Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 септември 2022 година

Снимка: Радио Видин

Мощите на лекаря в расо Свети Лука Изповедник са във Видин за поклонение. Те ще са във Видинската епархия до 11 септември. Ще бъдат представени за поклонение в по-големите храмове и манастири. Утре ще са в параклиса "Свети Лука и света Петка" във видинската болница, където ще бъде отслужена архиерейска  света Божествена литургия.

Удължиха срок по проекта "Модернизирана образователна инфраструктура в град Лом".
Общинските съветници в Лом приеха да бъде удължен срока за обезпечаване на авансово плащане по договор за безвъзмездна помощ, сключен с МРРБ в качеството му на договарящ орган за проект "Модернизирана образователна инфраструктура в град Лом".

Площадът пред кметството в село Арчар, както и две улици с прилежащите тротоари, са ремонтирани с европейски средства. Предстои да бъдат асфалтирани още четири улици с капиталови средства, обясни кметът Веселина Данаилова.  

Областният управител на Видин проведе среща за недопускане на предизборна агитация в държавните структури на областта. Акцентирано е върху противодействието на нерегламентираната предизборна агитация в държавните институции и публичните предприятия,  и необходимостта от обезпечаване на безпроблемната им работа.

173-ма кандидати за депутати са регистрирани в 28 партийни листи за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври във Врачанско. По почти 29 души се борят за едно свободно място в следващия парламент, което прави натискът за едно работно място в българската политика сериозен.

26 партии и коалиции, допуснати от ЦИК за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, са регистрирани в Районната избирателна комисия в Монтана. 149 кандидат-депутати в област Монтана ще се борят за 5 места в 48-ото народно събрание.

Кметът на община Mездра Иван Аспарухов е издал заповед, с която определя места и информационни табла за поставяне на агитационни материали
по време на предизборната кампания. Според заповедта, кметовете и кметските наместници ще определят местата за поставяне на агитационни материали в съответното населено място.

Над 30 градуса се очакват през септември в област Монтана.  Месецът ще започне с дъждовно време, на места с гръмотевици.

Лято, пълно с предизвикателства, подари врачанската библиотека на децата. През летните месеци, библиотечните специалисти са провели общо 55 събития в рамките на програмата "Лято в библиотеката”,а участие са взели общо 1150 деца и тийнейджъри.

Безплатни ИТ обучения за ученици от област Видин. Ученици от 5-ти до 12-ти клас могат да кандидатстват онлайн до 2 октомври.

Общинската художествена галерия в Лом е домакин на живописна изложба. Венцислав Кузманов дълги  години живее и твори в Испания. Негови платна притежават колекционери и ценители на изобразителното изкуство от цял свят.

Изложба на художничката Севда Потурлян ще бъде открита ot 17:30 ч. в галерия "Кутловица" в Монтана. Авторката представя 20 свои творби - предимно живопис с маслени бои и акварели, създадени в периода 2015 - 2022 година.

На 1 септември Светата православна църква почита паметта на Св. Симеон Стълпник и неговата майка Света Марта. Симеоновден полага началото на църковната Нова година.

Община Монтана ще отбележи 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия с празничен концерт. Той започне в 10:30 на 6 септември (вторник) на откритата сцена пред Паметника на септемврийци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ремонтират улици в квартал "Бистрец" във Враца

Напредват ремонтът на улиците във врачанския квартал "Бистрец", съобщиха от общинската управа. Подготвени за асфалтиране са близо 10 улици в квартала. В следващите седмици ще бъдат обхванати и останалите пътни участъци.  От края на седмицата екипите на строителя започнаха полагането на асфалт по ул. "Радовене". Успоредно с асфалтирането на пътната..

публикувано на 28.09.24 в 17:28

В Димово празнуват 55 години от обявяването за град

Празник на града отбелязват днес в Димово. Селището във Видинско получава статута си на град преди 55 години, през 1969 година.   От 18 часа тази вечер е откриването на традиционния панаир в града.  Приветствено слово ще произнесе кметът на общината Светослав Славчев, след което ще има фолклорна програма.  От 19 часа концерт ще изнесе духов..

публикувано на 28.09.24 в 16:23

В Кула приеха отчета за изпълнението на бюджета

Общинският съвет в Кула прие отчета за изпълнението на бюджета на общината за 2023 г. Кметът Владимир Владимиров съобщи: "Приходите на общината са в размер на 12 300 000 лв. Реализира се превишаване на приходите малко над 3 000 000 милиона лв., които са разпределени в делегираните от държавата дейности. Разликата плюс е от 500 000 лв., а в..

публикувано на 28.09.24 в 15:18

Община Ружинци получи националната награда "Златен ключ"

Кметът на Община Ружинци Александър Александров бе отличен от Програма "Достъп до информация" (ПДИ) с наградата "Златен ключ". Традиционната годишна церемония е за принос в областта на свободата на информация. С връчването на наградите за 22-ри пореден път се отбелязва 28 септември - Международният ден на правото да знам. "Изключително се..

публикувано на 28.09.24 в 14:49

Кметът на Ружинци номиниран за наградата „Златен ключ“

Кметът на община Ружинци Александър Александров е номиниран за наградата „Златен ключ“ на Програма „Достъп до информация“. Номинацията е за "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани".  Ежегодните награди се връчват по повод 28 септември – Международния ден на правото да знам. Номинираните се състезават в шест..

публикувано на 28.09.24 в 08:00

Общините Хайредин и Борован с най-висока безработица във Врачанско

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно си намират работа, показват данните на бюрото по труда за август. Всеки трети мъж или жена в първата община е без постоянни доходи, което прави нива на безработица от 34.77%. В Борован и околните села положението е малко по-добро, но официалната статистика отчита 27.87 на сто безработица. Един на всеки..

публикувано на 28.09.24 в 07:51

Безплатни кардиологични прегледи извършват в Мездра

По повод Международния ден на сърцето - 29 септември, който се отбелязва с различни инициативи по целия свят, днес и утре в Мездра ще има безплатни кардиологични прегледи. Пациентите ще бъдат преглеждани с ехографски апарат в поликлиниката в града. Осигурен е кабинет, който се намира до входа на Спешния център в здравното заведение.  Прегледите..

публикувано на 28.09.24 в 07:40