Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски ден без загинали по пътя

Гл. инсп. Владимир Герасимов: На пътя никой не е застрахован

Огнян Асенов: От нас зависи да останем живи и да пазим Живота

Снимка: РАДИО ВИДИН



21 септември е обявен за Европейски ден без загинали по пътя. Това обикновено е повод да насочим вниманието си към проблема с пътния травматизъм. Според статистиката на пътна полиция, на територията на област Видин през първото шестмесечие на 2022 г. са настъпили 206 пътно-транспортни произшествия, при които има 4 загинали и 48 ранени. Най-голям брой пътни инциденти през периода са възникнали на територията на община Видин - 140, без загинали, но с 32-ма ранени. Статистиката показва, че Видин е сред малкото градове на територията на страната, които са най-малък брой на загиналите лица в следствие на пътно-транспортни произшествия, каза за Радио Видин гл. инспектор Владимир Герасимов - началник сектор "Пътна полиция" - Видин:

"Произшествията, които настъпват на територията на областта, са предимно по главните пътища, републиканските пътища, между населените места. Различни са по тежест, различни са по механизъм. Преодоляхме кризата, в която бяхме попаднали преди няколко години, с многото инциденти с тежкотоварни автомобили. Оттогава насам бяха взети множество мерки по отношение на инфраструктура, доколкото позволяват възможностите на институциите, по отношение на знаковото стопанство, по отношение на работата на пътна полиция, по отношение на разпределението на местата за контрол. Бяха набавени технически средства, камери, с които да контролираме скоростта. Движението в нашата област е изключително интензивно - 1 млн. превозни средства преминават годишно през нашата територия. Всеки път, след всяко произшествие тежко се извършва анализ на това произшествие - какви са причините за настъпване, какви са последствията, какво бихме могли да направим, за да се предотврати повторно такова произшествие и какво сме пропуснали, за да се стигне до това произшествие... Най-честите причини са умората на транзитно преминаващите водачи, например в летния сезон имаме няколко пътно-транспортни произшествия от водачи, които са влезли през границата с Турция и са стигнали до Видин без да почиват. Това е доказано в разпитите, които са проведени с пътуващите в автомобила, това е доказано в механизма, в който настъпват ПТП-та - без спирачни следи, без реакция на водача. Това говори, че той е бил неадекватен не вследствие на алкохол и наркотици, а вследствие на умора. Може би да е заспал. Намаляха пътно-транспортни произшествия вследствие на неправилни изпреварвания, но все още това е една от основните причини за голяма част от ПТП-тата - скоростта и неправилното изпреварване. Много пъти жертва на такива пътно-транспортни произшествия стават млади водачи - самоуверени, със съвременни коли. Нашата пътна мрежа не е проектирана и създадена, за да се използват възможностите на тези нови и бързи автомобили... Най-тежките пътно-транспортни произшествия, с които съм се сблъсквал, пак казвам, са следствие на заспали водачи, пътуващи със семействата си, които се блъскат в препятствие или в друго превозно средство, което се намира пред тях. Посещавал съм няколко такива тежки ПТП-та. Другото тежко ПТП е със смъртния случай, при който поради несъобразена скорост водачът напуска неговото платно и влиза в насрещното движение и се блъска в ТИР. ... Младите водачи нямат опит, причините за техните ПТП-та са недостатъчният опит, емоционалността им като млади хора и ниските познания на правилата..."

През ефира на Радио Видин гл. инспектор Герасимов отправи призив към участниците в движението:

"Никога да не подценяват ситуацията на пътя, в която се намират, и винаги вниманието им да е насочено към възможността да попаднат в опасна ситуация на пътя, която може да доведе до пътно-транспортно произшествие. Никой на пътя не е застрахован и никой не може да му гарантира, нито полиция, нито който и да било, че той се намира в една стерилна среда и няма да попадне в опасна ситуация."

В рамките на инициативата Дни на безопасност на пътя и по повод Европейския ден без загинали по пътя, областният управител на Видин Огнян Асенов също призовава жителите на област Видин да бъдат отговорни участници в движението на пътя:


"За седма година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира инициативата Дни на безопасност на пътя, като фокусът на събитията е на 21 септември, обявен за Ден без загинали на пътя.

Безопасността на пътя е един от най-важните аспекти в забързаното ни ежедневие. Пътнотранспортните произшествия са причина за голям брой смъртни случаи и тежки телесни повреди не само в България, но и в световен мащаб. Секунда невнимание, безразсъдно решение, неглижиране на правилата за движение – всичко това може да коства човешки живот и много почернени семейства.

В по-голямата си част, нещастията по пътищата могат да бъдат избегнати. Постигането на високо ниво на пътна безопасност и култура на поведение на пътя е грижа както на всички институции, така и на всеки един от нас. Отговорността започва с личния пример, с възпитанието и обучението на децата ни, със спазването на правилата за движение по пътищата.

Обръщам се с апел към всички участници в движението по пътищата, както в населените места, така и извън тях - нека не допускаме човешки живот да бъде погубен, поради небрежност и невнимание. Нека бъдем внимателни и предвидими участници в движението по пътищата, които осъзнават своята отговорност и са безкомпромисни към нередностите и нарушаването на правилата.

Нека всички заедно се движим и пътуваме спокойно по пътищата на България и света, нека се уважаваме повече като участници в пътното движение – от нас зависи да останем живи и да пазим Живота!", се казва в обръщението на областния управител.


Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков проведе работна среща, в която участваха заместник-кметът Светослав Скорчев, началникът на сектор „Пътна полиция“ – Видин главен инспектор Владимир Герасимов и експерти от общинската администрация. Бяха обсъдени конкретни мерки за подобряване на безопасността на пътя. По време на разговора видинският кмет съобщи, че до края на годината Общината се ангажира светофарните уредби на две от най-натоварените кръстовища в град Видин да бъдат подменени с нови модерни устройства, отговарящи на всички съвременни изисквания. Ще продължат и дейностите по подновяване на хоризонталната маркировка, възстановяването на пътните знаци и поставянето на нови на местата, където това е необходимо, както и почистването на растителността покрай улиците и пътищата с цел подобряване на видимостта.

Днес, когато фокусът в цяла Европа е насочен към глобалната цел за намаляване на жертвите на пътя, кметът на Община Видин се обръща към всички видински граждани с апел да спазват правилата за движение: „Всички ние сме участници в движението и от нас зависи да опазим не само собствения си живот, но и този на останалите хора на пътя, особено на най-уязвимите – децата и възрастните хора. Нека бъдем по-отговорни и по-толерантни и с личния си пример допринесем за намаляване на броя на жертвите и пострадалите при пътни инциденти“.




По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В село Връв отбелязват Деня на река Дунав

Деня на река Дунав ще отбележат в село Връв, община Брегово.  Освен традиционното почистване на брега на реката тази година са предвидени състезание по риболов, рисунки на асфалт, приготвяне на рибена чорба, каза разказа Десислава Джегова - председател на НЧ "Съзнание 1927" - село Връв.  "Тази година решихме да има и по- весела част, в..

публикувано на 29.06.24 в 16:50

Доброволците от Лом без такси за технически и административни услуги

Общинският съвет в Лом прие предложението на кмета Цветан Петров за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на общината. Промяната е във връзка с Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на..

публикувано на 29.06.24 в 16:37

Видин отбелязва Международния ден на река Дунав

Видин отбелязва 29 юни- Международният ден на река Дунав с фестивал Art Festival "The River“ от 28 юни до 1 юли. На днешния ден – 29 юни, се навършват и 30 години от приемането на конвенцията за опазването на реката. По този повод Община Видин и организаторите на фестивала от Event Masters, подариха на най-малките кукленото представление "Патиланско..

публикувано на 29.06.24 в 16:21

Общинските съветници в Кула разгледаха на заседание 6 точки

Общинските съветници в Кула се събраха на поредното си редовно заседание. Сред по-важните точки, които разгледаха бе предложение, внесено от кмета на общината Владимир Владимиров, относно приемане Програма за намаляване риска от бедствия на Община Кула за периода 2021-2025 година. "Всяка една община, включително Община Кула има такава програма,..

публикувано на 29.06.24 в 16:05

Илияна Йотова: "Малко е да се каже, че Белоградчик е красив град"

Белоградчик отбелязва празника на града на Петровден. Програмата започна с тържествен водосвет. Вече 118 години Белоградчик отбелязва Петровден като свой празник, каза в приветствието си кметът на община Белоградчик Боян Минков: "118 години жителите и гостите на града се събират на "Панаирището", за да отпразнуват този ден. Не може да не..

публикувано на 29.06.24 в 15:29

"Забавно лято" във Вършец за децата

Центърът за подкрепа на личностното развитие в град Вършец с подкрепата на Община Вършец организира забавно лятно училище. То ще стартира от 8 юли и ще продължи до 23 август 2024 година.  Заниманията са целодневни за деца от 6 до 10 години, през делничните дни от седмицата, от 9:00 часа до 17:00 часа.  За да запишете детето си, е необходимо да..

публикувано на 29.06.24 в 14:20

Книга за народните лечители представиха в мездренското село Зверино

Доц. д-р Йорданка Манкова- етнограф и фолклорист, един от най - добрите изследователи на Врачански регион, представи книгата си "Цер и лек да намериш" в НЧ "Факел-1926" в село Зверино, община Мездра. Книгата е посветена на народните лечители и призванието им да служат в името на човешкото здраве, като писателката е обхванала Врачанския регион, а..

публикувано на 29.06.24 в 12:03