Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Психолог: Разговорите с малкия ученик ще му помогнат да се настрои за първия учебен ден

Снимка: Радио ВИДИН


Когато тръгва на училище, детето се изправя пред вълнението и страха как ще се справи. Страхът на малкия ученик е не само дали ще се справи с учебния материал, но и с адаптацията сред децата и с класния ръководител. Това каза по повод началото на новата учебна година психологът от Лом Елеонора Бойчева. По думите ѝ, за да бъдат избегнати проблемите с адаптацията на първокласника, изключително важно е какъв режим има детето у дома: 


"Най-сериозен проблем срещат децата, които в дома си нямат изграден режим, нямат изградени правила. Именно тогава детето се обърква. Хубаво е, че в детската градина ги има тези правила. Предучилищната възраст всъщност е една много добра подготовка за това какво ни предстои в училище, но нека не забравяме, че там дейностите са по-игрови. В училище вече дейностите са по-сериозни. Ето защо е важно вкъщи как ще подготвим това дете и през годините назад то да е имало един малко по-сериозен режим и правила, които да е спазвало, и по то този начин, тъй като в училището има правила, които да се спазват, адаптацията би била много по-плавна и много по-лесна за самото дете."


Разговорите с малкия ученик ще му помогнат да се настрои за първия учебен ден, обясни още психологът: 

"Като цяло голяма част от децата са с позитивна нагласа към първия учебен ден, защото им предстои нещо ново и вълнуващо. Страхът е в това дали ще се справят. Но вярвам, че когато с детето имаме солидни разговори по отношение на неговите очаквания, защото неговите очаквания също са много важни, не само очакванията на възрастния, които се състоят в думите: "Сега там ще бъде по-сериозно. Сега там ще трябва да учиш, да си по-отговорен". Всичко това смущава детето, всичко това плаши детето. Затова трябва да разговаряме за неговите очаквания, да му споделим за нашия първи учебен ден, какви емоции ние сме срещнали тогава, и по този начин да му покажем, че всичко, което изпитва, е напълно естествено и в реда н нещата." 

Ако детето не желае да ходи на училище, трябва да се установи къде се корени причината за това, посочи Елеонора Бойчева:

"Има и такива деца и тук вече става дума и за по-горните класове на обучение. Важно е да се стигне до коренчето защо детето не желае. Много често зад това нежелание стоят отношения със съученици, стоят едни много потискани у него емоции, което се е притеснявало да сподели у дома, и то несамо със съученици, но и по отношение на справяне с учебния процес, които го засрамват. Затова е важно да има системни разговори детето да се чувства спокойно да споделя вкъщи, както с мама, така и с татко, с възрастните, които полагат грижи за него, и всичко това, което детето споделя да не бъде подценявано, а напротив да бъде валидирано, да бъде уважено от възрастния и след което да бъде изговорено и отработено."

Когато детето е мълчаливо, не желае да разговаря и споделя за учебната среда, изпитва гняв, прибирайки се от училище и много тъжно, отивайки там, е необходимо да се потърси помощта на  психолог. Ключова е ролята на училищния психолог. 

"Детето има нужда от разговори, независимо от възрастта си. Детето иска да говори с мама и тати, иска да говори с възрастните, полагащи грижи за него. Но реакцията на възрастния, когато детето иска да говори, е ключова дали ще продължи да се поддържа това желание детето да споделя. Затова насочвам всеки един родител, в това число и себе си, колкото и да е трудно, изслушвайте децата, не подценявайте това, през което преминават. В детските разкази има много ключови послания, които могат да предотвратят доста рискови ситуации в бъдеще. Пожелавам им удовлетворение в абсолютно всеки аспект на учебно-образователния процес - удовлетворение от представянето им в училище, удовлетворение от приятелската им среда, и, както обичам да казвам - ние понякога най-големите си уроци ги учим голямото междучасие. Така че ожулени колене, здраво сърце, здрави мечти и здраве на всички ученици, на всички педагози  и родители", добави Елеонора Бойчева.

БНР подкасти:

Вижте още

Защо италианец избра да живее в село Сланотрън

67-годишният  Антонио Панарело , който живее във видинското село Сланотрън  от няколко години ,  е родом от Месина, Сицилия . Докато учи за счетоводител, той започва и да работи. Животът му е протекъл, откакто се помни, извън родното му място. Живял е много години в Рим. Бил е подполковник в Икономическа полиция. Но неговата най-голяма страст..

публикувано на 03.10.23 в 18:00

Видински ученици посетиха Седемте рилски езера (снимки)

Ученици от Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим Първи" във Видин участваха в туристически поход. Те посетиха природната забележителност  Седемте рилски езера . Цял ден е продължил нелекият преход. С видинските ученици е бил местен планински водач, който е водил децата по стръмните пътеки и ги е запознал с историята на езерата и..

публикувано на 03.10.23 в 16:00

Ученически конкурс "Какво бих направил за моя Видин" събира есета

Ученически конкурс за есе на тема „Какво бих направил за моя Видин“ обявяват Регионално управление на образованието (РУО) - Видин и Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, с подкрепата на проф. Димитър Стоянов, основател на наградния фонд. Поводът за инициативата е празникът на Видин - Димитровден, който е на 26 октомври. Това е..

публикувано на 03.10.23 в 14:30

Методът "Монтесори" е предпочитан от родители и ученици във Враца

Основно училище "Иванчо Младенов" във Враца работи вече втора година по метода на италианския доктор и педагог Мария Монтесори . Този модел на възпитание и обучение  обръща внимание на това, че към всяко дете трябва да се подхожда индивидуално и че  децата трябва да бъдат активната страна в образователния процес. Учебните м атериали, които се..

публикувано на 03.10.23 в 13:30

Над 10 катастрофи са станали в Дъбова махала за 1 година заради опасен завой

За опасен завой алармира Мая Петрова, жител на монтанското село Дъбова махала . В нейния имот за един месец са станали две пътнотранспортни произшествия (ПТП), а за една година - над 10 катастрофи в района. Според нея основният проблем е, че няма предупредителни знаци, че предстои остър завой, обяснява Мая Петрова : "Притеснява ни..

публикувано на 03.10.23 в 12:00

Кристиян Борисов - от "Видабаскет" до НБА

Кристиян Борисов е бивш баскетболист, а сега е успешен треньор по баскетбол в Германия. Кариерата му започва във "Видабаскет" , а само на 15 години тръгва по пътя на мечтата си, като напуска Видин, сменя няколко града и отбора, докато се развие и го привлекат, като играч в Германия. Под негово управление "Фелбах Флашърс" печели серия от 15..

публикувано на 03.10.23 в 11:50

Повече ваксинирани по имунизационния календар за 2022 година във Видинско

Увеличение на ваксинираните по Националния имунизационен календар отчита за 2022 година Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин . При новородените обхватът е 100%, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова : "През последните няколко години, докато течеше епидемията от коронавирус, в световен мащаб,..

публикувано на 02.10.23 в 16:04