Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две изложби за панаира в Оряхово

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

Оряхово празнува своите панаирни дни на 19, 20 и 21 август. Редица инициативи са предвидени в програмата през трите празнични дни. 


По традиция историческият музей в града се включва в програмата с различни инициативи. Изложбата "Ало-ало" ще бъде открита на 19 август в музея, а младият художник Адам Фекете ще гостува за втори път тази година в Оряхово, като специално ще подреди арт инсталацията "История във фигури", каза за Радио Видин, директора на музея Евгения Найденова:


"Специално за панаира ще ни гостува Националният политехнически музей от град София. Изложбата, която ще открием на 19 август от 18:30 часа, се нарича "Ало, ало" и показва телефонна техника от края на 19-ти до 90-те години на миналия век. Проследяваме историята на телефона и развитието на телефонната техника и присъствието й в нашето общество... След откриването на изложбата предлагаме още един много интересен момент. Ще открием арт проект с исторически фигури и така сме го и нарекли- "История във фигури. Този арт проект е изпълнен от един млад, много талантлив художник - Адам Фекете... Ще ни представи първо унгарския крал Сигизмунд с неговите рицари кръстоносци. Това е свързано с едно наше събитие в средновековната ни крепост "Камъка", тъй като през 1396 година унгарският крал Сигизмунд организира кръстоносен поход и със своите рицари преминава през нашата крепост и три дни води боеве. Съответно тези боеве са отразени в рицарските хроники... Адам Фекете е пресъздал един исторически момент с тези фигури... Същевременно ще има и друг исторически момент. Той е свързан с античността, тъй като и римската култура е добре представена в нашия край и днес се виждат останките на две римски крепости "Валериана" и "Вариана" при селата Лесковец и Долни Вадин - част от фигурките ще представляват римски войници... самият автор ще си представи този проект".


Етнографската къща, Къщата музей Дико Илиев и духовите музики и художествената галерия също очакват своите посетители с различни интересни експозиции, обясни още Евгения Найденова.


В програмата на панаирните дни в Оряхово са включени и концерт на оркестър "Канарите", забавления за най-малките, дефилир на духови оркестри, концерт на известна поп-фолк певица, забавления с Шкумбата и гости от Сърбия, Румъния и Турция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Начален учител от Враца е с престижна награда за "Гражданско образование"

Началният учител в Иновативно Основно училище "Васил Левски" във Враца  Таня Дацова получи отличието на Общината "Учител на годината" в подкатегория "Начален етап на основното образование".   Това е третата награда за нейната близо 30-годишна учителска работа и се дава за дългогодишната ѝ работа с децата в област "Гражданско образование", обясни..

публикувано на 18.06.24 в 15:00

Децата в село Осен се радват на възстановен от местните хора стадион

В криводолското село Осен жителите и най-вече децата се радват на възстановения стадион. Спортното съоръжение е било поддържано, когато е имало футболен отбор преди доста години. След това придобива окаян вид. В селото живеят деца, които обичат спорта и искат да играят футбол.  Това е причина да се възстанови футболното игрище.  Детската..

публикувано на 18.06.24 в 14:00

Зрелостничка от Враца получи награда за есе

Зрелостничката Цветислава Димитрова от Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ във Враца получи специална награда за своето есе, с което участва в конкурса „Летене по Радичков“.  Темата беше „Хайде, удавнико, на добър час!…Все пак е по-добре да се удавим в океана, отколкото да се удавим на сушата!“ от романа “Ноев ковчег”..

публикувано на 18.06.24 в 13:00

Фабрика за лудории и приключения очаква децата в Бяла Слатина

Започват летните занимания за деца в Бяла Слатина. Организатори са местното Народно читалище "Развитие-1892" и Общината. Те са нарекли събитието си "Фабрика за лудории и приключения".  Ателиетата са 13 на брой, с разнообразна тематика и са предназначени за деца от 6 до 12 години. Предстоят екскурзии и пътувания до исторически забележителности..

публикувано на 18.06.24 в 12:00

Вокална група "Шоколадче" с първи авторски албум

Вокална група "Шоколадче" дебютира в музикалните среди с първия си авторски албум. Той беше представен на 16 юни в Лом.  Титулната песен, която е и заглавие на албума, "Дъжд от ноти", не е избрана случайно и носи нейното специално значение, разказа за Радио ВИДИН вокалният педагог на групата Росица Кръстева . Тя е написана от поетесата с ломски..

публикувано на 18.06.24 в 11:48

Село Кунино - красиво и богато на природни забележителности

Село Кунино се намира между Мездра и Червен бряг и въпреки че не му личи отдалече, крие много скални венци, кули, арки и тъмни входове на пещери. На метри от последните къщи стърчат високи кули, които дават началото на Кунинския каньон. Отвесните скали достигат над 60 м. Същата река, която някога е образувала скалните мостове, пещерите и..

публикувано на 18.06.24 в 09:00
Снимката е илюстративна

"Децата на фокус": Политиците обещават, без да изпълняват

Веднъж месечно в рубриката "Децата на фокус"  обсъждаме теми, които засягат децата, като често включваме специалисти, които изказват мнение по тези така важни теми за тях. Днес решихме да ви запознаем с мнението на самите деца по една тема, която на пръв поглед изглежда, че не ги засяга, но това далеч не е така. Всъщност темата ги касае,..

публикувано на 17.06.24 в 16:00