Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връща ли се интересът към учителската професия?

2
Снимка: Радио Видин

Да си учител днес е предизвикателство и същевременно огромна отговорност. Учителите учат всеки ден, за да предадат най- доброто на своите ученици. Те трябва да следят постоянно излизащите нови технологии, за да могат да ги прилагат в обучението. След увеличенията на заплатите в сферата на образованието през последните години и сътресенията на пазара на труда учителската професия е все по-желана. Въпреки наплива към нея обаче, все по-трудно се намират подготвени и мотивирани преподаватели. Директорите на учебни заведения твърдят, че се явяват кандидати с все повече дипломи и квалификации, които обаче не могат да се справят в реалната среда в класната стая или групата в детската градина. Няколко десетилетия доходите на учителите бяха застопорени на трицифрени суми от по 400, 500 и 600 лева и по нищо не изглеждаше, че колелото ще се завърти в тяхна полза. Това, обаче се случи. Какви са трудностите, които се налага да преодоляват учителите и достойно ли е заплащането на труда им? При представянето на дейността в рамките на кабинета "Петков" Министерството на образованието представи доклад, в който имаше и една добра новина, а именно, че ниските учителски заплати от близкото минало вече са спомен. С две последователни повишения през последните 7 месеца, средното месечно възнаграждение за гимназиалните преподаватели у нас вече стигна 2032 лева, повече от средната работна заплата за страната, която е 1593 лева. Освен това драстичното повишение на заплащането предизвика небивал интерес към учителската професия. В разгара на лятната ваканция, на прага на новата учебна година, за една свободна позиция на преподавател се борят 20 души, съобщи доскорошният образователен министър Николай Денков. Така ли е всъщност? Потърсихме за коментар д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование":

"Ние редовно правим подобни анализи и тази тенденция, която започна преди пет години продължава и тази година. Много се радвам, че преди пет години управляващите разбраха, че професията "учител" е една много важна професия за България, не само за самото образование, а и за държавата. Оттам насетне започна едно положително движение на учителските заплати и вследствие се достигна едно ниво от 125% над средната брутна работна заплата за страната. Ние не сме направили някакви чудеса, защото по- скоро се изравняваме с някакви европейски нива и сега в момента дори има страни в Европа, в които има една идея по- ниски заплати от учителските в България, но оттам насетне всички останали пък са по- високи."

Съпоставими ли са показаните резултати от учениците при Националното външно оценяване и останалите изпити и трудовите възнаграждения на учителите и трябва ли те да имат повече права, за да се постигне по- добра дисциплина в класните стаи- това попитахме още Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование":

"Много е важно да се акцентира към възпитанието, граденето на ценности и елемента "дисциплина", който е неразривно свързан и много важна част от целия този компонент, а всъщност това е най- ниско индикирано в една съвременна оценка на българското образование. Това пък пречи на по- добрите резултати, които очакваме да се случат. В тоя ред на мисли, учителят трябва да бъде водещ в това възпитание."- поясни Юлиян Петров.

Напълно естествено е младите кандидат- учители да се изкушат от парите. Нормално е заплата от 2000 лева в условия на инфлация да доведе до силен интерес. Увеличението на учителските заплати безспорно е добра новина. Но достатъчно ли е това, за да видим в системата тези преподаватели, които наистина имат мотивацията и уменията да подкрепят всяко дете да развие потенциала си, да прескочи матурите и да се справи в университета. Потърсихме за коментар Верка Петкова, директор на СУ "Христо Ботев" в Козлодуй:

"В последните години се възвръща интересът към учителската професия, например в нашето училище, от педагогически персонал 45 педагози, 10 учители са с професионален опит до 3 години и още 10 учители са от 3 до 10 години професионален опит, което показва, че почти половината от учителите са млади с малък професионален опит."- уточни Верка Петкова.

Демографската криза направи така, че в малките населени места през последните години рязко намаля броят на учениците. В тази връзка предизвикателствата през учителите са все по- големи. Елица Иванова е начален учител в СУ "Васил Левски" в Кула. С нея разговаря Наско Цанов:

"Трудовият ми стаж е преминал в СУ "Васил Левски". В началото в училището имаше доста деца, над 400, но сега вече учениците намаляват и това е едно от предизвикателствата в образованието в момента в малките населени места. Трудно е особено за ръководството, особено когато броя на учениците в паралелката не е нормален и винаги трябва да се търси решение на Общинския съвет, който да утвърди маломерността на паралелката. От една страна е лесно да се работи с малко ученици, но от друга страна между самите деца намалява конкуренцията и критериите, по които ние ги оценяваме също намаляват."- каза Елица Иванова.

Учителската професия е и огромна отговорност, прокрадват се вече и съмнения, дали МОН не избърза с вдигането на възнагражденията в сектор педагогика. Това не означава, че учителите не заслужават повишението или че трябва да върнем обратно унизителните заплати, но дали образователното министерство подреди правилно приоритетите си. Преди да удари учителската заплата "в тавана", може би трябваше да помисли как да се проверява качеството на кадрите в системата, а не да превръща парите в единствената примамка.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05