прохода Петрохан от 17 юни ще се проведе утре, 14 юни, съобщават организаторите от партия "Възраждане". Представители на партийните структури от Берковица и Монтана ще протестират от 18:30 ч. над град Берковица, на..

публикувано на 13.06.24 в 14:59

Болницата в Монтана започва строителство на хеликоптерна площадка

Областната болница в Монтана приключи с печалба миналата година, а до дни стартира строителството на площадка за хеликоптери .  Площадка за медицински хеликоптери ще има в болницата в Монтана Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" в Монтана отново е на печалба. "За изминалата година тя е в размер на 20 000 лева,..

публикувано на 13.06.24 в 14:34

Изтича срокът за участие в младежки екоконкурс

Младежи между 14 и 19 години от Видин могат да участват в конкурс за създаване на оригинални истории и заснемането им под формата на кратко визуално есе по избрана екологична тема . Те ще преминат летен лагер, за който кандидатстването е до 15 юни. Това каза Мария Дачева - кинорежисьор и ментор в образователната програма на организаторите -..

публикувано на 13.06.24 в 11:01

Лекар получи най-много преференции на изборите в Монтанско

Лекар е с най-много преференции в област Монтана от вота за народни представители. Д-р Христо Кастрев бе втори в листата на ГЕРБ – СДС. Общо 1633-ма гласоподаватели от област Монтана подкрепиха д-р Христо Кастрев на изборите за национален парламент в неделя. Личният лекар, общински председател на ГЕРБ, и общински съветник от Монтана бе..

публикувано на 13.06.24 в 09:35

Подготвят голям празник за децата във Враца

В събота /15 юни/ предстои поредното издание на превърналия се в традиция за града - детски празник „Усмивка", съобщиха от общинската управа на Враца.  Поради много арт ателиета и работилници, събитието ще се проведе на площад "Христо Ботев".  В празника за най-малките жители на Враца и техните родители са предвидени - макиаж, оцветяване на гипсови..

публикувано на 13.06.24 в 08:10

Църквата чества големия празник Възнесение Христово

Днес православният свят чества големия Господски празник - Възнесение Христово. На четиридесетия ден след възкресението си Христос се възнесъл на небесата пред погледа на учениците си. Преди това им дал напътствия за разпространението на вярата по света и ги зарадвал с обещанието за идването на Светия Дух. У нас празникът е познат като Спасовден, а..

публикувано на 13.06.24 в 07:38
Новата пейка на кейовата стена във Видин -

Снимката на 12 юни 2024 година

Пейка с арка във формата на сърце и надпис  "Любов на хоризонта"  украси кейовата стена във Видин. Съоръжението е в непосредствена близост до пристанищния терминал, на който акостират круизните кораби с туристи от целия свят. Освен за гостите на града, пейката е атракция и за самите видинчани, които с любопитство спират да я видят, а някои да..

публикувано на 12.06.24 в 18:10