Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Първокласник от Козлодуй е бронзов медалист на Международно състезание по математика

4
Снимка: Радио Видин
Йордан Николаев Берсински от Козлодуй е трети на финала на IX международен турнир "Математика без граници". Първокласникът от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" участва в индивидуалната надпревара, като премери сили с над 1000 участници от над 17 държави. 

Математическият турнир се проведе преди дни в Несебър, а 8-годишният Данчо си осигури участие на  финала, след като постигна и най-добри резултати на есенния, зимния и пролетен кръг на състезанието.

 Интересът на Дани към математиката се проявява още преди години, разказва майка му Десислава:

"С баща му доловихме способностите му по математика, когато беше около 5-годишен. Това се случи, хващайки го съвсем случайно, че той смята двуцифрени числа наум, след което му предложихме да започнем да се занимаваме с него малко по-обстойно. Той се съгласи, като ние никога не сме го карали насила. Желанието е абсолютно и единствено от него самия и от 5-годишен започна да се занимава наистина и по-сериозно, дори на игра бих казала с математика".

Още в началото на първи клас, Йордан започва да се явява на различни формати на състезания по математика. Едно от тях е "Математика без граници". Първокласникът се явява на всички кръгове, като печели от тях златни и един сребърен медал, които му осигуряват и квота за явяване на Международния турнир, провел се преди дни в Несебър. На него се класира на трето място в индивидуалната надпревара, печелейки бронзов медал. 

За Радио Видин Дани сподели, че финалът е много по-труден от другите кръгове, затова и на него печели най-малко точки: 

"Финалът ми беше малко труден, с 22 точки и бронзов медал. В няколко задачи имаше доста голяма логика, уловки и задачите имат много странни думи, които не можах да разбера... Аз се радвам, че имам успехи. От класа ни има дете с 2 точки, а аз съм с 30, 34 и 30" - обясни момчето.

Освен, че е добър математик, Дани е и добър футболист. Но това не е всичко, с което детето се занимава. Още от 4-годишен той ходи на театрална школа в Козлодуй. До ден днешен я посещава и има много медали и грамоти за различни изяви. Тази седмица ще участват с последната си постановка на международно състезание за изкуства. 

Въпреки, че е едва на 8 години и се занимава с наистина много неща за възрастта си, Дани не иска да се откаже от нищо, защото се води от максимата, че с упоритост всичко се получава.Повече по темата може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Защо италианец избра да живее в село Сланотрън

67-годишният  Антонио Панарело , който живее във видинското село Сланотрън  от няколко години ,  е родом от Месина, Сицилия . Докато учи за счетоводител, той започва и да работи. Животът му е протекъл, откакто се помни, извън родното му място. Живял е много години в Рим. Бил е подполковник в Икономическа полиция. Но неговата най-голяма страст..

публикувано на 03.10.23 в 18:00

Видински ученици посетиха Седемте рилски езера (снимки)

Ученици от Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим Първи" във Видин участваха в туристически поход. Те посетиха природната забележителност  Седемте рилски езера . Цял ден е продължил нелекият преход. С видинските ученици е бил местен планински водач, който е водил децата по стръмните пътеки и ги е запознал с историята на езерата и..

публикувано на 03.10.23 в 16:00

Ученически конкурс "Какво бих направил за моя Видин" събира есета

Ученически конкурс за есе на тема „Какво бих направил за моя Видин“ обявяват Регионално управление на образованието (РУО) - Видин и Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, с подкрепата на проф. Димитър Стоянов, основател на наградния фонд. Поводът за инициативата е празникът на Видин - Димитровден, който е на 26 октомври. Това е..

публикувано на 03.10.23 в 14:30

Методът "Монтесори" е предпочитан от родители и ученици във Враца

Основно училище "Иванчо Младенов" във Враца работи вече втора година по метода на италианския доктор и педагог Мария Монтесори . Този модел на възпитание и обучение  обръща внимание на това, че към всяко дете трябва да се подхожда индивидуално и че  децата трябва да бъдат активната страна в образователния процес. Учебните м атериали, които се..

публикувано на 03.10.23 в 13:30

Над 10 катастрофи са станали в Дъбова махала за 1 година заради опасен завой

За опасен завой алармира Мая Петрова, жител на монтанското село Дъбова махала . В нейния имот за един месец са станали две пътнотранспортни произшествия (ПТП), а за една година - над 10 катастрофи в района. Според нея основният проблем е, че няма предупредителни знаци, че предстои остър завой, обяснява Мая Петрова : "Притеснява ни..

публикувано на 03.10.23 в 12:00

Кристиян Борисов - от "Видабаскет" до НБА

Кристиян Борисов е бивш баскетболист, а сега е успешен треньор по баскетбол в Германия. Кариерата му започва във "Видабаскет" , а само на 15 години тръгва по пътя на мечтата си, като напуска Видин, сменя няколко града и отбора, докато се развие и го привлекат, като играч в Германия. Под негово управление "Фелбах Флашърс" печели серия от 15..

публикувано на 03.10.23 в 11:50

Повече ваксинирани по имунизационния календар за 2022 година във Видинско

Увеличение на ваксинираните по Националния имунизационен календар отчита за 2022 година Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин . При новородените обхватът е 100%, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова : "През последните няколко години, докато течеше епидемията от коронавирус, в световен мащаб,..

публикувано на 02.10.23 в 16:04