Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Липен - пазител на "Живи човешки съкровища"

12
Снимка: Радио Видин


Село Липен е част от община Монтана. Кметски наместник от почти 20 години е Венчо Латинов. Разказва, че от 1800 души сега в селото постоянно живеят около 200 души. Въпреки това Липен има футболен отбор, танцов и певчески състав и се радва на постоянен интерес за закупуване на имоти.

"Селото ни наистина е хубаво, откакто вкарахме водоснабдяването, пътя пооправихме, нищо че се поразби за няколко години, защото много тирове започнаха да минават. Това е най-краткият път за Русе, за Варна, за Плевен и много се ползва. Натоварено е и се поразби пътят, но откакто вкарахме водоснабдяването почти няма ден, в който да не идват хора да търсят къщи тук... Четох една статистика, която дава за селата, които са по-близо до Монтана - Горно Церовене, Долна Вереница, Крапчене, Студено Буче, че се търсят може би към 30 000 лева. При нас, ние също, ние сме на 15 км от Монтана, разстоянието не е някакъв проблем. Много хора започнаха да пътуват, нищо че имат жилища в Монтана, тук им е по-спокойно... Кметството ни е в добър вид, санирахме го. Ремонт направихме на църквата, читалището правихме, здравната служба правихме, стадиона направихме със съблекалня, с вода, с вътрешни тоалетни, над 30 000 лева. Всяка година имаме нещо ново, това е благодарение на кмета на Монтана. Имаме футболен отбор. Когато стъпих в длъжност през далечната 2003 година, това ми е пети мандат, нямаше отбор. След няколко години направих и аз поемах издръжката с помощта на земеделски производители, от автокъщи във Враца и Монтана, те ми помагаха. Сега момчетата почти всички работят, с хубави заплати са, става въпрос за превоза. За съдийството поема всичко общината."
Кметският наместник на Липен Венчо Латинов. Снимка: Радио Видин
Най-големият проблем на Липен е с осигуряването на нормално водоснабдяване през летните месеци. Венчо Латинов се надява проблемът да бъде решен със съдействието на общинското ръководство:

"Ние сме последното село в община Монтана, което има водоснабдяване. Вече 9-10 година имаме водоснабдяване. Лошото е, че вече 9 година не мога да се зарадвам, че съм направил водоснабдяване, защото летния период - юли и август, имаме проблем. Водата е от "Среченска бара", ние сме последното село, което ползва вода оттам. Ползваме един водоем със съседното село Стубел. Проблемът е, че водопроводчикът е от съседното село и този период, когато вече няма дъждове, хората изпитват нужда от вода, може би се ползва питейната вода и за поливане, и то всяка година през юли и август. Завчера имахме разговор с кмета на общината, обеща, че ще се оправят нещата."

Липсата на здравни грижи и на редовен обществен транспорт са другите проблеми, които кметският наместник се опитва да реши:

"Личният лекар идваше веднъж седмично, но имаше фелдшер, който идваше два пъти, беше нормално. Нормално обаче впоследствие се отказа, отказа и да спонсорира фелдшера...Може би имахме редовни транспортни връзки, но се отказаха хора. Но не можем да им се сърдим, не може бусът да пътува с един пътник. Всеки прави нещо, за да печели. Скъпо е горивото..."

Снимка: Радио Видин
Тежкотоварният трафик през селото е постоянен и хората се оплакват, че камионите рушат къщите им. Най-големият им проблем обаче са ниските доходи, разказаха пред Кирил Кирилов местни жители:

"С тия мизерни заплати,  пенсии кой може да живее спокойно. И на нас не стигат, но сме се родили в такава държава...Няма кражби или нещо такова, селото е тихо, спокойно. Имаме три магазина, кръчма нямаме. Къщи почти не останаха неизкупени, всички къщи се изкупуват масово и се търсят да се купуват. Работа в село - никаква. Работят в Монтана, Враца, София - кой където намери. Сутрин има автобус до Враца и в 12 часа от Монтана за Враца... Доктор нямаме, аптека нямаме, ако се наложи ходим в Монтана. Тирове минават през 5 минути. Тези, крайните къщи, се напукаха от тирове. Сега има едно затишие, но ще видиш след малко - по 3-4 вървят един след други. Най-малко 100 тира минават на ден... Животът е устроен лошо. Няма пари, няма работа, лекар нямаме - нито човешки, нито конски. Има млади хора, но питаш ли ги с какво пътуват и колко ще дадат само за път. Няма надежда да се оправи."

За да принудят недобросъвестните шофьори да спазват ограниченията и да намалят скоростта, жители на Липен са взели специални мерки. На опасен завой в центъра на селото са поставили чучела с полицейски униформи. "Пътният патрул" не само респектира водачите, но е и атракция за преминаващите, които спират, правят снимки и ги публикуват в социалните мрежи. 

Снимка: Радио Видин

Над 100 хиляди лева инвестира през тази година Община Монтана в ремонт на покрива на читалище "Пробуда 1926” в село Липен. По друг проект, финансиран от Фонда за малки инициативи ще бъде ремонтирана читалищната библиотека. Читалищните дейци мечтаят за ремонт и на сцената, която сега е в лошо състояние и крие риск от инциденти, обясни секретарят на културното средище Фиданка Томова:

"Ще се опитаме да кандидатстваме на национално ниво с проекти, защото искаме да ремонтираме сцената. Защото сцената е много важна, там правят репетиции танцовите състави. Завеси и всичко е много остаряло и има опасност от инциденти. За да прекратим това, ние ще се опитаме да направим проект. Лошото е, че министерството дава много кратък срок за направата на проекти... Където чуем, че има проекти, независимо на какво ниво, ние се опитваме да кандидатстваме. 3 години поред кандидатстваме за книги, искаме да се обнови библиотеката. Сега пак сме пуснали проект за книги..."
Снимка: Радио Видин

Самодейците са най-голямата гордост на Липен. При читалището има певчески и два танцови състава, които са чести участници във фестивали и събори. Талантът им е високо ценен и само през миналата година са донесли на Липен 10 златни медала. 

"Няма някъде да сме отишли и двата танцови състава да не са се върнали с медал - златен, сребърен бронзов, без значение. Бяхме на фестивал в Моравица, който беше без конкурсен характер, но след това имаше едно надиграване и момичетата, които участваха, взеха първо място... С тези автентични хора, на местно ниво сме спечелили регионалния за "Живи човешки съкровища. Сега очакваме да се включим и в национална листа."

Снимка: Народно читалище

Овен със своите автентични хора село Липен се прочу и с шевицата, която местните жени създават. Последното признание за майсторството и труда им е от международен конкурс. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Малките добринки на дядо Пешо от Ослен Криводол

Кът за отдих за своите съселяни създава собственоръчно 70-годишният Пешо Петков от Ослен Криводол . Пейките са  поставени по пътя от гарата до врачанското село.  По своя инициатива възстановява в училището детската пързалка, люлките и изработва нова въртележка. Освен това се включва във всички дейности, които са свързани с облагородяването на..

публикувано на 07.05.24 в 16:00

Петокласник от Видин подреди самостоятелна изложба

Никалъс Венелинов  от Школа "Дъга" при Народно читалище "Цвят 1870" във Видин  подреди самостоятелна изложба с рисунки .  Единайсетгодишният Никалъс учи в СУ "Петко Рачов Славейков". Интересът му към рисуването се проявява от ранна детска възраст. Всъщност това е втората изложба с негови авторски творби, като първата е била в СУ..

публикувано на 07.05.24 в 15:00

Ученик от Лом с първо място в Национална ученическа конференция

Дванайсетокласникът Стоян Антов от СУ "Димитър Маринов" в град Лом спечели първо място  със своя разказ в десетото издание на Националната ученическа конференция по гражданско образование на тема "Семейство-училище-общество", провела се в Добрич. Във форума се състезаваха и ученици с есета, презентации и филми. Стоян Антов вече е издал две..

публикувано на 07.05.24 в 14:00

Иван Аспарухов: Работим за подобряване на жизнената среда и съхраняване на културната идентичност на Мездра

На Гергьовден своя празник отбелязва град Мездра . По този повод кметът Иван Аспарухов каза в "Цветовете на деня", че за ръководството на Мездра е важно да продължи да работи за благоустрояване и подобряване на жизнената среда, но и за съхраняване на културната идентичност на града. "Този мандат започнахме сериозна инвестиционна програма..

публикувано на 06.05.24 в 16:54

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите.  Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера...

публикувано на 06.05.24 в 09:10

"Неделник" от 5 май 2024 година

Христос Воскресе. На Великден, като на Великден. Всъщност всеки път на Великден има „Неделник“, защото е неделя. И днес ни има. Започвам с това, че в понеделник при голям успех в София се състоя премиерната прожекция на филма „Гераците“ на роденият във Видин режисьор Максим Генчев. Филма тръгна по кината от 3 май, а идеята на Максим Генчев..

публикувано на 05.05.24 в 14:10

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00