Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

102- годишната Севда Младенова - за дълголетието и изпитанията на живота

Снимка: Радио ВИДИН

Родената година след края на Първата световна война Севда Младенова от село Бела, община Димово, гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 102 години, а на 16 ноември тази година баба Севда ще навърши 103 години. Работила е всичко, предимно в селското стопанство. Имала е труден живот, спомня си тя:

"Майка ни умря млада, остана баща ни, ние сме четири сестри, аз съм втората. Всички са умрели, само аз съм останала. Учила съм до 4-ти клас. Почнахме работа, ние се гледахме, баща ни ни е гледал. Гледахме градинка, хранил ни е хубаво, отчували сме се. Станахме момичета, ожених се в село Извор, на 18 години и след 3 години имах момиченце. Свекърва ми ме е повече гледала от майка. И като се роди момиченцето радости много. И след 5 години се разболя свекър ми, той умира лятото, а мъжа ми се разболя пролетта. И от тогава почнаха много по-лоши работи. Зълви четири, почнаха да приказват за земя, за искат това онова. Като почина мъжа ми и се чудех какво да правя сега. Появи се един човек, поиска ме, а на мен не ми беше кеф така. Защото малко съм живяла тук и да ида на друго място, но не знаех какво да правя и бях объркана. Чичо вика няма какво да се бъркаш, търсят много добри хора и ще ти вземат детето. Оказа се един от това село Въртоп, дойде при мен и каза - имам две деца от две майки, но са починали и двете. Имам момче, едно по-голямо, едно по-малко, ако обичаш и се радваш, радвам се и на твоето. Приемам ти детето да го отчуваме, да го отгледаме, да ги оженим и да ги задомим."   

По време на Втората световна война Севда Младенова е била млада майка, спомня си немците, които са преминали на коне:

"Минаха на Държаница, най-напред минаха тези с конете германците... По пътя дойдоха пред нас. Ние имахме волове, станаха на вратата, викнаха момчетата да се запознаят и да освободят сградата да влязат конете. Изкараха воловете и влязоха конете, завиха с брезент. Прекараха нощта тук, сутринта си тръгнаха, нашите им дадоха ракия и те се качиха на конете до гара Срацимир. И от там с влака заминаха."

Севда Младенова не знае каква е тайната за дълголетието, все пак казва, че като малка се е хранила с наличната домашна храна, плодове и зеленчуци. Обича виното, но с мярка. Има няколко операции, благодарна е на докторите, които са ѝ помогнали:

"И аз се чудя как се стига до тази възраст. При баща ми съм яла качамак, той е гледал биволица, овци, хранил ме е повече с мляко и сирене, захар. Имаше захар някога на бучки и после се появиха тези в пликовете. Четири деца сме гледани с мляко, сирене, захар, плодове, понеже на село има повече. Купешки работи не сме яли много много. Не е като сега. Всичко идеш да купиш. За пиене - пия всичко, вино, ракия, по малко, не да се напиеш. Не е забранено. Никога не съм се напивала. Всичко с мярка. И за това ли съм жива, не знам."

Баба Севда казва, че обича политиката, разбира я. По думите ѝ, политиците трябва да са единни, за да бъде добър живота ни. Заедно с дъщеря си внуците, правнуците и праправнуците често се събират на семейни сбирки. Празнували са и 100- годишния ѝ юбилей.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39