Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Покачва се интересът към ваксините срещу COVID-19 във Видин

Снимка: Радио Видин

Повишен интерес за ваксиниране срещу COVID-19 се наблюдава през последната седмица във Видин. Според директора на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин д-р Пепа Цветанова връщането на интереса към ваксините може да се обясни с нарастващата заболеваемост от коронавирус и започналото прилагане на втора бустерна доза и РНК ваксина.

"От края на месец юни поставяме и втора бустерна доза на желаещите. Разполагаме с трите вида ваксини. Освен в имунизационния кабинет на РЗИ, ваксини срещу COVID-19 се поставят в кабинетите на общопрактикуващите лекари. Минималният срок, който се изисква за втора бустерна доза, е 4 месеца. Втората бустерна доза се препоръчва за възрастни хора над 65 години, за медицински специалисти, работещи със заразени с COVID-19, за потребителите и персонала на социалните заведения, също така и за хора, които са на диализно лечение, с онкохематологични заболявания, всъщност това са рискови групи, за които се препоръчват и някои други ваксини. Определено мога да кажа, че от началото на миналата седмица интересът е доста по-голям. Докато седмица по-рано правехме по 6-7 ваксини на ден, то миналата седмица правехме 20, 30, дори 40 ваксини. Определено интересът се дължи на втората бустерна доза, но в същото време се наблюдава и едно нарастване на заболеваемостта, което кара хората да вземат навреме мерки. Тези, които са решили да се ваксинират, го правят сега, преди да има рязко покачване на заболелите, защото освен втора бустерна доза, се прави и първа бустерна доза, правят се и втори дози, а освен това, макар и по-малко, но има и хора, които си правят първа доза", каза д-р Цветанова. 
 
Ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето, припомниха още от здравната инспекция.

БНР подкасти:

Вижте още

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00