Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великолепие от възли

3
Снимка: Мирлева / Mirleva Page



Зад чуждицата "макраме", която означава "тъкане на възли" се крие дълга история. Това е един от най-древните занаяти. Макрамето представлява много възли, които образуват модел с уникална красота. За усвояването на тази техника, определено са необходими, сръчност и търпение. То беше почти забравено, но днес интересът към този вид изкуство отново се възроди. Обикновено сме свикнали да го виждаме под формата на всякакви декорации за дома - пана, абажури, цветарници. Те са особено актуални в интериорния дизайн в стила Бохо, както и в Скандинавския стил. Но напоследък макрамето се среща и в модата, под формата на плажни рокли, които са абсолютен хит през летния сезон. 
 

31- годишната Марусия Иванова от Видин е истински майстор в изработването им. Още в началното училище тя се записва на кръжок по тъкане на стан. От там усвоява техниката "макраме". Участва в редица конкурси и изложби, в които, заедно със своите съученици, печелят много първи места. 


"Много съм благодарна на Мариана Антова, тя запали в мен тази страст към макрамето. Най-вече правехме пана и цветарници. Паната ги правихме от вълна на стан, а цветарниците бяха от канап, за различни големи саксии или кошници. Продължих до 8. клас да участвам в този кръжок, след това, от време на време, просто като хоби съм практикувала пак макрамето."


След 13 години пауза, в които Мари ражда двете си дечица, тя отново се завръща към нейната страст- връзването на възли. Оказва се, че не е забравила нито една стъпка от тази техника. И така от близо година макрамето става отново нейно хоби, което тя превръща в своя професия. 


"Случайно попаднах на публикации във фейсбук, в които имаше много изделия направени с техниката макраме и тогава ми се прииска отново да плета."


Възлите, които се използват в макрамето са стотици. 


"Най-често срещаните са - простия възел, осмица, квадратен, плосък, закопчалка - при която се захваща, примерно, самото пано за дърво или за някакъв друг материал. Повторен вертикален и още много др."


Преди повече от 30 години макрамето е било част от задължителния обучителен процес в училище.


"По-възрастните дами знаят много добре какво е това, за разлика от младите."

 

В създаването на пана и декоративни елементи, в тази техника се използват различни материали - различни дебелини и структури на нишките, като към тях се включват използването на допълнителни елементи. 


"Материалите са натурални. Използвам въжета, които са изцяло памучни. Дървени клони, метални и дървени маниста."


 Повечето модели на изделията, които изработва Мари, са нейни идеи.


"Опитвам се да си ги измислям изцяло сама, но все пак гледам и чужди идеи. Черпя идеи от интернет. Макрамето дава път на въображението, можеш да си измисляш всичко и да го осъществиш, както е във фантазията ти."


Освен пана, Мари изработва и цветарници, коледни декорации под формата на ангели, люлки, хамаци...т. нар. "капани за сънища". Но истинска наслада изпитва в изработването на рокли - те са нейната нова страст!


"С роклите започнах преди два месеца буквално. Роклите са нещо ново за мен. Гледам да следя модните тенденции и да съм в крак с останалите производители."


В момента роклите са търсени повече.


"Сезона на морето е, на плажовете - те са подходящи за това. Роклите се водят също и фестивални, "cover-up" - което означава, че трябва да покрива бански или друго облекло. Може да се използва като вечерно облекло, като сценично." 

 

Вижте всичко, което Мари създава тук 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 19 май 2024 година

Вкусните работи са си вкусни работи. Добрите приятели са си добри приятели. Почерпете се с череши и слушайте „Неделник“. Започваме с една ЖП история. Началото на месеца се оказа драматично за пътуването с влак в Северна България, защото от седми май започна модернизация на коловозите или т.нар. с железничарския термин "коловозно..

публикувано на 19.05.24 в 13:45

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00