Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме Божията майка

Снимка: pravoslavieto.com

Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници - Успение Богородично или Голяма Богородица. На този ден църквата почита Св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Успение на Пресвета Богородица е един от 12-те големи християнски празници, който се отбелязва на 15 август и от православни, и от католици.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта ѝ Архангел Гавраил съобщава на Пресвета Богородица, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него.

Приема се, че Св. Богородица е най-голямата застъпница за хората пред Бог и затова празникът е сред най-почитаните. На Успение Богородично са посветени много храмове и манастири, които днес имат храмов празник.

"Майката Божия помага на всички. Майката Божия не избира да помага само на тези, които са укрепнали във вярата в Господ и в Иисус Христос, всички тези, които спазват Божия закон, всички тези, които се молят ревностно за спасението на своята душа. Виждаме толкова много примери да помага на вярващи и невярващи, на праведници и на грешници...", разказва
врачанския митрополит Григорий.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

"Запалих свещички за здраве. Това е най- важно... За здраве на всички и да е мир... Помолих се за здраве. Това е един от най-хубавите български празници. Няма как в едно семейство да не се почита, независимо дали имаш имен ден или не, това е за здраве и благополучие на всички... Тук сме заради именник и рожденичка. На три годинки са. Да запалим по свещичка за здраве... Да има живот, здраве и мир във всяко семейство и между всички нас. Да има любов и разбирателство. Днес това е най-важното. Всичко друго човек може да постигне, стига да има здраве и мир...", коментираха дошлите пред видинския храм "Свети Димитър" видинчани днес.   

На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.


Голяма Богородица е и личен празник за над 190 хиляди българи, които днес имат имен ден. Мария остава най-разпространеното женско име у нас. Носят го 107 хиляди българки. Освен нея, днес празнуват всички, които носят имената Мара, Марияна, Мариана, Мариян и Мариан.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00