Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Не прави на другите това, което не желаеш за себе си

Снимка: peace4u.info

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни.

"Братя и сестри! Ние днес чухме на Божествената литургия така нареченото "златно" правило на християнството: не прави на другия това, което не желаеш за себе си. И това правило е ясно и разбираемо. Действително, как мога аз да правя на другите това, което за себе си не желая? Но след тези думи ние чухме думи по-твърди, много по-страшни за нас. И как да не кажем като иудеите, чули за слизането на Христа в плът: "Кой може да вмести това?" Ако вие обичате тези, които ви обичат и благотворите на тези, които ви благотворят, то каква полза от това? "Не правят ли същото и грешниците?", казва Господ. И ни дава нов закон – законът на Новия Завет: "Обичайте тези, които ви ненавиждат". Ето тези думи за нас действително са страшни, защото те ни поставят пред избор: или сме християни и живеем така, както ни заповядва Господ, или живеем според ветхия човек. Този избор ние правим всеки ден.

Но и любовта бива също различна. Има любов, която изгаря това, което обича – това е егоистична любов, това е любов към своето "аз". Божествената любов преобразява всичко наоколо, тя преобразява сърцето, ума. Всички човешки чувства стават осветени от Божествената благодат. И хората, които се намират редом с нас, се освещават, просвещават, укрепяват се с тази благодат, която изхожда от Бога.

Нека да направим макар и малка крачка насреща. Как да направим това? Най-напред онова, което вече сме слушали: не прави на другите това, което не желаеш за себе си. За враговете можем да се молим, можем да им направим поклон, можем да им раздадем милостиня. В краен случай, можем да не отмъщаваме, да не въздаваме зло за зло! И виждайки ето това малко намерение, малко движение напред, Господ ще ни даде сили да вървим по този път по-далече. И тогава ще станем не роби, а чада и наследници на Царството Небесно. Амин."

Автор: Прот. Олег Шленов

В рубриката "Съвременна Библия" в сезона на гроздобера да поговорим за лозата. Лозата, гроздето, виното – те са благословение, като самия живот. Но ще бъдат благословение до мига, в който започнем да злоупотребяваме. Божието Слово говори за светлата и тъмната страна, вплетени в природата на лозата. Ще спомена някои размисли и за двете от тях. Може би докато се въртим около пазара за грозде, ще се замислим по този въпрос.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Книжни пътеки между Видин, Враца и Осло

През изминалата седмица библиотечни специалисти от регионалните библиотеки във Видин и Враца посетиха пет библиотеки в норвежката столица Осло. Сред посетените културни институции са Националната библиотека, най-голямата обществена библиотека "Дайхман Бьорвика", избраната за най-зелена библиотека "Грюнелока" и номинираната през миналата година за..

публикувано на 07.12.22 в 16:15

Комисия заседава по проблема с недостига и високите цени на дървата за огрев

Втори ден временната комисия по въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев заседава в парламента, за да подготви предложения за решения, включително и законодателни, с които да се решат проблемите с цените и достъпа до дърва за огрев в страната. Търсенето на дърва в последната година се е увеличило около 3 пъти, цената също е скочила..

публикувано на 07.12.22 в 13:24

Читалището в село Войводово зарадва децата с два конкурса

Народно читалище "Христо Ботев" във врачанското село Войводово организира конкурс за най-красива коледна украса у дома. Надпреварата е адресирана към децата от селата в община Мизия, разказва секретарят на културното средище Валентина Борисова :   "Нашето селце е малко и нямаме много дечица, но малкото, които са останали, се опитваме да ги..

публикувано на 07.12.22 в 12:30

Видински ученик с награда от престижна универсиада

Дванадесетокласникът Радослав Попов от Видин спечели първо място в Junior универсиадата, която беше част от програмата от VI Международен Биомедицински конгрес - София. За първи път ученик от ППМГ "Екзарх Антим Първи"  се представя с такова високо постижение на подобно събитие. Съревнование  е било оспорвано, разказва Радослав: "Универсиадата..

публикувано на 06.12.22 в 15:55

Никулден - празник и на банкерите

На 6 декември - Никулден празнуват и банкерите. Денят е обявен за патронен празник на българските банки с решение на БНБ от 1992 година.  Всеки българин използва в различна степен банковите услуги, а хората се влияят от лихвите по кредите, от стабилността и рентабилността на дадена банка.  За днешното състояние на банките и за празника..

обновено на 06.12.22 в 13:20

Видински ученици с успешна практика в завод

Ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин са на учебна практика в местен завод за технически компоненти. Те учат в 11. клас, специалност "Промишлена електроника" и посещават завода  вече трети месец.  Работният им ден започва в 6:00 часа и завършва в 14:00. Сътрудничеството на видинската професионална гимназия със завода продължава повече от 8..

публикувано на 06.12.22 в 13:00

Даниел Спасов: Оценяваме колко важни са зъбите, когато се стигне до проблем

Когато човек не ходи на зъболекар и се стигне до някакъв по-сериозен проблем, оценява колко важни са зъбите и колко неща може да си спести, като редовно се грижи за тях. Това каза в "Час при зъболекаря" народният певец, водещ на предаването "Иде нашенската музика" по БНТ и продуцент в медията Даниел Спасов . Той си спомни, че първите му срещи със..

публикувано на 05.12.22 в 17:35