Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криза на ценностите - основната причина за рецидивисти на пътя

Снимка: Радио ВИДИН
Две млади жена загинаха на място преди дни при тежка катастрофа на кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Свети Наум" в София. Шофьорът, причинил трагедията е 35-годишният Георги Семерджиев, с над 50 нарушения на пътя. Джипът му е бил спрян от движение, тъй като на 11 юни Семерджиев е карал дрогиран. Въпреки това той сменя табелите с немски и продължава да кара. Във фаталната вечер е шофирал с над 120 км в час. Това е поредният случай с дрогиран шофьор. За пореден път гражданите организираха протест  с искания за повече контрол от страна на Пътна полиция, мерки за предотвратяване на тежки пътни инциденти и справедливи наказания за нарушителите. За пореден път си задаваме въпроса защо се случи това и можеше ли да бъде предотвратено?

Видинчани също имат позиция и отношение към подобни инциденти, смятат, че това е сериозен проблем в България, показа наша анкета:

"Всеки ден някой ме засича или такси или тир, тъй като идвам от зоната към Калафат, второ свидетел съм на възрастни шофьори, които не реагират и не са адекватни. Също - младите шофьори... свидетел съм на това как правят дрифтове, никакво наказание... Навсякъде има камери и би трябвало да има контрол... Всеки трябва да има отговорности... Абсолютно безхаберие относно живота на хората... Трябва да направят смъртна присъда за такива инциденти... Полицаите са му дали право да бъде убиец... Ами като човек с много пари - за такива няма наказания... Често минават тези млади хора на червено, никой не спазва правилника, това не може да се оправи... Със строго наказание пак няма да се реши въпросът.."


"Всички ние видяхме безсилието на държавата и неспособността да се оправи с един хроничен проблем." - така коментира случая Дияна Русинова от Европейски център за транспортни политики  в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив:


"Не можем да се борим с такива хора, които системно нарушават закона, рецидивисти, ако нямаме единна национална политика, поне по отношение на пътната безопасност е ясен органът, който трябва да спуска правилата... ...Имаме пряко подчинена на министър-председателя  Държавна агенция, която във всеки момент може да изработи норми и мерки и те да станат задължителни... Пътната безопасност застрашава националната сигурност в момента."

С
поред видинския психолог Николай Нетов, хората, които биха могли да извършат такова нещо са много, а в основата на проблема са   ценностната система, семейството, личния пример, училището, обществото:


"Това е едно явление, което придоби уродлива форма и се наложи в нашето ежедневие...Аз бих искал да говоря за развитието на човека, защото тези хора са между нас, те живеят с нас, извършителите на такива деяния... И като излезе това наяве всеки казва "Къде е държавата?"... Когато виждаш, че едно дете проявява агресия... Смалихме прага към тази агресия и оставихме младите да проявяват недопустими инстинкти , а това става част от неговата личност и оттук идват тези неща. Много са хората, които биха могли да извършат  такова нещо... Причината е много дълбока - това е криза на ценностите, това не може да се реши от институция, може да се реши със съзнанието, с активното желание  на всеки един от нас."

Обществото ни трябва да бъде будно, да бъде съпричастно и  критично към подобни прояви.

Съществуват възможности за подаване на сигнали за ПТП и за нарушители на пътя на телефон 112, има мобилно приложение за сигнали и всякакви злоупотреби и нарушаване на реда.



Повече по темата може да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" слушаме "незабравата" Катя Филипова

Ако беше жива, певицата днес щеше да навърши 75 години.  Но… Числото 13 наистина се оказа фатално за нея. Точно на рождения си ден – 13 май, преди  12 години, умира голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова.  Ще я запомним като един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е..

публикувано на 13.05.24 в 09:55

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00