Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рени Митева - учител и творец

15
Снимка: личен архив

Броени дни преди 15 септември, първият учебен  ден за българските ученици, в "Калейдоскоп" сме ви приготвили среща с
 един редови български учител. Това е Рени Митева, която работи като начален учител в ОУ "Христо Ботев" в Мездра, с едно уточнение - тя не е само учител, а и творец. Член е на литературен клуб "Христо Ботев" при НЧ "Просвета" Мездра, издала е 4 книги , има свои изложби с рисунки. Обича музиката, изобразителното изкуство, литературата и децата. От малка пише, винаги е писала и продължава да пише, като така изразява своя мироглед и светоусещане.

Рени Митева е родена в град Мездра през 1971 година. Животът на цялото ѝ семейство е свързан с училище "Христо Ботев", най-старото училище в Мездра, дало образование на нейните родители, на съпруга ѝ, на сина ѝ. А днес тя преподава в същото училище, в което е учила. Писателският талант на Рени се проявява, когато е ученичка във втори клас. През годините тя не спира да пише, темите ѝ са свързани с нейното усещане за роден дом, за роден край, за любовта, природата, гората, планината.

Завършва "Начална и предучилищна педагогика" със специализация "Изобразително изкуство" в СУ "Свети Климент Охридски".

Първото ѝ работно място е в училището в село Типченица, следва работа в училището в Камено поле, в Мездра.  

Днес тя преподава на на първокласници в ОУ "Христо Ботев" Мездра. Омъжена е, има един син.


ДЕТСТВОТО
"Искам да кажа, че имах вълшебно детство, специално заради тези почивни дни и ваканциите на село. С брат ми и братовчед ми се забавлявахме чудесно, и освен баба ми, която беше начален учител и дядо ни, който беше домакин на стопанството, за нас се грижеха две прабаби и един прадядо. Те бяха хора с много обширни познания за природата... На село бяхме свободни, бродехме по горите, къпехме се в реката, беряхме цветя, билки, къпини... Прехранвахме се с горски плодове... Вечер се прибирахме радостни, преуморени от игри... А прабаба ни ни разказваше старинни приказки... Разказваха ни истории за стари времена... "



РИСУВАНЕТО И ПИСАНЕТО

"Първо започнах да рисувам, рисувах на село по стените върху варта, бабите и дядовците ми много харесваха рисунките ми.... Та там започнах да рисувам , а за писането беше по-интересно. Бях във втори клас и учителката ни даде да напишем съчинение за теменужката. Написах стихотворение с три куплета. Учителката каза, че само аз не съм изпълнила заданието и да изляза да прочета стихотворението си. Прочетох го пред класа и децата започнаха да ми ръкопляскат... Така продължих да пиша стихчета... И в рисуването и в писането човек винаги рисува себе си и разказва за себе си."
 
ДЕЦАТА
"Децата са много чисти създания, аз ги уча първо да следват своите мечти, а не да изпълняват неосъществени амбиции на родителите си, да се отнасят помежду си с нежност и уважение, и най-важното - да живеят по законите на природата и хората... Когато децата са твърде обгрижвани, може да има проблем, защото стават не така смели, не разчитат на себе си. 

Ролята на родителя е да научи детето си да се грижи за себе си, и ако му се поднася всичко наготово, такова дете не може да се развие правилно."

ТВОРЧЕСТВО
"Общо 4 книги имам издадени, имам и други книги, но съм решила, че те не са за издаване. Първата ми книга съдържаше 101 хайку. Тя е издадена 2003 година. Тогава имаше един конкурс за хайку - поезия, аз бях наградена и реших, че мога да напиша хайку стихчета. Председателят на литературния клуб в града Светла Дамяновска като видя какви хайку съм написала каза, че мога спокойно да издам книга... Написах една книга проза, която не я издадох, казва се "Ваканция на село". 2019 година издадох първия си сборник с лирика "Зелени залези", 2020 издадох първата си книга с римувани приказки "Две весели приказки". Сега издадох втората книга с римувани приказки, това е поема , разделена на части,  името ѝ е "Копривени въженца". Имам и доста награди, те са важни за мен, тъй като ако ги нямах, нямаше да имам смелостта да издавам. Забелязала съм, че когато имам тежки периоди тогава пиша и рисувам и създавам най-хубавите си неща. Стихосбиркоте ми са "Думи в подмолите на душата" и "Зелени залези""


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28