Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпадаме ли в депресия след дълъг отпуск

Снимка: jiveisaznatelno.blogspot.com

Мнозина определят първите дни след лятната отпуска като особено проблемни, това твърдят психолози. Преходът от безгрижието към неотложните задачи и проблемите в работата съвсем не е толкова плавен, колкото ни се иска. Как да се справим с потиснатото настроение, което често ни обхваща след така дълго очаквания отдих? 

Според психологът Мариета Байчева депресията е нещо, което самите ние по някакъв начин си налагаме:

"По принцип щастието е състояние на ума, то не нещо определено и всеки човек го възприема по свой си начин. Депресията, както е много модерно да се нарича подтиснатото състояние в момента, може да не не никаква депресия, а просто мозъка да си почива все още. Какво означава - когато организмът е под стрес, независимо дали е позитивен или негативен този стрес, той се претоварва по някакъв начин и мозъка го поставя в едно състояние на покой, тоест на апатия, когато  ти не изпитваш емоция - нито гняв, нито радост - просто ти си почиваш. Но сега е много модерно това да се смята за ненормално състояние на организма и хората да го приемат като депресия и като проблем, което не е проблем. Ние сме емоционални същества и това, че понякога изпитваме страх, понякога преумора, друг път радост, това няма нищо общо с депресията - това са си нормални човешки емоции... Напълно нормално е, когато организмът си е почивал две седмици и после изведнъж трябва интензивно да започне работа, да не му е много комфортно. Пренастройката от почивка към работа, където всичко е еднообразно и познато винаги е скучна и не е приятно, не го изпитваш като нещо върховно".


Психологът Мариета Байчева коментира и силно разпространения слух, че след отпуск коефициентът на интелигентност пада.

"Коефициентът на интелигентност няма нищо общо с почивката или с лятната ваканция. Коефициентът на интелигентност си е даденост на човек и дори и той да е под стрес, независимо какво се случва с него, той ще си остане. Хората с висок коефициент на интелигентност се развиват във всяко едно състояние. За тях дори по време на ваканцията, това може да е някакъв вид развитие - да инвестираш в себе си".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Учител от Враца с награда за особени заслуги в област "Екология"

Учителят по немски език от Враца Жулиета Босилкова получи почетна грамота "Златна детелина" от фондация "Вигория" за особени заслуги в област "Екология". Наградата ѝ беше връчена на тридневен форум в София за чиста околна среда и устойчиво развитие, който се проведе в Професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" в навечерието на 5..

публикувано на 06.06.24 в 16:17

Урок по горска педагогика за учениците в село Замфирово

Във връзка със Световния ден на околната среда и съпътстващата го "Зелена седмица", в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в село Замфирово, община Берковица се проведе урок по горска педагогика . Той започна с играта "Гнездо" и изработване на медальони. Последваха още игри, а всички ученици получиха грамоти и награди за активно участие. "Гости и..

публикувано на 06.06.24 в 16:14

Първият шишеяд във Видин е на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"

Шишеяд е поставен пред входа на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин . В инсталацията се изхвърлят празни пластмасови бутилки. Това е първият шишеяд за града. До поставянето му се стигна след като училището участва в кампания за разделно събиране на пластмасови бутилки, организирана от сдружение "BG Бъди активен". "В рамките на един месец..

публикувано на 06.06.24 в 16:05

Доброволци съградиха църква в село Ослен Криводол

Изградиха нов православен храм в мездренското село Ослен Криводол. Църквата "Св. Николай Чудотворец" е построена с доброволен труд и дарение. Храмът е електрифициран и водоснабден. Иконостасът е почти напълно изографисан, а подът е облицован с врачански камък и гранитогрес. Църквата е с внушителни размери и отскоро е въведена в експлоатация от..

публикувано на 06.06.24 в 14:00
Събор на златотърсачите край река Бързия

Краят на пролетта - подходящ период за търсене на самородно злато

Краят на пролетта е сред най-подходящите периоди за златотърсачите, които търсят самородно злато. Хобито се практикува от много хора, а в Северозапада се намират и едни от най-златоносните реки у нас. Сезонът е благоприятен заради валежите и пълноводните реки, които са характерни за това време от годината, обясни за Радио ВИДИН председателят на..

публикувано на 06.06.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 06 юни 2024 слушаме саксофониста Стан Гец

Днес се навършват 33 г. от кончината на американския тенор саксофонист Стан Гец. Прозвището му е "Звукът". Перфекционист, с ярко присъствие на сцената и в студиото. Експериментатор, който звучи еднакво добре както в задушевните, така и във виртуозните фрази. Майстор на контрастите, чийто мек тон покорява аудиторията. Благодарение на бразилския жанр..

публикувано на 06.06.24 в 09:00

Какво предвижда проектът за обновяване на Крайдунавския парк във Видин

Общо 18 милиона лева ще бъдат инвестирани в обновяване на Крайдунавския парк на Видин . Изграждане на нови настилки, велоалея, декоративно осветление, парково обзавеждане, озеленяване са сред дейностите, които ще бъдат изпълнени по проект на Община Видин, финансиран със средства от държавния бюджет. Проектните дейности се отнасят за участъка от..

публикувано на 05.06.24 в 15:54