Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемната грижа- призвание или професия

Борислав и Камелия
Снимка: Виктория Топалска



Професия, с чиято помощ се изкарват пари ли е приемното родителство? Или по-скоро призвание, на което трябва да посветиш време, емоции, опит и грижа? 


Отговорът на този въпрос зависи много от мотивацията на хората, които искат да станат приемни родители, както и на онези, които ги обучават, оценяват и одобряват. Това са и отговорите на Борислав и Камелия от Берковица, които в продължение на 10 години са отгледали 10 деца, 8 от тях вече са осиновени в страната и чужбина. 


Двамата решават да станат приемни родители за пръв път през 2012 година, въпреки че вече имат свое дете. 


Те описват живота си като приказка и са щастливи от това, че успяват да помогнат на много изоставени деца да намерят своите домове. Първото детенце, за което мъжът и жената се грижат, е Боби. Това, че детето е в семейството временно, е и най-трудното, споделя Борислав.


"Казваше се Боби, ние така го кръстихме, на мен. Много свикнахме с него, една година и половина го гледахме и го осиновиха в Испания. Много трудно беше, докато се разделихме с него. На жената й беше много трудно. Постоянно плачеше. Така започнахме. От родилния дом ги взимаме, на 2-3 дена и си ги гледаме. Жената е с профил до 6 години да гледаме дете, от 1 до 6. Има си и други с по-горен профил... 10 деца сме гледали, с тея двете близнета са 10. Тях ги взехме преди 5 месеца, докараха ги от Австрия, родени са в Австрия" - разказа за радио Видин приемният баща.


Не по-малко болезнена е раздялата и за Камелия. Със сълзи на очи приемната майка разгръща старите албуми, в които съхранява и общите им спомени с всяко едно от децата. Като "най-трудното нещо в живота"- така описва самата тя осиновяването.


"Най-трудното нещо в живота е раздялата. Те се мъчат, ние се мъчим и така. Докато свикнат с новото си семейство. А и на нас, докато ни настанят ново дете. И въпреки всичко, постоянно си споменаваме някое от децата, които са били при нас. Сядаме да обядваме, да вечеряме- пак говорим за тях. Ако беше тук например Снежанка, Бобко... и почваме да ги изреждаме. Това ще направят, друго ще направят... И синът ни много се привързва, и той страда като нас. Даже сега и снахата. Плачат и те с нас... Ние знаем, че ще дойде моментът на раздялата, но едно е да го знаеш, друго е да го живееш. Друго е детска ясла, детска градина, 5 часа работиш и си отиваш. А тук са 24 часа постоянно с тях и просто няма как да не се привържеш към едно дете, независимо какво е... От родилното сме взимали на 3, на 5, на 6 дни бебенца. Всяко едно дете си има различна съдба, не може да обвиняваме всеки път родителите. Някой път има и причини, които са основателни"- твърди Камелия.


В момента Борислав и Камелия се грижат за две дечица- близначета. Описват себе си като щастливи хора. Хора, които помагат на други хора. Които не създават живот, но го правят възможен- за много деца и много бъдещи родители. Както и да дефинираме приемната грижа, от въвеждането й до днес, хиляди деца са получили подслон и поддръжка в домашна среда. 

За много хора Камелия и Борислав може да изглеждат като такива, които са превърнали родителството в професия, но за тях не е така. Думата, с която описват приемното родителство те е една- призвание.



Целия материал може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка - забавна,..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори ако..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20