Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българка от Валенсия: Всичко поскъпва, цените скачат почти всеки ден

Снимка: Милена Димитрова

Кризата е повсеместна - цените на горивата, наемите, хранителни стоки растат непрекъснато. Работа няма и за самите испанците, камо ли за българите. Минималната заплата е 900 евро, а социалната пенсия - 450. Свършиха и парите за компенсиране последиците от пандемията. Това разказва в "Другата истина" Сийка Мудиева от испанския град Валенсия. Тя живее в Испания от 2000 година и ясно усеща разликата от живота днес и този, на който е свикнала в едни по-спокойни и нормални времена преди пандемията и войната.

"Всичко много поскъпна, почти всеки ден се събуждаме с нови цени. Цените масово скачат, а заплатите остават едни и същи. Всичко е много скъпо, а животът стана труден. Минималната заплата тук не е много висока - 900 евро, а това не е много.

Кризата се отрази най-много на хранителните стоки. Горивото скочи, после падна, но цените на храните си остават високи. Хлябът, който си купувам, беше 90 евроцента, сега е 1,30 евро. И това за последните 4-5 месеца. Олиото беше 1,20 евро, после тръгна на 1,40, а сега е 3,50 евро... Зехтинът, тук се ползва много зехтин, той не е скочил. Месото също поскъпна. Всичко поскъпна - и захарните изделия, и зеленчуците. Рибата и рибните продукти са предпочитани тук и винаги са си били скъпи. Въпреки това се купуват, независимо от цената. Наемите на жилищата също много се вдигнаха. Един апартамент, който струваше 300-400 евро, сега е 700 евро и то в квартал, който не е добър за живеене. Става въпрос за квартал, който не е безопасен, в смисъл, където има престъпност и проблеми с една дума. За такъв апартамент 600-700 евро е много. А престъпност тук има. И не само заради бежанците се увеличава. При испанците също има голяма престъпност. Аз работя с хора и виждам доста не