Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Антропологична школа запознава ученици с човека и неговото здраве

Снимка: Национален антропологичен музей

"Лятна антропологична школа - Човекът и неговото здраве” започва от днес в Националния антропологичен музей към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките. Програмата включва запознаване с пътя на човека - еволюция и произход; палеоантропология; човешкото тяло; биохимия на храненето и хранителни разстройства; антропометрична характеристика и оценка на телесния състав, посредством класически и съвременни методи. Една от темите, които предизвикват най-голям интерес сред учениците, е за храненето и здравето на човека, обясни организаторът на школата Диана Златкова:

"Идеята е учениците първо да се научат сами да могат да си определят един хранителен дневник,  който е подходящ за тях, тъй като това са едни подрастващи организми и те се нуждаят от по-качествена храна. А знаете, че младото поколение обича да хапва неща, които не са толкова здравословни. Наблягат или на бърза храна, или на чипсове и солети. Опитваме се и с лекциите, а след това с упражненията и работните листове, които включват съставянето на едно такова здравословно меню, самите те да видят как едно такова меню влияе върху техния организъм - как един такъв организъм, който се храни по тези менюта може да натрупа мускулна маса за момчетата, ако е важно, момичетата, които винаги се притесняват как изглеждат, за да може тази хранителна култура, която те ще придобият, да им помогне и за в бъдеще. Всички занятия са практически насочени..."

Лятната школа е насочена към учениците от 7 до 9 клас. Занятията са безплатни, а материалите са осигурени от Национален антропологичен музей. Инициативата е свързана с проекта на МОН "Образование с наука", като целта е да даде възможност на учениците да се докоснат до науката, за да придобият по-голям интерес към природо-научните специалности.

Националния антропологичен музей се стреми да привлича все повече млади хора към науката, затова срещите с ученици са целогодишни. Освен в музея, такива могат да бъдат организирани в самите училища, ако ученици пожелаят да поканят учените в тяхната класна стая.

Вижте още

Защо италианец избра да живее в село Сланотрън

67-годишният  Антонио Панарело , който живее във видинското село Сланотрън  от няколко години ,  е родом от Месина, Сицилия . Докато учи за счетоводител, той започва и да работи. Животът му е протекъл, откакто се помни, извън родното му място. Живял е много години в Рим. Бил е подполковник в Икономическа полиция. Но неговата най-голяма страст..

публикувано на 03.10.23 в 18:00

Видински ученици посетиха Седемте рилски езера (снимки)

Ученици от Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим Първи" във Видин участваха в туристически поход. Те посетиха природната забележителност  Седемте рилски езера . Цял ден е продължил нелекият преход. С видинските ученици е бил местен планински водач, който е водил децата по стръмните пътеки и ги е запознал с историята на езерата и..

публикувано на 03.10.23 в 16:00

Ученически конкурс "Какво бих направил за моя Видин" събира есета

Ученически конкурс за есе на тема „Какво бих направил за моя Видин“ обявяват Регионално управление на образованието (РУО) - Видин и Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, с подкрепата на проф. Димитър Стоянов, основател на наградния фонд. Поводът за инициативата е празникът на Видин - Димитровден, който е на 26 октомври. Това е..

публикувано на 03.10.23 в 14:30

Методът "Монтесори" е предпочитан от родители и ученици във Враца

Основно училище "Иванчо Младенов" във Враца работи вече втора година по метода на италианския доктор и педагог Мария Монтесори . Този модел на възпитание и обучение  обръща внимание на това, че към всяко дете трябва да се подхожда индивидуално и че  децата трябва да бъдат активната страна в образователния процес. Учебните м атериали, които се..

публикувано на 03.10.23 в 13:30

Над 10 катастрофи са станали в Дъбова махала за 1 година заради опасен завой

За опасен завой алармира Мая Петрова, жител на монтанското село Дъбова махала . В нейния имот за един месец са станали две пътнотранспортни произшествия (ПТП), а за една година - над 10 катастрофи в района. Според нея основният проблем е, че няма предупредителни знаци, че предстои остър завой, обяснява Мая Петрова : "Притеснява ни..

публикувано на 03.10.23 в 12:00

Кристиян Борисов - от "Видабаскет" до НБА

Кристиян Борисов е бивш баскетболист, а сега е успешен треньор по баскетбол в Германия. Кариерата му започва във "Видабаскет" , а само на 15 години тръгва по пътя на мечтата си, като напуска Видин, сменя няколко града и отбора, докато се развие и го привлекат, като играч в Германия. Под негово управление "Фелбах Флашърс" печели серия от 15..

публикувано на 03.10.23 в 11:50

Повече ваксинирани по имунизационния календар за 2022 година във Видинско

Увеличение на ваксинираните по Националния имунизационен календар отчита за 2022 година Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин . При новородените обхватът е 100%, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова : "През последните няколко години, докато течеше епидемията от коронавирус, в световен мащаб,..

публикувано на 02.10.23 в 16:04