Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Библиотеката в Мездра е създадена преди близо 100 години с дарения на книги

Снимка: Радио Видин

В град Мездра се създава читалище на 11 октомври 1925 г. под председателството на Стоян Иванов Чорбанов и секретар Петър Горанов с още 34 будни и прогресивни граждани. Първата грижа на тези дейци е събирането на книги, абонамент на списания и вестници, за да се предоставят на населението за четене. Това е началото на читалищната библиотека. Настоятелството е разбирало значението на книгата и библиотеката в културното изграждане на селището и обявява набирането на дарения книги, списания и пари за библиотеката. Така се събират 745 книги.

Първият библиотекар в Мездра е бил Йордан Георгиев /1926г/. От 1930 до 1933 г. е определен Велчо Николов, който излиза с предложение пред читалищното настоятелство да се поръча специално библиотечно обзавеждане, така се обособява детска читалня, започва комплектуване на детско-юношеска литература. Първоначално библиотеката е отворена два пъти седмично. Години наред читалищните настоятели се грижат да се закупуват и набавят нови книги, да се разширява списъкът на получаваните периодични издания. Разгласява се, че всеки ден е отворена библиотеката и се получават много вестници и списания, раздават се и книги за домашен прочит. Задължава се библиотекарят да вписва всички читалищни книги в библиотечния каталог. През 1932 г. читалищното настоятелство определя и работно време на библиотеката всяка сряда от 16 до 17 ч. и неделя от 10 до 11 ч. В годините на Втората световна война културният живот в Мездра отслабва и няма данни за библиотечната работа.

С цел подобряване работата на библиотеката читалищното ръководство решава през 1950 г. билетопродавачката на киното Вела Динкова да раздава и книги три пъти седмично по четири часа. През това време се забелязва търсене на библиотеката от учениците, книжният фонд нараства и това изисква библиотеката да е отворена по цял ден. Затова през 1952 г. се назначава първият щатен библиотекар в Мездра- Минка Начева. Тя работи тук до 1957 г. От 1957 г. се въвежда и Книга за движение на библиотечния фонд. От 1958 г. се започва активна културно-масова работа за реклама на книгата и библиотеката. През 1960 г. се поставя началото на създаване на систематичен каталог на библиотечния фонд.

През 1966 г. се слага началото на друга библиотечна дейност- справочно-библиографската, като започва и обособяването на справочен фонд на библиотеката- около 400 тома справочници, енциклопедии, речници, библиографии от различните отрасли на човешкото знание.

През пролетта на 1974 г. библиотеката се премества в новата сграда на читалището, където има специално построени помещения за различните отдели на библиотеката, поръчано е ново библиотечно обзавеждане /което и сега се ползва/.

Благодарение на  компютърната техника в читалнята по Проекта „Глобални библиотеки” от 2009 година се предоставя свободен достъп до интернет на читателите, могат да правят различни справки, да търсят нужната им информация, учениците подготвят свои презентации за училище.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" слушаме "незабравата" Катя Филипова

Ако беше жива, певицата днес щеше да навърши 75 години.  Но… Числото 13 наистина се оказа фатално за нея. Точно на рождения си ден – 13 май, преди  12 години, умира голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова.  Ще я запомним като един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е..

публикувано на 13.05.24 в 09:55

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00