Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жителите на Брусарци отново с достъп до стоматологична помощ

Снимка: Радио ВИДИН

Достъп до стоматологична помощ ще имат отново жителите на община Брусарци. От септември за денталното здраве на населението ще се грижи д-р Олга Папушева, която има кабинет във Видин, а от две години посещава и населените места от общините Ружинци и Чупрене. 

"Брусарци е голяма община, в непосредствена близост до Дреновец. Няма наличен зъболекар там, имат само един личен лекар и медицинска сестра. Една част от пациентите, които имат възможност да пътуват, идват в Дреновец, където е най-близкият им кабинет, и аз съм там. Хората споделиха, че нямат зъболекар, че няма достъп до услуга, че има хора, които трудно се придвижват. След размисъл аз реших, че мога да реорганизирам графика си и да пътувам до Брусарци", каза д-р Папушева. 

 Общината е предоставила помещение за кабинет, извършен е ремонт. Д-р Папушева е осигурила необходимото оборудване. 

"Съдейки от опита до момента в предишните общини, в които започнах работа, очаквам, че ще имам много хирургична работа на първия етап от време, защото липсата на дентална грижа точно до това води, и една по-сериозна цифра на кариеси при децата. Доколкото разбрах има около 200 деца в училището. Децата, които идват при мен от тази община, те не са много, са точно в това състояние. Дори имаше такива, които са на 9-10 години и първите им дъвкателни зъби вече са извадени. Не очаквам да е много розово положението", обясни зъболекарят.  

Д-р Папушева ще приема в Брусарци два пъти седмично - всеки вторник и четвъртък. Тя планира и информационна кампания за по-добро дентално здраве.
Вижте още

Защо италианец избра да живее в село Сланотрън

67-годишният  Антонио Панарело , който живее във видинското село Сланотрън  от няколко години ,  е родом от Месина, Сицилия . Докато учи за счетоводител, той започва и да работи. Животът му е протекъл, откакто се помни, извън родното му място. Живял е много години в Рим. Бил е подполковник в Икономическа полиция. Но неговата най-голяма страст..

публикувано на 03.10.23 в 18:00

Видински ученици посетиха Седемте рилски езера (снимки)

Ученици от Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим Първи" във Видин участваха в туристически поход. Те посетиха природната забележителност  Седемте рилски езера . Цял ден е продължил нелекият преход. С видинските ученици е бил местен планински водач, който е водил децата по стръмните пътеки и ги е запознал с историята на езерата и..

публикувано на 03.10.23 в 16:00

Ученически конкурс "Какво бих направил за моя Видин" събира есета

Ученически конкурс за есе на тема „Какво бих направил за моя Видин“ обявяват Регионално управление на образованието (РУО) - Видин и Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, с подкрепата на проф. Димитър Стоянов, основател на наградния фонд. Поводът за инициативата е празникът на Видин - Димитровден, който е на 26 октомври. Това е..

публикувано на 03.10.23 в 14:30

Методът "Монтесори" е предпочитан от родители и ученици във Враца

Основно училище "Иванчо Младенов" във Враца работи вече втора година по метода на италианския доктор и педагог Мария Монтесори . Този модел на възпитание и обучение  обръща внимание на това, че към всяко дете трябва да се подхожда индивидуално и че  децата трябва да бъдат активната страна в образователния процес. Учебните м атериали, които се..

публикувано на 03.10.23 в 13:30

Над 10 катастрофи са станали в Дъбова махала за 1 година заради опасен завой

За опасен завой алармира Мая Петрова, жител на монтанското село Дъбова махала . В нейния имот за един месец са станали две пътнотранспортни произшествия (ПТП), а за една година - над 10 катастрофи в района. Според нея основният проблем е, че няма предупредителни знаци, че предстои остър завой, обяснява Мая Петрова : "Притеснява ни..

публикувано на 03.10.23 в 12:00

Кристиян Борисов - от "Видабаскет" до НБА

Кристиян Борисов е бивш баскетболист, а сега е успешен треньор по баскетбол в Германия. Кариерата му започва във "Видабаскет" , а само на 15 години тръгва по пътя на мечтата си, като напуска Видин, сменя няколко града и отбора, докато се развие и го привлекат, като играч в Германия. Под негово управление "Фелбах Флашърс" печели серия от 15..

публикувано на 03.10.23 в 11:50

Повече ваксинирани по имунизационния календар за 2022 година във Видинско

Увеличение на ваксинираните по Националния имунизационен календар отчита за 2022 година Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин . При новородените обхватът е 100%, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова : "През последните няколко години, докато течеше епидемията от коронавирус, в световен мащаб,..

публикувано на 02.10.23 в 16:04