Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Лятото е време за... леки храни

Снимка: Колаж на Радио Видин

Лятото е любимо време от годината, което почти всеки чака с нетърпение. Слънце, приятни емоции, пътешествия, морски и планински почивки са само част от нещата, с които свързваме лятото. Всеки сезон обаче си има и своите сезонни храни. Храната през летния сезон се отличава с най-голямо разнообразие и с отличен избор на пресни плодове и зеленчуци. Кои са най-подходящите храни по време на летните горещини? Това попитахме Николай Николов, главен готвач в известно видинско заведение за хранене.

"Една от най-известните летни храни подвид на супа е таратора. Има и други като киселец. Те са на една и съща основа, само че за едното използваш студена вода, а другото кисело мляко. Месата са изключени. По-голямата част е хубаво да бъдат изключени, но без тях не можем, така че по-добре да наблегнем на пилешкото месо, защото е по-леко като храна и общо взето през лятото трябва да консумираме по-леки храни, не мазни и по възможност постни. Една от най-известните манджи е Миш-маш. Също така тиквичките, като им е сезона. По принцип по нашия край ние го наричаме лютеница, но то пак може да мине към манджите - печени кълцани чушки с яйца и сирене. Лятото, това са моите предпочитани храни, които аз консумирам. Супите като испанското гаспачо, което е доста богато на вкус и аромат. Морските дарове също са по-благоприятни за консумация през лятото, защото също не са толкова тежки и мазни.  Десерт, той сезона на ягодите мина, но има и други плодове. Кисело цедено мляко с някакъв плод, колкото се може по-сладък, за да не използваме изкуствени консерванти като захар, е най-добрият десерт за децата. Праскови, диня, пъпеш може да се консумира като десерт. Най- важното - да е сезонно!"

Попитахме видиначани, коя е любимата им лятна храна и какво обичат да похапват през летните горещини.

"Таратор, пържени картофки, тиквички... Избягвам пърженото, повече в шпората печено... Таратор, по-леките храни... Дините, но то не е манджа. Обичам задушени картофи, тиквички. През лятото почти не консумирам месо... Чушки с доматен сос... Единствено сладолед... Оооо, домати, краставици, няма значение... Салата домати, краставици, и сирене... Всички такива неща свързани със зеленчуци са любима лятна храна... Таратор, тиквички пържени на кюфтета... Предимно плодове и зеленчуци и по- леки храни... Пържени домати... Пържола, с меко уиски така да пиеш, е страхотно."

Около 400 грама пресни плодове и зеленчуци е хубаво да се приема в летните жеги, казват диетолози. Зелените листни зеленчуци допринасят значително за нашата хидратация, тъй като имат високо съдържание на вода. В допълнение, те се нуждаят от малко или никакво готвене и могат да се консумират сурови, което е идеално за горещ летен ден. Консумирането на нещо горещо през топлия летен ден може да не ви се струва много добра идея, но всъщност е от полза за регулиране на телесната температура.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Курс за творческо писане за ученици започва във Видин

Във Видин започва курс за творческо писане за ученици.  Целта е децата да развият уменията си за литературно писане - от идеи до завършени текстове. Преподавател  е Тодоринка Тодорова, учител по английски език, с творчески псевдоним Тедирут. Тя споделя за своята идея:  "Винаги търся начин ида общувам с млади хора и да им бъда..

публикувано на 25.11.25 в 15:05

В гимназията във Владимирово учат в симулативна среда

Професионална гимназия по транспорт в село Владимирово има нова придобивка. Това е автотренажор, който дава възможност на учениците да попаднат в реална среда на пътната обстановка или т.нар. симулативна среда, а целта е да стане обучението още по-качествено. С новия и модерен автотренажор учениците ще могат да практикуват по-добре своите умения..

публикувано на 25.11.25 в 14:15

Валентина Иванова: За мен най-важно е да изградя връзка с учениците

Валентина Иванова - старши учител по математика и информатика, e сред десетте  изявени български учители, получили наградата на МОН „Константин Величков“ за принос към образованието. Отличията бяха връчени от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев на тържествена церемония. За наградата си Валентина Иванова казва:  " Бях номинирана..

публикувано на 25.11.25 в 13:10

Книгата "Врачански тиквеник Марин" в Бяла Слатина

Мариета Цолова представя второто преработено издание на книгата си "Врачански тиквеник Марин" в читалището в Бяла Слатина днес.  През 2017 година книгата предизвика голям интерес и за една година тиражът ѝ бе изкупен. Сега тя отново я преиздава, но с нови моменти и герои.  Авторката е от село Търнава, обича родния си край и невероятния..

публикувано на 25.11.25 в 12:00

Данъци и обществена полза - вечният въпрос

Във Видин май се задават по-солени местни данъци . На обществено обсъждане представиха предложение имотният данък за хората да скочи от 1,6 на 2,2 промила - тоест да стане колкото този за фирмите. Говори се и за промени в данъците за колите, така че ако Общинският съвет каже „да“, видинчани ги чакат нови правила съвсем скоро. Заложено е и..

публикувано на 24.11.25 в 17:05

платена публикация
Готово е научното съдържание за нова постоянна експозиция в музей "Конака"

Изготвена е документацията за постоянна експозиция на музей "Конака" във Видин. Предстои да бъде внесена за съгласуване в Министерството на културата, откъдето е основното финансиране. Документацията, подготвена от екипа на Регионален исторически музей - Видин, е от близо хиляда страници, каза ръководителят на проекта Ваня Ставрева...

публикувано на 24.11.25 в 16:39

Тайната на успешния разговор с дете – правилният момент

Поставяме фокус върху една от най-деликатните теми в общуването между родители и деца – моментът . Онзи малък, почти невидим детайл, който решава дали разговорът ще бъде чут… или ще се превърне в спор, обида, затваряне на вратата . Всички сме били там: опитваме се да обясним нещо важно, но детето е уморено, разстроено или просто не е „в този..

публикувано на 24.11.25 в 16:30