Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановиха чешма в Попица

Снимка: Евгени Могилски

След 20 години от единствената обществена чешма в село Попица, община Бяла Слатина отново потече вода. Повече от две десетилетия чешмата е била пресъхнала заради авария. Благодарение на доброволен труд и лични средства на Евгени Могилски от чешмата потича студена изворна вода. Младият мъж предприема това начинание още миналата година, но живее в чужбина и е възпрепятстван до го завърши още тогава. От скоро обаче, инициативата е осъществена успешно, разказва Евгени:

"...25 години водата отива в нищото. И ние просто проучихме извора от къде е, къде минават тръбите, от къде най-лесно може да се възстанови водата да идва до чешмата. Засадихме дръвчета пауловния тази пролет и предполагам, че тук до 1-2 години ще има доста сянка там, покрай чешмата. И сега закупих нови тръби, наех багер, изкопахме, положихме, с помощта на ВиК Бяла Слатина успяхме да вържем новите тръби към старите. Всичко беше закопано, водата е занесена на проби в РЗИ, няма отклонения, годна е за пиене. И всеки, който желае може да посети чешмата и да си налее от тази хубава изворна вода... Попица е родното село на майка ми, аз често си ходя там и затова реших да направя един жест към селото. Занимавам се със соларни системи, работя основно в чужбина в Нидерлания, Дания, Франция."

Чешмата се намира над село Попица и заради трудния достъп до нея е имало предложения тя да бъде дори преместена. Все пак Евгени Могилски казва, че е държал тя да остане на същото място и да се възстанови във възможно най-автентични си вид. А за да се улесни достъпа до нея, другата година планира да осъществи друга инициатива, с която да бъде изграден пешеходен мост над река Скът за местните жители.

"Живот и здраве ще направим още една инициатива - едно малко мостче, по което да се преминава, защото чешмата се намира точно след реката и трябва много да се заобикаля, за да се ходи до нея..." 

Евгени Могилски споделя, че планира и други начинания в Попица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00