Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известни личности мотивираха младежи във Видин с истории за първата си работа

| обновено на 04.08.22 в 15:39
3
Снимка: Радио ВИДИН


Националната кампания #Първа работа събра известни личности във видинския драматичен театър. В инициативата се включиха родените във Видин: Георги Милков - журналист, Деян Каменов - вокал на D2 и актьорът Николай Станоев. Участваха също певицата Прея и актрисата Яна Маринова. На сцената те разказаха за тяхната първа заетост. По интересен начин, благодарение на своите артистични умения представиха и специално селектирани от жури разкази и есета на младежи на тема "Първа работа". Идеята е чрез известните личности да се даде по-голяма публичност на проблемите, пред които се изправят младежите в професионалната си реализация, обясни за Радио ВИДИН Наталия Ефремова служебен заместник министър на труда и социалната политика:

"... Те четат техни есета на млади хора и по този начин мотивират други свои връстници по един интерaктвиен начин, да не се притесняват от начина по който се търси работа... Когато видиш един истински пример, защото това са реални истории, които са разказани от младите хора, може да се придобие смелост да се прави това, което ти е на сърце. Ако ти е желанието да работиш и живееш в един по-малък град далеч от мегаполиса, няма по-хубаво нещо от това." 

Кампанията дава шанс на млади хора да се ориентират в един много важен етап от живота си, коментира за Радио ВИДИН журналистът Георги Милков:

"Всички сме минали през този период, така че тази програма дава възможност на млади хора да се ориентират, да намерят ако не най-правилното място за бъдещето им кариерно ориентиране, то поне да им даде възможност да изкарат някакви пари за лятото... Аз освен, че представям в театъра разкази съм и част от журито, което подбра тези разкази. Върнаха ме, в онези години и ми стана някак мило и приятно да чета, пък и доста грамотно написани. Аз самият съм с много добри впечатления от тази кампания. Помня моята първа работа разбира се. Аз бях първи курс студент и отидох на стаж, който никой не го беше организирал, нито ми беше помогнал, просто почуках на вратата на редакцията на "24 часа" - най-големият тогава вестник на Балканския полуостров и исках да стажувам там. И ето на, 20 години, още го карам този стаж, така се оказа... Аз така или иначе не успях да остана тук във Видин. Но може би и времената бяха различни, тогава бяха такива времена, аз завърших математическата гимназия 91-ва година, целият свят беше с краката на горе, сега не че е по-лесно, но някак си светът изглежда по-подреден. Струва ми се, че сега има повече възможности да останат тук, защото дори без да съм правил някакво разследване специално или да съм се интересувал, най-малко се сещам за една възможност, която по наше време я нямаше. Сега човек може да работи и по интернет. Иначе с всяко следващо идване виждам как този град се развива и виждам все хубави, които се случват... Младите да се опитват да вярват на сърцето си. Знам, че това звучи трафаретно и някак си като извадено от книгите. Но това е единственото нещо, на което могат да разчитат..." 

Едно от есетата, които бяха представени на сцената на драматичния театър бе това на Мадлен Аспарухова от Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин, която сподели за Радио Видин, че е била заинтригувана да сподели своя професионален опит:

"Аз имам късмета да си работя мечтаната работа, на мечтаното място и просто така ме заинтригува да споделя моят опит, как съм стигнала до тук, с какво се занимавам, какво правя. И буквално за час или два написах професионалния си път до този момент..."


Певицата Прея разказа за своята първа работа и представи селектираното от жури есе на Мадлен. Спортният журналист Камен Алипиев беше водещ на събитието. 

Кампанията се реализира от Министерството на труда и социалната политика в партньорство с литературния формат "Пощенска кутия за приказки". 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 23 май 2024 слушаме романтични мелодии от филми

Наближава лятото и в умовете ни вече започват да се въртят всякакви планове за почивка. Накъде ще пътуваме, с кого ще се срещнем, към коя дестинация ще поемем. В "Музикална зона" ви предлагам своеобразно "междугалактическо пътуване" из филмовата музика на миналото столетие. Слушаме инструментални версии на популярни романтични песни и музикални теми..

публикувано на 23.05.24 в 09:00

150-годишен юбилей празнува читалището в Ново село

150 години от своето създаване чества Народно читалище "Земеделец 1874" в Ново село. Годишнината ще бъде отбелязана с концерт под наслов "Да пазим миналото, за да има бъдеще". На читалищната сцена ще се изявят местните самодейци и гостуващи състави от Видин и други населени места в областта, обясни секретарят на културната институция Любка Ангелова...

публикувано на 23.05.24 в 08:15

Изложба представя книжовно-документалното наследство на Христо Ботев

Изложба, проследяваща важни етапи от живота и дейността на Христо Ботев, ще бъде показана във Враца. Експозицията  "Документи, извори, истини. Книжовно-документалното наследство на Христо Ботев“ е създадена от специалисти на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Тя представя един различен поглед върху живота и делото на поета- революционер,..

публикувано на 22.05.24 в 15:06

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30