Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските огнеборци отбелязват професионалния си празник

Комисар Стилиян Пешев: По 10 души се конкурират за пожарникарско място във Видин

Комисар Стилиян Пешев, директор на РД "Пожарна безопасност и защита на населението"
Снимка: Радио Видин

Българските пожарникари отбелязват днес своя професионален празник. Датата 14 септември е определена през 1995 г. с решение Министерския съвет, с което е възстановена традицията от Първия пожарникарски събор през 1905 г. за честване на патронния празник на пожарните команди в страната. Въпреки че е трудна и отговорна, през последните години пожарникарската професия става  желана от все повече млади хора. По 10-12 души кандидатстват за едно място, каза директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин комисар Стилиян Пешев.  За него професионалният път в пожарната започва преди 30 години, когато за работата на огнеборците все още се знаело малко:

"През онези години, в които трябваше да взема решение с какво искам да се занимавам, след като завърша математическата гимназия, по принцип нямаше много информация за пожарната. Това е краят на 80-те години на 20 век и системата на МВР беше затворена система. Така че решението да кандидатствам в Академията на МВР и да стана офицер в пожарната бе взето по съвет на моите родители. Сега обаче тогава не е така. Ние се стремим да бъдем винаги с лице към гражданите, вие знаете за нашите младежки противопожарни отряди "Млад огнеборец" в училищата, посещенията в детските градини и работата с подрастващите, обучението на населението. Така че сега пожарната е отворена и всеки един човек може да направи преценка за нашата професия  и съответно да везем своето решение."

За да стане един човек добър пожарникар, той трябва да е разумен, хладнокръвен, физически добре подготвен и да има умения за работа в екип, каза още комисар Пешев.



Българските огнеборци отбелязват своя професионален празник със Седмица на пожарната безопасност. Във Видин са организирани срещи, беседи с ветерани, конкурси за детски рисунки, демонстрации на пожарна и аварийно спасителна техника. Видинската пожарна работи с най-модерните автомобили и техника за гасене на пожари и отстраняване на произшествия, обясни Стилиян Пешев: 

"Нова техника, съвременна техника, най-добрите образци на пожарни автомобили като марка и модели са при нас. Освен това  преди в нашите служби преобладаваха само пожарните автомобили. Сега вече имаме специализирани автомобили за аварийно-спасителна дейност и за отстраняване на произшествия - при химически аварии, при радиационно замърсяване, при инциденти във водна среда..." 

Броени минути преди планираната демонстрация на техника на 13 септември, екип на видинската пожарна помогна на дете. Огнеборците се отзовали на сигнал за необходимост помощ в района на парк "Владикина бахча". На място установили 13-годишно момче, покатерило се на покрива на необитаема сграда. То се страхувало да слезе от плоча с височина около 2 метра и приятелят му позвънил за помощ. Пожарникар от екипа последвал детето и успял да го свали на раменете си. Момчето не е пострадало. 



Освен модерната противопожарна и аварийно-спасителна техника, любопитство предизвиква и колекцията от макети на стари и по-нови противопожарни коли, събрани през последните 10 години. Колекцията съдържа 28 макета и информация за характеристиките на всеки модел. 

По повод професионалния празник на българските пожарникари комисар Пешев пожела на своите колеги:

"Те и семействата им да са здрави и щастливи. Да бъдат не само колеги, но и приятели, да се грижат един за друг, за да се завърнат след всяка ситуация без травми и наранявания. Желая им да дават и да получават признателността на всички хора." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00