Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици гости събра международният фестивал на "Динята и Пъпеша" във Флорентин

2
Снимка: Наско Цанов

Десетки местни производители на вино, подправки, мед, дини и пъпеши се събраха на първото издание на международния фестивал на "Динята и Пъпеша" в село Флорентин. Събитието бе организирано от Народно читалище "Пробуда-1925" село Флорентин, организационен комитет и областния управител на област Видин Любен Иванов.



"2018 година, ноември месец заедно с баща ми сварихме първата бира може би варена някога в Чипровци, 2 литра и половина беше първото количество, с което стартирахме. Бирата се получи мътна, силно алкохолна и не беше газирана, след това увеличихме обема,  подобрихме рецептата и вече правим все по-хубава и по-хубава бира. От март 2020 година наехме общинска сграда, която в миналото е била правена за център на занаятите и от юли миналата година вече получихме лиценз от Агенция "Митници", и вече една година произвеждаме чипровско пиво, ходим по различни фестивали, популяризираме бирата, като с това спомагаме за развитието на Чипровци като цяло",  разказва Цветомир Стефанов първият производител на бира в Чипровци.


С местните сортове грозде, новите технологии и хубавите вина ни запознава Миглена Митева технически сътрудник на "Видинска гъмза":


"От 2006 година разполагаме с 600 декара лозя, от които 250 декара са новоселска гъмза, така известен сорт. През последните години наблягаме на производството на традиционни вина със спонтанна ферментация и да популяризираме така забравените сортове от нашия край. Имаме сребърни награди от Балканския фестивал, а тази година сме и с най-добро оранжево вино на Балканите."


Кой е най-добрият имуностимулатор и природен антибиотик разказва Цецка Вълчова производител на мед от село Ясен:


"Ние сме от село Ясен, имаме пчеларска ферма, гледаме 500 кошера на 5 места. Затворен кръг сме, произвеждаме всичко, правим кошерчета, храна за пчели, майките си ги произвеждаме. Има огромен интерес към пчелните продукти на фестивала, пчелният прашец и клея много хора не го знаеха, но вече от 2 години продаваме много, доволни са хората и се лекуват. Пчелният прашец е страхотен имуностимулатор, а клея е природен антибиотик".


За развлекателната програма се погрижиха съставите на НЧ "Изгрев" от с. Ясен, НЧ "Зора" с. Винарово, Балейски Духов Оркестър, читалище "Байкал", читалище "Кутово", читалище "Феникс" град Дунавци. Фестивалът завърши с представление на нестинари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00