Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завод във Видин строи нова сграда заради увеличаване на производство си

9
Снимка: Радио Видин

Строителството на нова сграда започна в завод за компоненти и системи за енергийно ефективно отопление и климатизация във Видин. Инвестицията е за над 14 милиона лева. Благодарение на нея ще се удвоят работните места в предприятието,  каза директорът Мартин Петров преди символичната първа копка за строителството:


"Производствената част ще е с капацитет от сто служители на смяна или до 400 само в новата си част. Разчетите са ни тези капацитети да се запълнят в рамките на три години след пускането в експлоатация. Предвид този значителен брой на настоящи и бъдещи служители, които са изключително ценни за нас, ние сме обърнали много сериозно внимание на социалните и битовите помещения - съблекални, сервизни помещения, стаи за почивка, конферентни зали, кафетерии и така нататък. В голяма част от първия етаж на новата административна сграда ще е разположена своеобразна детска градина за децата на нашите служители."


Компанията е във Видин от 2005-та година, а през 2008-а започва производство. Тогава в завода работят едва 30 души, а сега са над 200 отбеляза Мартин Петров. По думите му  продуктовата гама се разраства, както и заявките, което налага разширяване на производството:


"В момента сме в процедура по сертифициране клас А от Българската агенция за инвестиции. Смятаме, че тези факти и мащаби ще са още по-добра предпоставка за развитието на региона, на град Видин и ще се радваме да бъдем ключова част от това развитие, а компанията да стане точка на икономическа стабилност в региона."


Строителството трябва да приключи за срок от 10 месеца. Новата сграда на завода ще е на площ от пет 5 500 квадратни метра със складова, административна и производствена част. Предвидена е и фотоволтаична инсталация с капацитет, който трикратно надвишава нуждите на двете производства.


Кметът на Видин Цветан Ценков благодари за възможността да бъдат разкрити нови работни места в общината:


"Не мога да не благодаря на г-н Петров, че е успял да убеди ръководството на инвеститорите, на фирмите, които ще вложат пари във Видин и ще открият над 200 работни места, вероятно и повече, да останат във Видин, а не да напуснат нашия прекрасен град. Надяваме се  независимо от всички проблеми със строителството на магистралата, с битката за тунелите под Петрохан, Видин наистина да се превърне в центъра на Балканите, защото той географски е там."


Водосвет отслужи Негово високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил и отправи благословение за доброто начинание:


"Около 200 човека днес имат една сигурност в семействата си, една помощ и надежда, че като се трудят честно и усърдно, техният труд няма да пропадне, а донася полза за тях, за техните семейства."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Фолклрен събор подготвят в село Тополовец

Традиционния фолклорен събор "На Свети Дух заедно с музика, песни и танци" в кулското село Тополовец тържествено ще бъде отбелязан утре, 22 юни, от 17:30 часа.  Освен изяви на местните състави "Веселие" и " Тополовче", в празничната програма са включени изпълнения на фолклорните групи от Народно читалище "Просвета 1882" град Кула и селата Старопатица,..

публикувано на 21.06.24 в 07:32
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод избра тримата кандидати за патриарх на България

Светият Синод на Българската православна църква избра днес тримата кандидати, от които на 30 юни ще бъде избран новият български патриарх. Това са  Григорий Врачански  - с 11 гласа,  Гавриил Ловчански  - с 9 гласа, и  Даниил Видински  - с 9 гласа, съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан.  Според Устава на БПЦ кандидатите за духовен водач на..

публикувано на 20.06.24 в 18:12

Снимката на 20 юни 2024 година

С ритуал по зажънване в землището на село Рупци бе даден символичен старт на  жътвената кампания  в област Видин. Днес е празник, защото слагаме началото на прибиране на реколтата, а идеята ни е да съхраним традициите, посочи Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите. Брутният вътрешен продукт на човек от..

публикувано на 20.06.24 в 18:10

Нова процедура за подмяна на печките на твърдо гориво започва във Видин

Близо 3800 домакинства от община Видин ще могат да подменят отоплителните уреди на твърдо гориво с такива, които по-малко замърсяват въздуха. Финансирането е за 23 452 000 лв. Близо 19 934 000 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите от държавния бюджет. Ще могат да се възползват жителите на всички населени места от..

публикувано на 20.06.24 в 17:18

Частични местни избори ще се проведат в Северозапада

Шест листи с кандидати за общински съветници са регистрирани за участие в частичните местни избори в община Борован , сочат решенията на Общинската избирателна комисия. Изборите ще бъдат на 23 юни . До ново гласуване за местен парламент се стигна след като изборите в Борован бяха касирани, заради видеозапис от пета секция в село Малорад , където..

публикувано на 20.06.24 в 17:00

Жътвата във Видинско стартира с ритуал

С ритуал по зажънване в землището на село Рупци бе даден символичен старт на жътвената кампания в област Видин. Днес е празник, защото слагаме началото на прибиране на реколтата, а идеята ни е да съхраним традициите, посочи Жечко Андрейнски , председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите: "Началото на жътвата е завършекът на..

публикувано на 20.06.24 в 15:23

Прокуратурата във Враца разследва случая с падналото от третия етаж дете

Районната прокуратура във Враца разследва случая с 6-годишното момиче , което падна от третия етаж на жилищен блок в града. Образувано е досъдебно производство срещу родителите на детето, че са го оставили без надзор и достатъчна грижа, с което е създадена опасност за неговото физическо, душевно и морално развитие. Засега няма данни,..

публикувано на 20.06.24 в 14:41