Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Десислава Димитрова: Искаме да създадем образователен център за архитектурно-строителна реставрация

2
Снимка: личен архив

За втора поредна година Камара на архитектите в България Регионална колегия София Област съвместно с Община Брацигово, а в това издание и съвместно и с Камара на строителите в България, организират мащабния архитектурен форум „Брацигово – Каменният поток на времето“, който ще се проведе от 9 до 11 септември в гр. Брацигово. Той е посветен изцяло на архитектурното културно-историческото наследство, чрез формулиране на проблеми, поставяне и решаване на конкретни мерки, включвайки всички от гражданите и собствениците на сгради паметници на културата, професионалисти – архитекти, инженери, изпълнители, през държавните институции, висшите и средните учебни заведения, както и децата, за които всяка година има организирана архитектурна работилница, която носи най-силният заряд от положителни емоции във форума.

Голямата цел на този форум е на база на официален подписан меморандум за сътрудничество между двете камари и Община Брацигово да се създаде образователен център за архитектурно-строителна реставрация в сградата на бившия строителен техникум в града, която от дълги години е неизползваема.

"Искаме да създадем място за сформиране на екипи. В това място да могат по конкретни теми да работят съвместно по проекти архитекти, инженери и изпълнители, защото до голяма степен липсва именно този синхрон между отделните специалности при реализацията на един проект и защото в момента има огромен недостиг на квалифицирани кадри в областта на опазване на културното наследство, както и постигането на сертифициране за отделните дейности. За нас е важно специалистите да могат да получат тясно практическо обучение, свързано с важни елементи, като: камък, дърво, естествени мазилки... При рестарвиране или при изграждане на нови сгради със стари технологии да можем да имаме сформирани нови качествени и квалифицирани екипи. Най-голямото звено на кадрите, които липсват, това са майсторите. Проблемът е в изпълнителите и това да се превърне в един процес, който да е в пълен синхрон между архитекти, инженери и изпълнители. Заради това и Камарата на строителите се включва активно, осъзнавайки този недостиг за всички обекти, които е необходимо да бъдат реставрирани в България. Надяваме се, че с този образователен център ще можем да дадем иновативен подход за специализиране на подобен вид кадри. Идеята е това да не е училище или университет, а школа, която да бъде тясно специализирана по отделните специалности", каза аз Радио Видин арх. Десислава Димитрова от Камарата на архитектите в България.

Концепцията е представена в рамките на миналогодишното издание от арх. Георги Цапков, арх. Десислава Димитрова и арх. Младен Китов. В нея град Брацигово е даден като примерен модел за управление на обектите на недвижимото културно наследство.

Програмата на Форум „Брацигово -Каменният поток на времето“ включва три дни лекции и презентации по различни теми свързани с архитектурното културно-историческо наследство– опазване, реставрация, адаптация и ревитализация, като тази година има участие и на чуждестранни лектори от Италия и Ирландия.

Организирани са три практически обучения в сградата на сдружение „Наследство Брацигово“- „Каменна мааза“: „Традиционни техники и методи на работа с вар и хоросан“, „Възстановка на декоративен каменен корниз“ и „Декоративни каменни орнаменти за изграждане на чешма". Работилницата за каменна чешма има специална и важна мисия – създаване на декоративни орнаменти от различни типове камък, с които да се изгради нова чешма в двора на бъдещия образователен център– по старата традиция на майсторите дюлгери, които заселвайки се някъде преди основаването на селището първо са изграждали каменна чешма.

Важна част от първия ден на форума е официалната кръгла маса между представители на министерства, браншови организации, средни и висши учебни заведения - „Проблеми при прилагането на законодателството и осигуряването на квалифицирани кадри в областта на опазване на недвижимото културно наследство" с модератор проф. д.н. инж. Венелин Терзиев.

На 10 септември ще се проведе детска архитектурна работилница „МАКЕТИ НА МЕЧТИ“ в Историческия музей на града за деца от 7 до 18-годишна възраст, които ще извървят първи стъпки за реализиране на своите мечти, а изработените от тях макети ще бъдат изложени в спеациална експозиция „Музей на мечтите“.

Също на 10 септември в етнографския музей ще има Фолклорен кулинарен фестивал представящ традиционни рецепти за Община Брацигово с музикална и танцова програма на ансамбъл „Български ритми“.
Ще бъде представена и лекция на архитекти и инженери от италианската агенция “CasaClima”, които ще представят своя над 20-годишен опит и ще засегнат важната и интересна тема за повишаването на енергийната ефективност при сгради паметници на културата.

В последния ден гостуващата в Историческия музей изложба „Драски по софийските работи“, създадена по забележителната книга на арх. Тодор Войников, направена от него изцяло с надписи и рисунки на ръка ще бъде официално открита от своя автор арх. Войников и кураторът на изложбата арх. Десислава Димитрова. След това представяне програмата ще продължи с темата за чешмите и лекция на акад. Цвятко Сиромашки за синтеза между скулптора и архитектура. Във форума ще участва и НВП Видинският митрополит Даниил, съобщиха организаторите на дискусията.

Повече- в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 16 май 2024 слушаме Бети Картър

Днес се навършват 95 г. от рождението на Бети Картър. Тя е с уникален леко дрезгав тембър, специфичен начин на звукоизвличане и лесно разпознаваем глас с широк октавов и динамичен диапазон. Като част от състава на Лионел Хамптън, Бети Картър влиза в историята на музиката като една от последните джаз певици от ерата на биг бенда. През 1969 г...

публикувано на 16.05.24 в 09:00

Еднодневна школа за деца организираха от КСР"Дунав-Видин"

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба по спортен риболов "Дунав-Видин". Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30