Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Видин иска санитарно-хигиенни зони в населените места

Новата свинеферма в Дунавци
Снимка: Радио ВИДИН

Определяне на санитарно-хигиенните зони в населените места предложи областният управител на Видин Любен Иванов. Инициатива за приемането на такъв подзаконов нормативен акт има за цел да гарантира здравословна жилищна среда, посочват от областна администрация. 

Поради множеството подадени сигнали от институцията са изпратили писмо до министъра на здравеопазването. В областна администрация - Видин е постъпила молба от Инициативен комитет на гр. Дунавци, в която гражданите искат да се въведат нормативно определени минимални отстояния от жилищните зони на обекти, излъчващи вредни емисии. Повод за отправената молба е наличието и функционирането на свинеферма, която се намира в непосредствена близост до крайните жилищни сгради и от която се усеща силна и неприятна миризма. В писмото си до министъра на здравеопазването Любен Иванов изразява своята подкрепа да се създаде нормативен акт, който да въведе минимални отстояния на животновъдните обекти от жилищните зони.

Въпреки че проблемът се намира на територията на област Видин, той не е само локален - съществуват множество сходни случаи в цялата страна. Приемането на този подзаконов нормативен акт ще бъде полезно за гражданите из България, ограничавайки факторите, които причиняват дискомфорт и вредят на населението, допълват от областна администрация.

По публикацията работи: Генади Вельов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полицията задържа заподозрян за срязаните спирачки на локомотив в Лом

По информация на БНР вече има задържан за повредата на маркучите на спирачната система на локомотив в Лом. Инцидентът стана в ранните часове на 1 юни около 04:30 ч. на гарата в Лом. Повреден е бил локомотив, като е счупено предното му стъкло и са прерязани с остър режещ предмет пет маркуча от пневматична машина, захранващи спирачките. В резултат..

публикувано на 05.06.24 в 15:22
Явор Цанев и Александър Цонков

Гост-автори ще участват в "Базар на книгата" в Мездра

Едни от специалните гости на "Базар на книгата" в Мездра на 22 юни ще са авторите  Александър Цонков и Явор Цанев , съобщават организаторите на инициативата.  Александър Цонков  е роден в Сливен. Завършил е френска паралелка в ГПЗЕ "Захари Стоянов", а след това специалностите „Туризъм“ и „Маркетинг“, съответно като бакалавър и магистър в УНСС в..

публикувано на 05.06.24 в 15:16

Седмокласници посетиха СУ "Цар Симеон Велики" във Видин в Деня на отворените врати

Ден на отворени врати се проведе  в СУ "Цар Симеон Велики"  във Видин. Седмокласници от Основните училища "Иван Вазов" и от "Любен Каравелов" в града имаха възможност да разгледат кабинетите по природни и хуманитарни науки, да се запознаят с тяхната мултифункционалност и да разгледат базата на учебното заведение.   "Сега отиваме към..

публикувано на 05.06.24 в 15:08

Медицински хеликоптер от Румъния транспортира пациенти от Враца до Букурещ

Семейство от Румъния, пострадало при катастрофа, беше транспортирано с румънски медицински хеликоптер от врачанската болница до лечебно заведение в Букурещ . Възрастната двойка е катастрофирала преди две седмици край Оряхово. Семейството е пътувало за почивка в Турция. След пътния инцидент мъжът, на 80 години и жената, на 77 години са с множество..

публикувано на 05.06.24 в 14:32

Фестивалът "Пъстра огърлица" във Вършец посреща гости от 5 държави

Международен фолклорен фестивал "Пъстра огърлица" ще се проведе на 22-ри и 23 юни във Вършец. Това ще е десетото издание на форума, който е част от културната програма на града. Целта е популяризиране на културните традиции на страната и танцовото и музикално изкуство, каза Даниела Лилова , специалист "Туризъм" в Общината и организатор на фестивала...

публикувано на 05.06.24 в 14:30

Полицейска операция срещу купуването на гласове се провежда в Монтанско

Специализирана  полицейска операция  за противодействие на престъпления, свързани с изборното законодателство и конвенционалната престъпност се провежда днес на територията на област Монтана. Към момента в Областната дирекция на МВР са извършени проверки на  8 сигнала за купуване на гласове , по които са образувани преписки под наблюдението на..

публикувано на 05.06.24 в 11:30

Парк "Калето" в Монтана е по-чист след екоакция

Парк "Калето" е една от забележителностите на Монтана и се използва за разходки и отдих на жителите на града. Инициативата за почистването му е на местната екоинспекция, а поводът - днешния Световен ден на околната среда.  Служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите, ученици, представители на държавната и местната власт чистиха..

публикувано на 05.06.24 в 10:00