Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детските игри преди и сега

5
Снимка: Соня Валериева



В разгара на лятната ваканция всички малчугани са навън. Игрите, на които играят днешните деца обаче, са колкото модерни, толкова и древни. По какво си приличат и по какво се различават детските игри днес от тези от преди половин век? Знаете ли как се играе на "челик"? Със сигурност, ако сте от поколението, израснало през 40-те година на миналия век. Много от игрите на тогавашните деца обаче, днес са напълно непознати. Други са оцелели във времето, но има такива, които вече са останали в миналото, като "лимки" например. 
В днешно време повечето деца стоят на телефоните, компютрите и таблетите си и все по-рядко играят навън. Игрите, с които са се забавлявали децата по времето, когато 72-годишната Елка Георгиева от белоградчишкото село Стакевци е била дете са нечувани за поколенията днес:

"Когато бях ученичка, по мое време играехме на "перка". Топката е направена от плат, а перката е издялана от дърво и с нея хвърляш топката, удряш с перката и от там двама хващат. Другата игра е на чилик, едно остричко, в кръг се застава, не мога да го обясня... Имало е дама. Дама няма такива купени, а нарисувано. и с боб се играе. И когато агнето се заколя има такива, ние му викаме "кучинки", като кокалчета, дето от едната страна се обръща - това е 9-ка, така се обръща 7-ца. Може да се играе с по три кокалчета, може с пет."

Павлина Иванова от Видин се върна в нейното детство на следващите две десетилетия - 70-те и 80-те години, когато вече игрите са били по-различни:

"Играехме на скачане на въже, на ластик и на "Не се сърди човече". Прекарвах детството си на село, играехме си с децата... Хубави години бяха... Играехме си на криеница на стражари и апаши... Имаше и народна топка"

На какви игри са си играели децата на 90-те години, ни разказа Вероника Илиева:

"Тогава най-популярната игра сред децата беше, играта на стражари и апаши. Играехме с топка, гонехме се, тичахме по улиците. Спомням си, че до тъмно сме били навън, без да се притесняваме... Сега като се замисля се сещам за игрите примерно на ластик, на криеница, на кър, също така на дама много играехме, също така играта "пръстен", на "счупен телефон"."

Някои от игрите на онези времена са се запазили и днес и някои от децата си играят на тях, но има и много други модерни игри, като... "Корона вирус", показа наша анкета:

"Играем на "UNO", на мен любимата ми обаче е Сантасе. Други игри на карти са "Война" и "Убиец"... Редя Рубик кубче, за минимум 30 сек. и максимум 1 мин... Играем на табла... Играем на "DOBBLE" - 55 карти, които всеки две карти имат по еднакъв символ и трябва да съберем картите, и който има най-много карти - печели... Обичам баскетбол, волейбол, народна топка и много други... Щафети, гоненица... Обичаме гоненицата, криеницата, настолни игри и всякакви други, също на волейбол, на футбол... На криеница, на кобра, на Корона вирус. Кобрата е- единият си слага ръката и другите теглят от пръстите. Някои пръсти са въжета, а средният например трябва да си кажеш гаджето и след това, когато започва той казва думи с "к" и примерно казва "къща" и когато "кобра", той започва да гони и ако те пипне замръзваш. И другите трябва да те пипнат отново, за да можеш да си отмразен. Корона вируса е - единия е корона вируса и когато те пипне ти си заразен и започваш и ти да гониш с него. Ние я бяхме измислили покрай Корона вируса с децата. 

Детските игри са най-хубавото нещо, затова деца - оставете телефоните и таблетите, те няма да избягат. Излезте навън, опознайте се, играйте на воля, тичайте, крещете, забавлявайте се - защото само сега може да си играете и един ден това ще бъдат едни от най-хубавите ви спомени!




 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Иван Аспарухов: Работим за подобряване на жизнената среда и съхраняване на културната идентичност на Мездра

На Гергьовден своя празник отбелязва град Мездра . По този повод кметът Иван Аспарухов каза в "Цветовете на деня", че за ръководството на Мездра е важно да продължи да работи за благоустрояване и подобряване на жизнената среда, но и за съхраняване на културната идентичност на града. "Този мандат започнахме сериозна инвестиционна програма..

публикувано на 06.05.24 в 16:54

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите.  Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера...

публикувано на 06.05.24 в 09:10

"Неделник" от 5 май 2024 година

Христос Воскресе. На Великден, като на Великден. Всъщност всеки път на Великден има „Неделник“, защото е неделя. И днес ни има. Започвам с това, че в понеделник при голям успех в София се състоя премиерната прожекция на филма „Гераците“ на роденият във Видин режисьор Максим Генчев. Филма тръгна по кината от 3 май, а идеята на Максим Генчев..

публикувано на 05.05.24 в 14:10

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50