Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Лятото е време за... леки храни

Снимка: Колаж на Радио Видин

Лятото е любимо време от годината, което почти всеки чака с нетърпение. Слънце, приятни емоции, пътешествия, морски и планински почивки са само част от нещата, с които свързваме лятото. Всеки сезон обаче си има и своите сезонни храни. Храната през летния сезон се отличава с най-голямо разнообразие и с отличен избор на пресни плодове и зеленчуци. Кои са най-подходящите храни по време на летните горещини? Това попитахме Николай Николов, главен готвач в известно видинско заведение за хранене.

"Една от най-известните летни храни подвид на супа е таратора. Има и други като киселец. Те са на една и съща основа, само че за едното използваш студена вода, а другото кисело мляко. Месата са изключени. По-голямата част е хубаво да бъдат изключени, но без тях не можем, така че по-добре да наблегнем на пилешкото месо, защото е по-леко като храна и общо взето през лятото трябва да консумираме по-леки храни, не мазни и по възможност постни. Една от най-известните манджи е Миш-маш. Също така тиквичките, като им е сезона. По принцип по нашия край ние го наричаме лютеница, но то пак може да мине към манджите - печени кълцани чушки с яйца и сирене. Лятото, това са моите предпочитани храни, които аз консумирам. Супите като испанското гаспачо, което е доста богато на вкус и аромат. Морските дарове също са по-благоприятни за консумация през лятото, защото също не са толкова тежки и мазни.  Десерт, той сезона на ягодите мина, но има и други плодове. Кисело цедено мляко с някакъв плод, колкото се може по-сладък, за да не използваме изкуствени консерванти като захар, е най-добрият десерт за децата. Праскови, диня, пъпеш може да се консумира като десерт. Най- важното - да е сезонно!"

Попитахме видиначани, коя е любимата им лятна храна и какво обичат да похапват през летните горещини.

"Таратор, пържени картофки, тиквички... Избягвам пърженото, повече в шпората печено... Таратор, по-леките храни... Дините, но то не е манджа. Обичам задушени картофи, тиквички. През лятото почти не консумирам месо... Чушки с доматен сос... Единствено сладолед... Оооо, домати, краставици, няма значение... Салата домати, краставици, и сирене... Всички такива неща свързани със зеленчуци са любима лятна храна... Таратор, тиквички пържени на кюфтета... Предимно плодове и зеленчуци и по- леки храни... Пържени домати... Пържола, с меко уиски така да пиеш, е страхотно."

Около 400 грама пресни плодове и зеленчуци е хубаво да се приема в летните жеги, казват диетолози. Зелените листни зеленчуци допринасят значително за нашата хидратация, тъй като имат високо съдържание на вода. В допълнение, те се нуждаят от малко или никакво готвене и могат да се консумират сурови, което е идеално за горещ летен ден. Консумирането на нещо горещо през топлия летен ден може да не ви се струва много добра идея, но всъщност е от полза за регулиране на телесната температура.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"За" и "против" униформите в училищата

През последните години все повече училища въвеждат задължително училищно облекло с надеждата да подобрят учебната среда. Основните цели на тази практика са да се създаде чувство за принадлежност, да се намалят социалните различия между учениците и да се повиши дисциплината. Темата обаче остава спорна. Дали носенето на униформи действително води..

публикувано на 12.09.25 в 17:05

Тайните на "Мъртвата планина"

През октомври 2008 г. група от деветима студенти, опитни планинари, тръгва на поход през планината Манцано в американския щат Ню Мексико. Никой от деветимата не се връща жив. Дни по-късно спасителните екипи откриват шест тела на необясними места с още по-необясними наранявания. ФБР поема случая, но не откриват нищо, което да обясни станалото, и той..

публикувано на 12.09.25 в 16:55

Видинчанин ремонтира и произвежда медни духови инструменти

Тромпетите, корнетите и флигорните са едни от най-важните духови инструменти, използвани в класическата музика, джаза, духовите оркестри и съвременните музикални стилове. Николай Илиев е от Видин и е единственият майстор в доста голям периметър на духови инструменти, които прави /тромпети и флигорни/ и ремонтира. Той е и преподавател по музика..

публикувано на 12.09.25 в 16:25

За приятелките Симона и Айра

Връзката между кучета и деца представлява интерес за учените в тази област. Кучетата са онези любвеобилни и грижовни четириноги, които стоят в основата на радостта, милите и забавни спомени в живота на всяко семейство. Много родители изпитват колебания дали би било удачно, или не да си вземат куче у дома, когато имат малко дете. Притесняват се, че..

публикувано на 12.09.25 в 15:30

Демонстрация на пожарна и аварийно-спасителна техника се състоя във Видин

Седмица на пожарната безопасност се провежда от 8 до 14 септември. Обявена е от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ заради професионалния празник на пожарникарите - 14 септември. Днес по този повод по традиция  се проведе демонстрация на пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване на площад „Баба Вида“ във Видин...

публикувано на 12.09.25 в 14:20

Чипровци - градът на килимарството и миньорите, на богатата история и култура

Екипът на радио Видин гостува на град Чипровци,  област Монтана. Градът е административен център на едноименната община. Днес  в Чипровци живеят 1529 души по настоящ и 1656 по постоянен адрес, а в цялата община жителите са около 2950.  Чипровци е град на миньори, на богата история и култура,  на католическо население и на чипровските..

публикувано на 12.09.25 в 12:05
Снимката е илюстративна

Психолог: Доверието помага на малкия ученик да изгради увереност

Първият учебен ден е изключително вълнуващ и важен момент за малкия ученик. Подготовката за него започва още в предучилищния етап, като роля в този процес имат и педагози, и родители. Естествено е тя да започне от родителите в домашна обстановка, каза психологът от Лом Елеонора Бойчева и обясни как по-лесно може да се извърши преходът:..

публикувано на 12.09.25 в 10:00