Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Лятото е време за... леки храни

Снимка: Колаж на Радио Видин

Лятото е любимо време от годината, което почти всеки чака с нетърпение. Слънце, приятни емоции, пътешествия, морски и планински почивки са само част от нещата, с които свързваме лятото. Всеки сезон обаче си има и своите сезонни храни. Храната през летния сезон се отличава с най-голямо разнообразие и с отличен избор на пресни плодове и зеленчуци. Кои са най-подходящите храни по време на летните горещини? Това попитахме Николай Николов, главен готвач в известно видинско заведение за хранене.

"Една от най-известните летни храни подвид на супа е таратора. Има и други като киселец. Те са на една и съща основа, само че за едното използваш студена вода, а другото кисело мляко. Месата са изключени. По-голямата част е хубаво да бъдат изключени, но без тях не можем, така че по-добре да наблегнем на пилешкото месо, защото е по-леко като храна и общо взето през лятото трябва да консумираме по-леки храни, не мазни и по възможност постни. Една от най-известните манджи е Миш-маш. Също така тиквичките, като им е сезона. По принцип по нашия край ние го наричаме лютеница, но то пак може да мине към манджите - печени кълцани чушки с яйца и сирене. Лятото, това са моите предпочитани храни, които аз консумирам. Супите като испанското гаспачо, което е доста богато на вкус и аромат. Морските дарове също са по-благоприятни за консумация през лятото, защото също не са толкова тежки и мазни.  Десерт, той сезона на ягодите мина, но има и други плодове. Кисело цедено мляко с някакъв плод, колкото се може по-сладък, за да не използваме изкуствени консерванти като захар, е най-добрият десерт за децата. Праскови, диня, пъпеш може да се консумира като десерт. Най- важното - да е сезонно!"

Попитахме видиначани, коя е любимата им лятна храна и какво обичат да похапват през летните горещини.

"Таратор, пържени картофки, тиквички... Избягвам пърженото, повече в шпората печено... Таратор, по-леките храни... Дините, но то не е манджа. Обичам задушени картофи, тиквички. През лятото почти не консумирам месо... Чушки с доматен сос... Единствено сладолед... Оооо, домати, краставици, няма значение... Салата домати, краставици, и сирене... Всички такива неща свързани със зеленчуци са любима лятна храна... Таратор, тиквички пържени на кюфтета... Предимно плодове и зеленчуци и по- леки храни... Пържени домати... Пържола, с меко уиски така да пиеш, е страхотно."

Около 400 грама пресни плодове и зеленчуци е хубаво да се приема в летните жеги, казват диетолози. Зелените листни зеленчуци допринасят значително за нашата хидратация, тъй като имат високо съдържание на вода. В допълнение, те се нуждаят от малко или никакво готвене и могат да се консумират сурови, което е идеално за горещ летен ден. Консумирането на нещо горещо през топлия летен ден може да не ви се струва много добра идея, но всъщност е от полза за регулиране на телесната температура.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Диригентът Димитър Косев: Мюзикълът "Зоро" край Белоградчишките скали ще е специално изживяване

Звездни солисти и вълнуващи заглавия от репертоара на Русенската опера са включени в програмата на фестивала "Опера на върховете" в Белоградчик. Тази година е 10-тото издание на музикалното събитие. Първият спектакъл е "Зоро" - мюзикъл с участието на актьора Владимир Зомбори . Сюжетът оживява чрез вълнуващата музика на Gipsy Kings,..

публикувано на 24.07.25 в 16:26

Здравето започва от вниманието към нас самите

Днес отбелязваме Международния ден на за грижата за себе си. Денят се отбелязва от 2011 г. по инициатива на Международната фондация на грижата за себе си, за да се подчертае значението на дейностите, които човек полага за поддържане на добро здраве, профилактика на болестите, добра хигиена, правилно хранене. Но в забързаното ни ежедневие,..

публикувано на 24.07.25 в 16:05

Възстановиха чешма с изворна вода в Крушовица

Жители на Крушовица възстановиха с доброволен труд една от чешмите в селото. Тя се намира в местността "Пчелина" и е една от най-предпочитаните не само от местните, но от хора от близки населени места заради студената изворна вода. Чешмата е една от най-старите в селото и благодарение на доброволците по нея ще продължи да тече вода още дълги години,..

публикувано на 24.07.25 в 15:55

Видеа с дрон показват строителството на важни пътни проекти в Северозапада

Видеоклипове, заснети с дрон, показват различните етапи, през които преминава строителството на важните пътни инфраструктурни проекти в Северозапада. Видеата показват в детайли съоръженията и дейностите, които се извършват на строящите се пътни отсечки, част от скоростния път Видин-Ботевград. Клиповете са с дълготрайност от около 30 минути и..

публикувано на 24.07.25 в 14:00

Гребната регата ТИД - от изворите на Дунав до завръщането към корените

Най-голямата гребна туристическа регата в света - ТИД, стартира на 29 юни за 68-ми път от изворите на Дунав в Германия, за да премине покрай бреговете на 9 държави и да достигне в началото на септември до делтата на реката. Заради ниското ниво, стартът ѝ закъснял със седмица. Въпреки това интерес не липсвал. 120 участници тръгнали от първия участък на..

публикувано на 24.07.25 в 11:10

В "Музикална зона" на 24 юли 2025 слушаме Клод Дебюси и Жорж Бизе

Продължаваме пътуването в импресионизма с още от симфоничните произведения на Клод Дебюси – части от " Образи" . Както казва френският писател Анатол Франс: "Ние направихме не малко за развитието на изкуството и изучаването на природата, и доколкото беше по силите ни, се доближихме до истината. Бяхме честни и искрени поети. Струва ми се, имахме..

публикувано на 24.07.25 в 09:00

Ученици от Видин проведоха практиката си в Швеция

Съвсем наскоро у чениците от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин се върнаха от Швеция, където проведоха триседмичната си практика. 17 ученици и трима учители бяха настанени в град Малмьо. Всички ученици са в специалност " Компютърна техника и технологии".  Симеон Герасимов е ученик в 10 В клас, споделя за своите впечатления в северната..

публикувано на 22.07.25 в 15:10