Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монтанска ученичка е първа в конкурса "Летене по Радичков"

"Нашето общество не се състои от лоши възрастни, а от изгубени деца, търсещи своето място в света"

Снимка: личен архив
Единайсетокласничката Изабел Спасова се класира на първо място в Деветия конкурс "Летене по Радичков" за есе и илюстрация. Изабел посещава клуб "Медии" и учи в ПГПЧЕ "Петър Богдан"- Монтана. Организатори на конкурса са община Берковица, РУО-Монтана, Профилирана гимназия "Д-р Иван Панов", Издателска група "Клет" България, Сдружение "Образование и културно наследство" и Българско училищно настоятелство - Берковица.

Темата на конкурса  тази година е цитат на Йордан Радичков: "Децата са нашите ангели, ангелите на света, затова всички трябва да ги пазим и да се грижим за тях." Темата допада на Изабел и тя решава да се включи в надпреварата:


"Попаднах случайно на конкурса и видях, че се организира от Берковица, темата ми хареса, беше нещо по-различно пък и ми хрумна идеята, че хората не са толкова виновни и не мисля, че има лоши хора... Превърнали сме се във възрастни, които преди това са били деца... Ние имаме прекалено голяма свобода и затова времената са объркани, нямаме общовалидни ценности... Това за едно дете е много объркващо... Тъжното е, че всеки може да поеме по пътя надолу... Доволна съм от първото място, останах приятно изненадана."


 
Изабел Спасова  продължава да пише разкази, надява се скоро да издаде сборник със свои произведения.


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млади таланти от Ново село представят дебютна изложба във Видин

Талантливи художнички от училище "Св. св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село ще представят съвместната си изложба, озаглавена "Талант в цветове и багри". Идеята за експозицията се заражда, след като възпитаниците на клуб "Арт ателие" в учебното заведение напредват бързо и доразвиват вече заложения си талант към рисуването.  Вяра..

публикувано на 26.06.24 в 14:40

Емоции от света на киното в концерта на танцова школа "Swing" във Видин

Превъплъщаване в различни персонажи от любими филми, разказване на истории и предаване на емоции чрез танци - това ще покажат утре малките грации от видинската школа за модерен балет "Swing" . Подготвени са впечатляващи хореографии, съчетаващи класически и модерни танцови техники и всичко това, съпроводено от музика от любими на малки и големи филми...

публикувано на 26.06.24 в 14:35

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват не от Русе, както обикновено, а от Видин, каза за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава, Видин е свързан по няколко..

публикувано на 26.06.24 в 14:00

С грижа за зеленчуковата градина в летните горещини

С настъпването на летните горещини растенията се нуждаят от повече грижи. Заради жаркото слънце все по-голяма е необходимостта от поливане. Кога и колко да поливаме и как още да се погрижим за зеленчуковата градина- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов: " В горещините е добре да има засенчващи мрежи , но да не са..

публикувано на 26.06.24 в 13:49

Млада майка се нуждае от средства за лечение в Турция

Десислава Емилиянова е обикновена жена с необикновена история. Медицински работник по професия, бунтар по душа и майка по призвание - така най-правилно бихме могли да я опишем. Зад всичко това обаче седи няколкогодишната ѝ битка. Най-важната в живота ѝ. Не, защото е за живота ѝ, а защото се бори да остане в този на дъщеря си.  Преди 3 години..

публикувано на 26.06.24 в 13:00

Видинското читалище "Славяни" празнува 10-годишнината си с концерт

Десет години от създаването на Народно читалище "Слявани 2013" ще бъдат отбелязани с празничен концерт във Видин тази вечер. "От извора до наши дни" е мотото на събитието. В програмата на концерта са включени народни и съвременни танци, които ще бъдат изпълнени от танцовите състави на читалището, обясни хореографът Деян Славчев...

публикувано на 26.06.24 в 10:15
Александър Лозанов и Николай Николаев от Профилираната природо-математическа гимназия

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин постигат отлични резултати на олимпиади и състезания

Учениците Николай Николаев и Александър Лозанов  са настоящи възпитаници на видинска математическа гимназия . И двамата са с блестящи успехи на олимпиади и национални състезания по математика , Български език и литература и История и цивилизация.  Александър Лозанов е 7-и клас в ППМГ " Екзарх Антим I". Той се отличава със силен интерес и..

публикувано на 25.06.24 в 17:46