Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Над 1200 лева месечна издръжка на един работещ у нас

Снимка: Радио Видин

В началото на месеца от КНСБ изчислиха, че издръжката за живот на работещите българи трябва надхвърля 1200 лева месечно. Според въпросното изследване, 1267 лева и 53 стотинки е чистият доход, с който трябва да разполага един работещ, за да живее нормално. За тричленно семейство от двама работещи и едно дете нужната сума за живот без лукс е 2282 лева на месец. От началото на годината доходът, необходим за издръжка, нараства с малко над 4%, а на годишна база- с 15,6 на сто. Данните на синдиката сочат още, че над 1,7 милиона души получават под заплата за издръжка. Това са близо две трети от работещите. Какви са критериите, по които се прави въпросното изследване и каква е ситуацията в Северозападна България? Разговаряхме с Росица Макелова, служител на Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ.

"Издръжката на живот е направена на базата на една потребителска кошница, която съдържа близо 500 стоки и услуги. По отношение на хранителните стоки следва да се отбележи, че ние следваме международно признати стандарти за това какъв калориен прием трябва да има един работник в зависимост дали е мъж или жена, също така и дете в семейството до 18 годишна възраст. Съобразяваме се също така менюто да е разнообразно и да осигурява протеини, въглехидрати, белтъчини и т.н. ... Нехранителните стоки са тези, които осигуряват базисен начин на живот, като тук няма луксозни стоки а предимно такива, свързани с образование на зависимото дете, съобщения, транспорт и други ... По отношение на това колко човека могат да си го позволят, се правят такива допълнителни калкулации на база на данни, които взимаме от НОИ за това на каква сума се осигуряват работещите българи и се вижда тенденция, която всъщност и през годините сме доказвали нееднократно, че едва 1/3 от населението може да си позволи да води подобен начин на живот, който ние смятаме за нормален."

През летните месеци темата за размера на минималната работна заплата у нас, сякаш остана на заден план за синдикатите. Така ли е всъщност и стои ли на дневен ред този въпрос?

"Това винаги ще стои на дневен ред и според мен ще бъде нещо, на което бъдещите политици ще наблягат в своята предизборна кампания. Факт е, че дори в края на последното правителство имаше консултации на тристранна основа- правителство, работодатели и синдикати. Обсъждаха се варианти за това колко да бъде размера на минималната работна заплата, кое обосновава тази необходимост, така че със сигурност този дебат ще продължи на фона и на тази европейска директива, която се очаква."- обясни Росица Макелова, служител на Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика, народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001) и доцент в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Потърсихме го за коментар по темата:

"При всички случаи видинска област е под онова, което смята за нормално института на КНСБ. Такова е положението почти във всички области на Северозапада, с изключение на Плевен и на Враца. Трябва да се знае, обаче че методологията не е съвършена, тоест предполага се, че има определена цена на живота, която зависи от това какво вкарвате в кошницата. Въпросът е, че издръжката на живота не е равна на заплатата- има и други доходи отвъд заплатата и ако се вземат съотношенията заплата към икономика, има такава статистика на Обединените нации, то България не седи съвсем зле, тоест някъде около 53% от икономиката на България са именно заплатите." 

Каква е връзката между размера на минималната работна заплата и месечната издръжка на един работещ у нас, и може ли да се смята за сигнална лампа към управляващи и работодатели изследването на КНСБ- това попитахме още икономиста Красен Станчев:

"Въпросът е какво формира дохода и кой го плаща. В същото време, ако се види динамиката на възнагражденията, то е очевидно, че примерно 2007 година, която е най- добрата от последните 30 години от гледна точка на ръст на доходи, заетост и т.н.- тогава заплатите от брутния вътрешен продукт са 40%. Другото нещо, което е много важно е че в различните категории хора, които живеят в България, динамиката на доходите е много различна. За последните 10 години тя е най- ниска в групата на хората, които работят сами за себе си. Там увеличението за последните 10 години е някъде около 12- 13%."

Над 1200 лева трябва да е издръжката на един работещ у нас, изчислиха от КНСБ. Възможно ли е това за жителите на Северозапада- попитахме видинчани:

"Те говорят добре- КНСБ, но специално за нашия, както го наричат "западнал край" е изключено. Никога не може да стане това. Да извиняват моите приятели, но ние сме най- лошите хора в цялата страна, ние сме най- завистливите хора ... То зависи, всеки изчислява според неговата си необходимост. Един човек, дори и сам да е предполагам, че няма да му стигне за поддръжка на бита, на социалния живот. Хубаво е да сме оптимисти най- вече ... Въпросът е дали "частниците" ще увеличат също заплатите, защото те ще ги минат на договор на минималната, която е увеличена, но де факто те няма да вземат тези пари."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Партиите са виновни, че голяма част от гражданите не се превръщат в гласоподаватели

Избори. След изборите - отново избори: изречение, което обрисува живота в България през последните четири години. Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от предизборните кампании през изминалите години? Какви са изводите и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предимствата и недостатъците на..

публикувано на 06.06.24 в 10:00