Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилно приложение ще рекламира римски обекти във Видинско

Снимка: Радио Видин


В ново мобилно приложение на римските пътища и селища в дунавския регион ще бъдат включени четири археологически обекта във Видинско. Тематичният културен маршрут ще представи антична Бонония във Видин, Рациария край Арчар, Кастра Мартс в Кула и Латинското кале в Белоградчик. Това съобщи археологът от видинския музей Ваня Ставрева, която участва в партньорска среща в Австрия, на която представителите на няколко европейски държави обсъждат реализацията на този проект. 

"Освен това мобилно приложение, нашите обекти ще бъдат включени и в един онлайн атлас на римските селища в Дунавския регион. И двете приложения ще бъдат на 7 езика, ще бъдат абсолютно достъпни за туристите, за граждани на Европа и не само. Така че, това, което иначе имаме като едно разпръснато римско наследство в различните държави по течението на Долен Дунав, сега ще бъдат обединено в тези приложения. Те трябва да бъдат факт до края на календарната година. Вярвам, че това ще повиши интереса към Видин и региона на чуждите туристи".
 
Археологът припомни, че западната част на Дунавския римски лимес е обявена за обект със статут на ЮНЕСКО. Източната част, към която са обектите от територията на България, са в листата на чакащите да бъдат признати за световно културно наследство. 

"На територията на област Видин в този списък като кандидати за обекти на ЮНЕСКО са включени Видин с Бонония и антична Рацирария. Надяваме се, че държавата ще разбере важността на тези обекти и ще инвестира в тях, защото търсенето на европейско финансиране е една страхотна възможност, но без участието на държавата не е възможно да се случи. Слушателите на Радио Видин знаят за помощта, която Община Видин оказва за археологическите проучвания на Бонония, но с тези средства, това е крайно недостатъчно, за да достигнем до това, до което се стремим - Видин да има един археологически парк Бонония, която да е още един археологически обект."
 
Освен информация за римските обекти и пътища, мобилното приложение ще помага на туристите да стигнат до тях, ще им разказва за други забележителности в района и ще ги насочва към близките места за настаняване.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Учител от Враца с награда за особени заслуги в област "Екология"

Учителят по немски език от Враца Жулиета Босилкова получи почетна грамота "Златна детелина" от фондация "Вигория" за особени заслуги в област "Екология". Наградата ѝ беше връчена на тридневен форум в София за чиста околна среда и устойчиво развитие, който се проведе в Професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" в навечерието на 5..

публикувано на 06.06.24 в 16:17

Урок по горска педагогика за учениците в село Замфирово

Във връзка със Световния ден на околната среда и съпътстващата го "Зелена седмица", в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в село Замфирово, община Берковица се проведе урок по горска педагогика . Той започна с играта "Гнездо" и изработване на медальони. Последваха още игри, а всички ученици получиха грамоти и награди за активно участие. "Гости и..

публикувано на 06.06.24 в 16:14

Първият шишеяд във Видин е на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"

Шишеяд е поставен пред входа на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин . В инсталацията се изхвърлят празни пластмасови бутилки. Това е първият шишеяд за града. До поставянето му се стигна след като училището участва в кампания за разделно събиране на пластмасови бутилки, организирана от сдружение "BG Бъди активен". "В рамките на един месец..

публикувано на 06.06.24 в 16:05

Доброволци съградиха църква в село Ослен Криводол

Изградиха нов православен храм в мездренското село Ослен Криводол. Църквата "Св. Николай Чудотворец" е построена с доброволен труд и дарение. Храмът е електрифициран и водоснабден. Иконостасът е почти напълно изографисан, а подът е облицован с врачански камък и гранитогрес. Църквата е с внушителни размери и отскоро е въведена в експлоатация от..

публикувано на 06.06.24 в 14:00
Събор на златотърсачите край река Бързия

Краят на пролетта - подходящ период за търсене на самородно злато

Краят на пролетта е сред най-подходящите периоди за златотърсачите, които търсят самородно злато. Хобито се практикува от много хора, а в Северозапада се намират и едни от най-златоносните реки у нас. Сезонът е благоприятен заради валежите и пълноводните реки, които са характерни за това време от годината, обясни за Радио ВИДИН председателят на..

публикувано на 06.06.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 06 юни 2024 слушаме саксофониста Стан Гец

Днес се навършват 33 г. от кончината на американския тенор саксофонист Стан Гец. Прозвището му е "Звукът". Перфекционист, с ярко присъствие на сцената и в студиото. Експериментатор, който звучи еднакво добре както в задушевните, така и във виртуозните фрази. Майстор на контрастите, чийто мек тон покорява аудиторията. Благодарение на бразилския жанр..

публикувано на 06.06.24 в 09:00

Какво предвижда проектът за обновяване на Крайдунавския парк във Видин

Общо 18 милиона лева ще бъдат инвестирани в обновяване на Крайдунавския парк на Видин . Изграждане на нови настилки, велоалея, декоративно осветление, парково обзавеждане, озеленяване са сред дейностите, които ще бъдат изпълнени по проект на Община Видин, финансиран със средства от държавния бюджет. Проектните дейности се отнасят за участъка от..

публикувано на 05.06.24 в 15:54